Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 ianuarie 2020

ABA Banat are proiecte noi de investiții pe 2020


Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) are pregătit pentru anul 2020 un portofoliu de proiecte de investiții în spațiul hidrografic Banat, al cărui obiectiv principal este scăderea gradului de expunere a populației la inundații.
În anul 2019, ABA Banat a investit
30.849.000 lei în proiecte de investiții, (din care 13.845.000 lei sunt de la bugetul de stat și 17.044.000 lei sunt din surse proprii) iar pentru anul 2020 se propune demararea a șase noi proiecte, având un cost aproximativ de 34.000.000 lei. Astfel, ABA Banat consideră necesar:
- să fie închisă linia de apărare cu gabioane pe malul stâng al râului Sașa în localitatea Poieni (județul Timiș), afectată de inundațiile produse în 2018,
- să fie realizată punerea în siguranță a nodului hidrotehnic Topolovăț (județul Timiș), prin lucrări de reabilitare și automatizare stavilă plană, completare cu anrocamente în risbermă și pereul uscat, lucrări de decolmatare amonte și aval de barajul stavilar și a canalului de evacuare, retehnologizarea echipamentelor MHC-ului (parte componentă a nodului hidrotehnic),
- să fie refăcută culeea malului drept al barajului de la nodul hidrotehnic Sânmartinu Maghiar și a podului pietonal încastrat în mal, reabilitarea echipamentelor ecluzei și barajului, pentru funcționarea nodului hidrotehnic în condiții de siguranță,
-să fie scoase de sub efectul inundațiilor zona aval cartier Aeroport și zona Caransebeșul Nou din localitatea Caransebeș (județul Caraș-Severin) prin realizarea unui canal de deviere de 1,25 km lungime din pârâul Zlagna în râul Sebeș și lucrări de amenajare a unei acumulări nepermanente pentru preluarea debitelor de viitură pe pârâul Potoc alături de recalibrarea albiei pârâului în zona aval pod de pe strada Tudor Vladimirescu până la podul de cale ferată din Caransebeș.
-să se realizeze în localitatea Remetea-Pogănici (județul Caraș-Severin) a unui sistem de evacuare a apelor din incinta îndiguită provenite din scurgerea apelor de pe versanți, în perioada în care fenomenele hidrometeorologice deosebite se suprapun cu nivelul ridicat în pârâul Pogăniș,
-să fie realizat un sistem de retenție plutitori pe râul Cerna, în sectorul Comarnic-Orșova (județul Mehedinți), necesar pentru colectarea peturilor și deșeurilor, provenite din localitățile din amonte, antrenate la ape mari din depozite neorganizate.
În prima etapă, în anul 2020, se va realiza proiectarea lucrărilor (faza Proiect tehnic), iar ulterior, vor fi achiziționate lucrările de execuție. Deasemenea, ABA Banat va continua lucrările începute anii anteriori, pentru care mai sunt necesare fonduri în valoare de aproximativ 35.000.000 lei”,  a spus Titu Bojin, directorul ABA Banat.

CASETĂ TEHNICĂ:
Risbermă = element de construcție a unor baraje, care împiedică eroziunea albiei de către apa care iese din disipatorul de energie, servind și pentru disiparea energiei remanente; este realizat din plăci și blocuri de beton armat, căsoie umplute cu piatră.
Culee = infrastructură executată la capătul unui pod pentru a prelua sarcinile transmise de suprastructura acestuia și a susține calea de acces pe pod.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu