Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 19 ianuarie 2020

Nu-ţi lăsa copilul singur în casă!

 Sunt copii şi sunt cei mai vulnerabili atunci când vorbim despre incendii produse la locuinţe sau gospodării! Este o realitate susţinută de statistici şi anume faptul că cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime în cazul manifestării unor astfel de evenimente.

Cauzele acestor situaţii
sunt multiple, începând de la mijloace de încălzire improvizate, manevrarea necorespunzătoare a aparatelor electrice, a celor care funcţionează pe bază de gaze sau alte tipuri de combustibil, continuând cu utilizarea coşurilor de fum fără protecţie, neetanşate sau obturate şi care nu permit evacuarea gazelor arse, până la lăsarea copiilor nesupravegheaţi în apropierea unor surse de foc deschis sau a echipamentelor electrice.

Părintele sau tutorele trebuie să cunoască pericolul unor astfel de împrejurări pentru siguranţa copiiilor lor.

Un caz cu adevărat dramatic s-a întâmplat, ieri seară, în Timişoara. Patru destine au fost frânte mult prea devreme din cauza adulţilor care i-au lăsat nesupravegheaţi. Peste 30 de pompieri, care au încadrat echipaje de stingere şi prim ajutor, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă. Ajunse la locul evenimentului, forţele de intervenţie au constatat faptul că flăcările se manifestau în două camere ale imobilului, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp. Din nefericire, în urma incendiului, 4 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 7 ani şi-au pierdut viaţa, iar alte 5 persoane (4 adulţi şi 1 minor) au necesitat îngrijiri medicale.

O altă situaţie, care se putea transforma într-o tragedie, a avut loc în cursul zilei de ieri, în localitatea Săbăreni, judeţul Giurgiu. Singuri acasă, trei fraţi au vrut să aprindă focul în sobă pentru a se încălzi. Au aruncat benzină în sobă, iar locuinţa a luat foc. Sosite la faţa locului, echipajele de salvatori au constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat, la nivelul întregii locuinţe, precum şi la un autoturism aflat în curte. Din fericire, cei trei copii, care se aflau în locuinţă în momentul izbucnirii incendiului, au reuşit să se autoevacueze.

În urma incendiilor produse la locuinţe, în anul 2019, 8 copii au decedat, iar alţi 27 au fost răniţi. Pentru evitarea unor astfel de evenimente, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor, pentru a fi eliminată orice posibilitatea ca aceştia să-şi pună viaţa în pericol. Totodată, în situaţia în care părăsiţi locuinţa, decuplaţi aparatele electrice sau orice altă sursă de încălzire.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizaţi, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate.

SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu