Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 29 ianuarie 2020

Bilantul activitatii pompierilor militari caraseni din cadrul Sectiei de Pompieri Oravita pe anul 2019


Conducerea Inspectoratului Situatiilor de Urgenta ,,Semenic,, al judetului Caras-Severin, prin  Inspectorul Sef, domnul colonel Coneru Cristinel, a participat
în data de 27 ianuarie, la prezentarea bilantului pompierilor caraseni din cadrul Sectiei de Pompieri Oravita.
Cu aceasta ocazie, au fost prezentate principalele activitati si misiuni de salvare pe care acestia le-au indeplinit pe parcursul anului trecut, modul de pregatire al acestora, problemele cu care s-au confruntat pe timpul operatiunilor de salvare, cat si nivelul de implementare al managementului de nivel ridicat la nivel de subunitate.
Astfel, acestia au executat un numar de 85 de interventii la incendii, 854 interventii SMURD si accidente rutiere, precum si interventii la inundatii (15), la arderi necontrolate (76), cautare-salvare persoane (2), salvari animale (4), cele mai deosebite interventii, atat in ceea ce priveste complexitatea operatiunilor de salvare cat si a rezultatelor acestora, fiind cele din data de  21.03.2019 – incendiu vagoane GARA CFR ORAVITA si din data de 01.04.2019 – incendiu casa particulara Carnecea unde, datorita interventiilor prompte si a gradului de profesionalism dovedit in teren, acestia au reusit sa salveze atat persoanele aflate in pericol cat si a bunurilor.
De asemenea, pompierii militari au participat pe intreg parcursul anului 2019, la un program complex de pregatire practica in diferite obiective de importanta deosebita, recunoasteri in teren, parcurgerea diferitor cursuri pentru dobandirea sau aprofundarea cunostintelor practice si teoretice in operatiuni de descarcerare, prim ajutor si operatiuni de salvare.
        Datorita rezultatelor deosebite in activitate, un subofiter a fost inaintat in grad inainte de termen.
       Cooperarea cu celelalte structuri si institutii din raionul de interventie al pompierilor oraviteni a fost una fructuoasa, vorbind aici printer altele, de serviciile voluntare pentru situatii de urgenta, politia judeteana, politia de frontiera, jandarmeria si conducerea unitatilor scolare.
       Ca o concluzie, comparativ cu anul 2018, numarul interventiilor a crescut cu cca. 24 %, factorul determinant care a dus la aceasta crestere fiind incendiile de vegetatie uscata si arderile necontrolate, iar cele mai dificile interventii din anul trecut ale pompierilor militari au fost cele legate de incendiile de locuinte si de accidentele rutiere.

  Compartimentul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu