Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 3 octombrie 2024

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Grecie


România va sprijini Grecia prin trimiterea unui modul compus din 50 de pompieri cu tehnică aferentă specializată în stingerea incendiilor de pădure. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, convocat de premierul Marcel Ciolacu. Membrii CNSU au avut o întâlnire în sistem hibrid, la propunerea DSU, ca urmare a situației generate de incendiile de pădure care afectează Republica Elenă și ținând cont de solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, 
Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de

punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de incendiile de vegetație manifestate pe teritoriul acestora.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a răspuns apelului primit și a hotărât trimiterea unui modul compus din 50 de pompieri cu tehnică aferentă specializată în stingerea incendiilor de pădure  în Grecia.
Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile elene, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, se vor deplasa terestru spre Grecia în cel mai scurt timp.
România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.
Hotărârea CNSU se regăsește mai jos

HOTĂRÂRE nr. 27 din 01.10.2024 privind acordarea de asistență internațională Republicii Elene constând în trimiterea unui modul specializat de intervenție în stingerea incendiilor de pădure 

Având în vedere solicitarea autorităților din Republica Elenă transmisă în data de 01.10.2024 prin Mecanismul European de Protecție Civilă pentru acordarea de asistență internațională în contextul incendiilor de pădure existente, luând în considerare propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în sensul acordării asistenței internaționale Republicii Elene, formulată în conformitate cu prevederile art. 20 lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta 

HOTĂRÂRE:

 Art. 1 – (1) Se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Republica Elenă, constând în trimiterea, începând cu data de 02.10.2024 până la finalizare, a unui modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure compus din 50 de persoane plus tehnica aferentă, din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate. 2 (2) Transportul modulului de intervenție prevăzut la alin. (1) se realizează pe cale terestră. 

Art. 2 – Fondurile necesare executării misiunii de asistență internațională se alocă din bugetul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cu excepția cheltuielilor de cazare și masă care vor fi asigurate de autoritățile elene. 

Art. 3 – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale. 

Art. 4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

 PREȘEDINTELE COMITETULUI NAȚIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ PRIM-MINISTRU 

ION-MARCEL CIOLACU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu