Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 9 ianuarie 2020

Ministerul Sănătăţii a lansat astăzi, 9 ianuarie 2020, proiectul pilot care permite pacienţilor cu tuberculoză, necontagioşi, să fie trataţi şi în sistem ambulatoriu

Acesta vizează diagnosticarea şi tratarea exclusiv în ambulator a anumitor categorii de pacienţi cu tuberculoză, va fi derulat în Bucureşti, în perioada
ianuarie -decembrie 2020 şi face parte dintr-un program mai amplu -"Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România", finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei şi Malariei care se desfăşoară timp de 3 ani, în perioada 2018-2021.

În cadrul proiectului pilot este prevăzut că aproximativ 200 pacienţi cu tuberculoză, BK negativ, necontagioşi, să poată fi trataţi în dispensarele TB aparţinând Institutului de Pneumoftiziologie "Marus Nasta" (din sectoarele 4,5 şi 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situaţia în care acestea nu sunt absolut necesare.

Mai mult, o altă componentă a proiectului o reprezintă diagnosticarea rapidă a suspecţilor, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boala.

"Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică în România. Deşi s-au făcut progrese importante pentru controlul acestei maladii de către echipele medicale, încă ne situăm pe locul 5 în lista celor 18 ţări cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei în Regiunea Europeană. În perioada următoare, vom implementa, alături de programul naţional pentru controlul TB, o serie de proiecte cu finanţare internaţională, în valoare de peste 23 milioane de euro pentru pacienţii cu tuberciloză", a spus ministrul Sănătăţii, Victor Costache într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că proiectul lansat astăzi va avea o abordare integrate a serviciilor pentru pacienţii cu tuberculoză, atât din punct de vedere medical, cât şi social.

"În prezent, în sistemul medical românesc, managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secţii de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, iniţierea tratamentului, precum şi, după caz, monitorizarea reacţiilor adverse şi evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice. Urmărim o schimbare de paradigmă în furnizarea serviciilor de sănătate, prin inversarea piramidei, de la utilizarea excesivă a serviciilor spitaliceşti, către dezvoltarea serviciilor ambulatorii. Demersul este în concordanţă cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Comisiei Europene, dar şi cu obiectivele strategiei naţionale de sănătate şi ale strategiei naţionale pentru controlul tuberculozei", a mai spus Victor Costache.

În funcţie de rezultate, proiectul pilot va putea fi extins la nivel naţional, această modalitate de tratament fiind în beneficiul superior al pacienţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu