Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!miercuri, 11 mai 2022

LINIA TELEFONUL COPILULUI, ACCESIBILĂ ŞI PENTRU MINORII CONSUMATORI DE DROGURI

Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar-şef de poliţie Georgel-Cristian IVAN, a semnat protocolul de colaborare cu Asociaţia Telefonul Copilului, reprezentată de directorul executiv, doamna Cătălina Surcel, în vederea referirii imediate şi directe a minorilor care apelează linia Telefonul Copilului.

Organizaţia non-guvernamentală Telefonul Copilului asigură, de 16 ani, informarea şi consilierea cu privire la drepturile copiilor, precum şi îndrumarea către asistenţă specializată, în diferite situaţii.

Prin apelarea liniei Telefonul Copilului - www.116111.ro-, minorii care au întrebări legate de consumul de substanţe psihotrope sau au nevoie de sprijin de specialitate vor fi referiţi direct către specialiştii din cadrul Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din ţară.

Apelurile acestei linii telefonice sunt gratuite şi anonime, astfel încât copiii să se simtă în siguranţă să acceseze linia www.116111.ro.

Încheierea parteneriatului reprezintă doar primul pas în asistenţa şi consilierea copiilor care întâmpină diverse dificultăţi, iar entităţile semnatare ale acestui protocol de colaborare îşi exprimă convingerea că vor putea preveni expunerea la situaţii riscante şi vor contribui la formarea mentalităţii de a apela la ajutor specializat şi de a vorbi cu persoane competente despre problemele cu care se confruntă.

Din luna martie a acestui an, Agenţia Naţională Antidrog implementează Proiectul naţional de prevenire indicată SAFE SPACE, ce se adresează adolescenţilor identificaţi drept consumatori activi de droguri sau care prezintă risc ridicat de consum şi presupune activităţi de informare şi prevenire a consumului de droguri, consiliere în vederea renunţării la consum, consiliere psihologică individuală şi/sau grupuri de suport cu aparţinătorii adolescenţilor, în vederea îmbunătăţirii relaţiei socio-afective intra-familiale.

SAFE SPACE este zona de siguranţă şi confort în care copiii pot discuta despre consumul de droguri cu profesionişti cu experienţă din domeniu.

Pentru a facilita accesul beneficiarilor la serviciile de consiliere, una dintre priorităţile Agenţiei Naţionale Antidrog este asocierea cu organizaţii neguvernamentale cu experienţă în lucrul cu minorii care se află în situaţii de risc, iar Asociaţia Telefonul Copilului este partenerul alături de care cât mai mulţi copii vor fi încurajaţi să apeleze, din timp, la servicii de specialitate.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu