Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 31 ianuarie 2020

Bilantul activitatii pompierilor militari caraseni din cadrul Sectiei de Pompieri Moldova Noua pe anul 2019


Conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Semenic,, al judetului Caras-Severin, reprezentata de Prim-adjunct al Inspectorului-Sef, domnul locotenent-colonel Cozariuc George, a participat
în data 30 ianuarie, la prezentarea bilantului pompierilor caraseni din cadrul Sectiei de Pompieri Moldova Noua pe anul 2019.
Cu aceasta ocazie, au fost prezentate principalele activitati si misiuni de salvare pe care acestia le-au indeplinit pe parcursul anului trecut, modul de pregatire al acestora, problemele cu care s-au confruntat pe timpul operatiunilor de salvare, cat si nivelul de implementare al managementului la nivel de subunitate, toate acestea avand ca obiectiv principal asigurarea interventiei operative cu eficienta maxima, incadrarea in timpii de raspuns planificati, salvarea de vieti omenesti, limitarea pagubelor materiale si a efectelor nocive asupra mediului.
Astfel, acestia au executat un numar de 785 de interventii la situatii de urgenta din care:
- la interventii de stingere - 177;
- SMURD si accidente rutiere - 254;
- activitati de educare – 209;
- activitati de recunoastere - 112;
- exercitii – 33.
De asemenea, pompierii militari au participat pe intreg parcursul anului 2019, la un program complex de pregatire practica, astfel ca personalul subunitatii a fost evaluat trimestrial la nivelul capacitatilor motrice, prin parcurgerea circuitelor motrice elaborate, vizitarea diferitelor obiective de importanta  si prezentarea punctelor critice  a acestora, a surselor de alimentare cu apa sau alte substante de stingere si a modului de executare a primei interventii.

In anul 2019, personalul subunitatii a fost angrenat si a participat la activitati de prevenire, instruire si promovare a activitatii pompierilor, prin deplasarea la diferite obiective din raionul de competenta ( gradinite, scoli, liceu), precum si la participarea in cadrul celui mai amplu exercitiu national in domeniul situatiilor de urgenta - FORFIREX 2019.
Ca o concluzie, anul 2019 a fost pentru pompierii militari din cadrul Sectiei de Pompieri Moldova Noua, un an cu un bilant pozitiv si cu rezultate mai bune decat anul precedent, pe toate palierele de activitate, cele mai dificile interventii din anul 2019 dovedindu-se a fi cele de incendiu la  vegetatie uscata care, in continuare vor pune probleme si pe viitor, din cauza vantului puternic, dar si a lipsei de alimentare cu apa in unele localitati din raionul de interventie.


  Compartimentul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu