Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 19 ianuarie 2020

Aproape 1 milion de numere portate in anul 2019

In anul 2019 au fost portate 958.821 de numere de telefon, din care 93% (895.083) sunt numere de telefonie mobila, si doar 63.738 sunt numere de telefonie fixa. Media lunara de portari aferenta anului 2019 este in usoara crestere fata de anul anterior, de la 77.543 in 2018 la 79.902 de portari. In lunile mai, decembrie si ianuarie s-au portat cele mai multe numere: 89.584, 88.317, respectiv 88.183 de numere portate. 


In 2019, 81% din numarul de portari au fost realizate de catre persoane fizice si 19% de catre persoane juridice.
In procesele de portare desfasurate in anul 2019 au fost implicati 32 de furnizori de telefonie fixa si mobila.
Astfel, de la introducerea serviciului de portabilitate in Romania, in 21 octombrie 2008, peste 6,3 milioane de numere au fost transferate intre retele. Dintre acestea, 5,5 milioane sunt numere de telefonie mobila (86%) si peste 800 de mii de numere sunt de telefonie fixa.
Telefonie mobila
Furnizorii de telefonie mobila au reusit in anul 2019 sa atraga prin portare 895.083 de utilizatori. Dintre acestia, cei mai multi au optat pentru reteaua RCS & RDS – 337.784, in timp ce Orange a primit prin portare 170.528 de utilizatori, Telekom Romania Communications – 152.274, Vodafone – 137.385,  iar Telekom Romania Mobile Communications – 97.086.

Furnizor
Numere de telefonie mobila portate in 2019
RCS & RDS
337.784
Orange
170.528
Telekom Romania Communications  
152.274  
Vodafone
137.385
Telekom Romania Mobile Communications
97.086
Altii
26

Din cele 895.083 de numere de telefonie mobila portate in 2019, 47% au fost numere de cartele preplatite.
Telefonie fixa
In anul 2019 au fost portate 63.738 de numere de telefonie fixa, reprezentand 7% din totalul numerelor portate in acest an. Majoritatea numerelor de telefonie fixa portate au fost impartite intre principalii furnizori, astfel: RCS & RDS – 34.527, Vodafone – 10.488, Orange – 9.954, UPC Romania – 5.085 si GTS Telecom – 1.025.

Furnizor
Numere de telefonie fixa portate in 2019
RCS & RDS
34.527
Vodafone
10.488
Orange
9.954
UPC Romania
5.085
GTS Telecom
1.025
Altii
2.659

In 2019 au fost portate 14.795 de numere independente de locatie, numere cu acces gratuit si numere cu tarif special.
Pe parcursul anului trecut ANCOM a primit 346 de petitii pe tema portabilitatii, cele mai multe fiind generate de anumite probleme tehnice aparute in derularea procesului de portare, respectiv intarzierea mesajelor introduse de furnizori in baza de date centralizata (BDC) sau probleme de rutare. Alte probleme semnalate de utilizatori s-au referit la anularea proceselor de portare, la cererea utilizatorilor, precum si la intarzierea realizarii procesului de portare.
Bine de stiut
ü  Portabilitatea numerelor de telefon ofera utilizatorilor libertate deplina de alegere pentru ca permite pastrarea numarului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie.
ü  ANCOM a creat pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla in ce retea functioneaza orice numar de telefon folosit in Romania, chiar daca a fost portat, dar si sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.
ü  ANCOM administreaza si monitorizeaza permanent baza de date centralizata (BDC), sistem IT prin intermediul caruia se gestioneaza procesele administrative asociate portabilitatii numerelor (schimbul de mesaje care are loc pe parcursul procesului de portare intre operatori).
ü  ANCOM acorda suport operatorilor pentru desfasurarea corespunzatoare a proceselor de portare, dar nu poate aproba, refuza  sau anula cererile de portare (toate acestea fiind realizate de furnizori, la cererea utilizatorilor si cu respectarea legislatiei in vigoare).
ü  Utilizatorii care doresc sa-si porteze numarul de telefon sunt sfatuiti sa verifice contractul pe care il au cu operatorul actual; in cazul in care sunt inca in perioada minima contractuala, cel mai probabil vor fi in situatia de a plati penalitati pentru rezilierea anticipata a contractului, in special daca au si un terminal achizitionat de la furnizor.
ü  In cazul telefoniei mobile, pentru a vedea calitatea semnalului din reteaua furnizorului la care vor sa-si porteze numarul, in zonele de interes pentru ei, utilizatorii pot consulta harta aisemnal.ro, pusa la dispozitie de ANCOM in acest scop.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu