Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 14 ianuarie 2020

Atenție la asigurarea locuințelor! Polițiștii au identificat un minor bănuit de comiterea unui furt din locuință

În cursul zilei de ieri, polițiști de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Reșița au identificat
un minor de 14 ani, bănuit că ar fi pătruns în locuința unei femei din Reșița și ar fi sustras portofelul dintr-o geantă de pe cuierul de la intrare, iar împreună cu un bărbat de 37 de ani ar fi folosit la cumpărături, cardurile bancare sustrase împreună cu portofelul.

Astfel, la data de 12.01.a.c., în jurul orei 18.47, Poliția municipiului Reșița a fost sesizată de către o femeie de 51 de ani din localitate, despre faptul că i-a fost sustras portofelul din poșeta pe care o avea pe cuierul din holul apartamentului, în care avea bani, documente și carduri bancare.

Din cercetări s-a stabilit că în aceeași zi, între orele 15.00-18.00, persoane necunoscute, profitând de faptul că ușa de acces era neasigurată, ar fi pătruns în interior și ar fi sustras un portofel dintr-o poșetă.

În scurt timp, polițiștii au identificat cele două persoane bănuite, care ulterior comiterii faptei, ar fi folosit cardurile sustrase la diferite centre comerciale din oraș, plătind cu acestea prin utilizarea opțiunii wireless, având în vedere că nu este necesară introducerea codului de securitate la cumpărături mai mici de 100 de lei.

Polițiștii au reușit recuperarea portofelului și a documentelor persoanei vătămate, urmând a fi stabilit întregul prejudiciu produs prin infracțiune.  

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și continuă cercetările.


Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe!

Pentru a evita ca hoţii să „viziteze” locuinţa dumneavoastră, Poliția vă recomandă să aveţi în vedere câteva reguli simple:
·        asiguraţi uşile şi intrările de la locuinţă, boxe şi pivniţe cu sisteme de închidere sigure, pentru siguranța dumneavoastră, încuiați ușile de la intrarea în locuințe, chiar și pe timpul cât sunteți acasă;
·        evitați să dați informaţii, chiar și cunoscuților, cu privire la programul dumneavoastră (referitor la programul de lucru, concediu sau alte împrejurări);
·        evitaţi, de asemenea, să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţie, programul de lucru şi starea materială a acestora;
·        găsiţi o persoană de încredere pentru a avea în supraveghere locuinţa şi alte dependinţe în perioada cât sunteți plecaţi de acasă;
·        la plecarea de la domiciliu (indiferent de perioada de timp) închideţi bine toate căile de acces în locuinţă;
·        păstraţi cheia în permanenţă asupra dumneavoastră, nu o ascundeţi în locuri „secrete”, de altfel accesibile oricui;
·        împreună cu vecinii, asiguraţi un iluminat corespunzător pe casa scărilor (eventual sisteme de iluminat cu senzori de mişcare) şi nu permiteţi staţionarea persoanelor necunoscute în hol sau pe casa scărilor;
·        evitaţi să ţineţi sume mari de bani în casă şi nici nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume, bijuterii sau alte obiecte de valoare.

În această perioadă, Poliția Română derulează, la nivel național, campania de prevenire a furturilor din locuință din mediul urban ,,Hoții îți invadează intimitatea”, al cărei scop îl reprezintă conştientizarea cu privire la rolul şi importanţa măsurilor preventive în protejarea bunurilor din locuinţe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu