Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 24 ianuarie 2020

Măsuri de precauție în spitalele cărășene, în legătură cu noul coronavirus chinezesc

Serviciul de Supraveghere în Sănătate Publică -Compartimentul de Epidemiologie ale Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin – a transmis joi către toate unitățile spitalicești din județ o serie de măsuri dispuse de Ministerul Sănătății în legătură cu preîntâmpinarea pericolului generat de noul coronavirus (2019 nCov) apărut în orașul
Wuhan din China. A fost creat, în acest scop un grup de lucru în care în afară de reprezentanții Ministerului Sănătății, fac parte specialiști din Institutul Național de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș”, Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Afacerilor Interne.
Astfel s-a dispus informarea medicilor de familie, a unităților de primiri urgențe (UPU), precum și a tuturor spitalelor despre măsurile și procedurile luate și care trebuie adoptate. Unitatea medicală desemnată să preia posibilele cazuri pentru vestul țării este Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Dar, primele cazuri suspecte vor fi dirijate către Institutul ”Matei Balș”.
Spitalele trebuie să ia măsuri concrete pentru ca pacienții să fie îndrumați către secțiile de infecțioase și vor fi izolați, dacă sunt suspecți, într-o primă fază, în zone cu condiții de împiedicare a transmiterii aerogene.
Personalul UPU și al tuturor camerelor de gardă va purta echipament de protecție, mască și mănuși
Unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțe dezinfectante pentru mâini și suprafețe, în cantități suficiente.
În curând, Institutul ”Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament, care va fi pus la dispoziția unităților medicale.
În paralel au mai fost dispuse măsuri specifice și în aeroporturi.
Coronavirusul afectează nasul, gâtul iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră mare. Pentru că nu există un vaccin împotriva acestui tip de coronavirus specialiştii recomandă în primul rând oamenilor să evite călătoriile în China.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu