Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 13 ianuarie 2020

Studenții chinezi vin la Timișoara

â
Școală masterală China-România la UPT
Studenți chinezi chinezi vin la Timișoara
Un grup de studenți din China vine să studieze la Universitatea Politehnica Timișoara, ca urmare a semnării unui acord privind înfințarea Școlii masterale China-România, eveniment care a avut loc
luni, 13 ianuarie 2020, la Rectoratul UPT.
Colaborarea Universității Politehnica Timișoara cu Universitatea Dianzi din Hangzhou a demarat în martie 2019, când o delegație de la universitatea chineză a vizitat Politehnica timișoreană, UPT fiind prima universitate din Europa Centrală și de Est cu care aceasta stabilește un parteneriat.
Ulterior, la sfârșitul lunii mai 2019, o delegație a Universității Politehnica Timișoara, s-a aflat în China, la invitația Universității Dianzi din Hangzhou (HDU) unde, într-un cadru festiv, în care a fost subliniată tradiționala prietenie chino-română și speranța ca relațiile de colaborare dintre universități să se dezvolte, cu rezultate fructuoase pentru ambele părți, a fost semnat un acord de cooperare bilaterală. Acesta punea bazele pentru viitoare proiecte comune privind organizarea de școli de vară, implicarea în proiecte de cercetare, realizarea de schimburi bilaterale de profesori și studenți sau schimburi culturale, acordarea de diplome duble.
O nouă etapă în dezvoltarea colaborării a avut loc luni, 13 ianuarie 2020 când, la sediul Rectoratului Universității Politehnica Timișoara, a fost semnat acordul de înființare a Școlii masterale China-România, UPT fiind reprezentată de prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, rector, prof.univ.dr.ing. Marius Oteșteanu, prorector, prof.univ.dr.ing. Florin Alexa, decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, și prof.univ.dr. Daniel Dejica-Carțiș, decanul Facultății de Științe ale Comunicării, în timp ce HDU a fost reprezentată de domnul Xue Xiaofei, vicesecretar al Comitetului de Partid, domnul Wu Yiqiao, secretar de Partid al Școlii de Limbi Străine, doamna Wang Qiulan, directoarea Asociației Liga Tineretului, domnul He Zhiwei, prodecan al Școlii de Electronică și Informație, și doamna Fei Chenhan, directoarea Diviziei de Schimuri Studențești a Biroului de Afaceri Internaționale.  După semnarea acordului, delegația chineză a vizitat campusul UPT.
Prin recentul acord s-a stabilit că Universitatea Politehnica Timișoara va accepta studenți masteranzi din primul an de la Universitatea Dianzi din Hangzhou. Perioada de schimb este de 4 luni, iar un prim grup de studenți din China va veni la studii în semestrul al doilea al anului academic 2019-2020, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. De asemenea, tot în 2020 vor fi organizate școli de vară tematice, la Facultatea de Științe ale Comunicării și la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale.
Situată în orașul istoric și cultural Hangzhou, China, Universitatea Dianzi este o instituție de învățământ superior cu 30.000 de studenți, care oferă mai multe domenii de studiu. În 1980 a fost înființat Institutul de Inginerie Electronică din Hangzhou, care a fost ulterior redenumit Universitatea Dianzi din Hangzhou, aflată în prezent în topul instituțiilor de învățământ superior din provincia Zhejiang. Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu