Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 14 ianuarie 2020

Între poezie și... polemici. Eminescu, omagiat la Biblioteca UPT




De Ziua culturii Naționale, Universitatea Politehnica Timișoara îl omagiază pe Mihai Eminescu printr-o serie de evenimente organizate la Biblioteca Centrală a UPT.
Astfel, sub titlul „Dintre sute de polemici...”, în data de
15 ianuarie 2020, la ora 13:00, în Sala Polivalenta a BCUPT va avea loc lansarea volumului „Eminescu orator. Strategii retorice în publicistică”, al cărui autor este Daniel Ciurel, cadru didactic al Facultății de Științe ale Comunicării din cadrul UPT. Volumul, apărut recent la editura Tritonic, prezintă publicistica eminesciană din perspectivă retorică și face parte din seria lansărilor de carte FSC.
„Daniel Ciurel abordează, într-o manieră proaspătă şi tentantă, un sector relativ puţin investigat al creaţiei eminesciene: cel publicistic. Înarmat cu achiziţiile criticismului retoric tradițional și ale neoretoricii, cu lecturi extinse în domeniul argumentării mediatice, cu o cunoaştere exemplară a tehnicilor jurnalistice de persuasiune, Daniel Ciurel identifică într-un corpus vast de texte strategiile retorice abordate de Mihai Eminescu de-a lungul carierei sale de publicist”, precizează conf. univ. dr. Mariana Cernicova-Bucă.
Volumul își propune să relanseze interesul pentru publicistica eminesciană și să promoveze criticismul retoric în științele comunicării, ca metodă calitativă aparte.  Eminescu a fost un jurnalist lucid, incomod și angajat. Deloc desuet, ba chiar, în multe privințe, extrem de actual, Eminescu oferă un model de ziarist complet, care a influențat generații de jurnaliști români.
15 minute de poezie
În data de 15 ianuarie 2020, de la ora 15:00, Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara îi invită pe toți cei interesați la 15 minute de poezie, în holul central instituției.
Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, iar în cadrul acestuia studenți voluntari, împreună cu bibliotecari BCUPT și cadre didactice de la Universitatea Politehnica Timișoara vor recita versuri de Mihai Eminescu în ambientul creat de expoziția SIT WITH ME, a studenților de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism.
Tot atunci va fi organizat și un concurs cu premii pentru cititorii BCUPT, tematica fiind, bineînțeles, legată de Eminescu.
Departament Comunicare si Imagine



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu