Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 29 mai 2022

Mesajul premierului Ciucă cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni: sunt bineveniți să se întoarcă acasă

”Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoșești, tradiții și identitate culturală se simt legați sufletește de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afara granițelor.

Prin ceea ce sunt,

prin contribuția la imaginea României în lume, trăirile lor și apropierea sufletească de identitatea noastră comună sunt emoționante. Ziua Românilor de Pretutindeni are rolul de a conștientiza această legătură indestructibilă, subliniind totodată potențialul ei.

Sunt milioane de români în afara țării. În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei. Promovăm, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întărirea legăturilor cu comunităţile istorice româneşti şi  susţinerea lor pentru păstrarea identităţii naţionale, prin proiecte educaţionale şi culturale, realizate la nivel interministerial, prin colaborarea cu societatea civilă şi mediul academic.

De asemenea, prin măsurile pe care le adoptăm la nivelul Guvernului, ne asigurăm ca și românii din afara granițelor să se bucure de drepturi depline și acces la servicii administrative digitale și moderne și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură.

Avem români capabili și talentați, atât în țară, cât și răspândiți în întreaga lume. Cei care își doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experiența și priceperea lor sunt bineveniți să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze și să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv. Am făcut deja pași importanți pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţăriişi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora. Avem proiecte prin care vrem să atragem cercetători de excelenţă din afara țării în organizații publice de cercetare, care vor deveni centre de excelenţă, dar și în alte proiecte de vârf care să reunească talentele și cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administrației publice.

Vrem, totodată, ca românii care aleg să muncească în afara granițelor să fie respectați și să li se respecte drepturile prevăzute în legislația țărilor în care muncesc și am convingerea că memorandumul semnat de curând în acest sens la nivelul ministerelor de resort din România și Italia va fi urmat de demersuri similare și cu alte state din Uniunea Europeană și nu numai.

Și, nu în ultimul rând, având în vedere situația dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, ținem permanent legătura și suntem alături de comunitatea de români din această țară, să le asigurăm tot ceea ce au nevoie pentru a putea să facă faţă tragediei războiului și crizelor conexe acestui conflict.

 

Suntem alături de toți românii de pretutindeni. La Mulți Ani, tuturor!”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu