Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 19 mai 2022

PREMIERĂ: Centru de ştiinţă şi artă la Universitatea Politehnica Timişoara - META | MV sci-art


 PREMIERĂ: Centru de ştiinţă şi artă la Universitatea Politehnica Timişoara

META | MV sci-art

Un nou reper cultural pe harta industriei creative a oraşului şi un obiectiv important pentru Timişoara 2023

Universitatea Politehnica Timişoara şi organizaţia artistică META Spaţiu şi-au unit forţele pentru a crea un centru cultural reper pentru urbea de pe Bega, care urmează să îşi deschidă porţile pe data de 19 mai 2022, de la ora 19:00, în clădirea 1 MV (Bd. Mihai Viteazu nr. 1). Este o premieră nu doar pentru Timişoara, ci şi pentru România, fiind prima iniţiativă care va susţine constant colaborările dintre ştiinţă şi artă la nivel universitar şi va aduce împreună profesionişti din ambele sfere. De asemenea, în incinta centrului se va inaugura galeria de artă contemporană META Spaţiu, care are deja 5 ani de existenţă şi a operat, până acum, pe ideea unei galerii care există acolo unde arta fiinţează cel mai bine, activând, astfel, în muzee, locaţiile altor galerii de artă, spaţiul public sau în sfera virtuală.

Rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, spune că, pentru universitatea timişoreană, implicarea în proiecte culturale este prioritară, mai ales având în vedere că anul 2023 ar trebui să pună Timişoara pe harta artistică europeană: "Creativitatea şi inovarea în educaţie şi tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligaţie a oricărei instituţii care doreşte să producă educaţie la un nivel solid, mai ales în contextul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Am considerat, pornind de la această premisă, că centrul MV sci-art are potenţialul de a deveni un catalizator important, nu doar pentru sfera ştiinţifică şi cea culturală, ci pentru comunitatea universităţii şi comunitatea timişoreană, în ansamblul ei".

Directorul centrului MV sci-art, Mirela Stoeac-Vlăduţi, iniţiatoarea proiectului şi persoana care a înfiinţat organizaţia META Spaţiu, consideră că acest tip de colaborare şi coagulare între comunitatea artistică şi cea ştiinţifică va reuşi să dinamizeze, în special, producţia artistică şi inovarea transdisciplinară: "Ne-am dorit şi am reuşit să realizăm un parteneriat care să aducă arta, ştiinţa şi cultura contemporană mai aproape de timişoreni. Un spaţiu deschis ideilor şi dialogului, pentru a crea o relaţie dinamică, bazată pe co-creaţie, co-producţie şi transfer de cunoaştere între artişti şi oameni de ştiinţă, studenţi de la facultăţile de artă şi de la cele tehnice. Centrul cultural MV sci-art va articula un ansamblu de activităţi care să exploreze şi să faciliteze colaborarea între arte vizuale şi ştiinţele aplicate, între studenţi şi formatori, între mediul artistic, cel universitar şi spaţiul public: expoziţii, intervenţii, cercetări, comunicări, ateliere şi sesiuni de lucru".

MV sci-art va aduce un plus ecosistemului cultural timişorean şi după momentul Timişoara 2023, fiind o iniţiativă pe termen lung ce implică şi parteneri internaţionali precum universităţile din Oslo şi Trondheim (Norvegia), Universitatea din Belgrad (Serbia) şi Universitea Tehnică din Kosice (Slovacia). Se configurează, astfel, un program local solid, cu accent pe inovarea artistică şi ştiinţifică, în care UPT şi META Spaţiu contribuie activ la consolidarea industriei creative a oraşului.

Colaborarea dintre UPT şi META Spaţiu a demarat în primăvara anului trecut, iar lucrările de amenajare a spaţiului şi transformarea lui într-un centru cultural începute în vara lui 2021 sunt aproape de finalizare. Arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi cel care s-a ocupat de planificarea arhitecturală a centrului, aminteşte de preocuparea şcolii de a introduce în pregătirea studenţilor arhitecţi capacitatea de revalorificare a patrimoniului construit istoric aflat în proprietatea UPT. Clădirea Căminului MV este parte din istoria primului secol de învăţământ politehnist, fiind, alături de Corpul A al Facultăţii de Mecanică şi de Cantina MV, printre primele trei clădiri construite după planurile arhitectului Duiliu Marcu, începând cu anul 1923. Spaţiul de la parterul Căminului MV, transformat acum în centru cultural, are o istorie aparte care merită să fie continuată. Aici, viitorii ingineri vor fi pregătiţi mai aproape de sfera culturală a oraşului.

Centrul MV sci-art este un proiect complex de co-adaptare, co-producţie şi cooperare, care înglobează o viziune unitară asupra specificului actual al oraşului (tehnic şi industrial) şi asupra perspectivelor viitorului (industrial-creativ), produs de artişti vizuali, cercetători ştiinţifici, studenţi şi specialişti din organizaţiile partenere, bazat pe colaborarea dintre profesionişti din domenii aparent autonome, dar care, la un nivel imperceptibil, sunt interconectate. Scopul principal al acestuia este de a face vizibile procese şi conexiuni necesare, evidente, dar greu accesibile la acest moment, nu doar punerea în scenă a unor produse culturale care combină cunoaşterea ştiinţifică şi pe cea artistică, ci şi dezvăluirea proceselor care stau la baza acestei legături. Aceste forme de colaborare vor alcătui o platformă deschisă cercetării, învăţării şi experimentului, în care participanţii au posibilitatea de a participa activ la propunerile şi laboratorul de proiecte.

Premisa principală a programului este una proiectivă, formatoare, beneficiarii fiind în primul rând studenţii şi tinerii artişti. Intersecţia dintre artele vizuale, tehnica şi tehnologiile aplicate şi ştiinţe este definitorie pentru cultura vizuală actuală. Cu toate acestea, instrumentarul şi vocabularul specifice sunt o provocare iar perioada de formare atât pentru studenţii de la arte cât şi pentru cei de la Politehnică tinde să urmeze modelul specializării închise, care exclude hibridizările sau le cultivă într-o măsură insuficientă.

Necesitatea formării în vederea descoperirii şi aplicării unor astfel de forme hibride se regăseşte dincolo de zona de interes cultural artistic şi devine una din cele mai eficiente modele - argumentabil unicul model viabil - pentru identificarea de soluţii la nivel global - economic, urban, social şi educaţional, în domenii care au aplicabilitate şi impact în multiple aspecte ale vieţii. Pornind de la aceste premise şi în continuarea unei tradiţii importante, definitorii pentru Timişoara dar şi pentru inovarea limbajului vizual, asociaţia META Spaţiu şi Universitatea Politehnica Timişoara au realizat un parteneriat prin care arta şi ştiinţa se vor întâlni într-un spaţiu al anticipaţiei şi al viitorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu