Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 5 octombrie 2024

Proiect de aproape 17 milioane de lei, pentru regenerarea urbană a orașului Gătaia

Două zone abandonate din orașul Gătaia (județul Timiș) vor fi transformate în parcuri cu spații multifuncționale, în urma unui proiect ce va fi implementat prin Programul Regional Vest. Contractul de finanțare pentru parcurile a căror suprafață totală va fi de aproape 24.000 de metri pătrați a fost semnat astăzi, de către directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim și
primarul orașului timișean, Raul Cozarov. 

Zonele nou create ar urma să fie gata în maximum trei ani.

La Gătaia va fi amenajat de la zero un spațiu verde pentru recreere ce va cuprinde mai multe zone: o grădină de piatră, o zonă de picnic, câte una pentru skateboard, fitness și parkour; loc de joacă pentru copii, teren de badminton și mese de tenis, o zonă rezervată unui parc de aventură, precum și piste și parcări pentru biciclete.

Zona va fi cea mai modernă de acest fel din oraș, în condițiile în care parcurile existente în prezent în oraș sunt fie prea mici, fie nu au suficient spațiu verde, fie au nevoie de modernizare.

Tot prin acest proiect va fi înființat un parc cu o suprafață totală de peste 18.000 de metri pătrați, în Sculia, localitate în care, deși trăiesc cei mai mulți locuitori din oraș, după Gătaia, nu există niciun spațiu verde amenajat. Viitorul parc va avea un amfiteatru în aer liber, o gradină urbană, fântână arteziană, zonă de expoziție în aer liber, loc de joacă pentru copii, zone pentru belvedere, picnic, fitness, tiroliană, plasă de cățărare pentru copii, mese de șah, pistă și parcare pentru biciclete.

Ambele zone verzi vor fi iluminate cu leduri, supravegheate video și vor oferi internet wi-fi gratuit. 16,8 milioane de lei vor fi investiți în amenajarea celor două parcuri și în zonele
de acces către acestea. Din această sumă, 15,6 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.

„Proiectul de regenerare urbană din orașul Gătaia este un foarte bun exemplu de cum fondurile europene pot transforma comunitățile locale. Prin aceste investiții, vom reuși nu doar să revitalizăm două zone abandonate, ci și să redăm oamenilor spațiul public urban, prin crearea unor spații moderne, funcționale și prietenoase cu mediul. Practic, acoperim niște nevoi reale ale locuitorilor din Gătaia și Sculia și credem că aceste noi parcuri vor le
îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest este dedicată susținerii proiectelor care contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii și ne bucurăm să fim parte din acest demers”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Proiectul „Regenerare urbană prin îmbunătățirea și extinderea infrastructurii verzi în Orașul Gătaia” va fi implementat prin Prioritatea 7 a PR Vest, componenta „Revitalizare și regenerare urbană”. Aceasta are un buget total de peste 130 de milioane de euro, iar UAT-urile din Regiunea Vest mai pot depune proiecte în cadrul ei până în 13 noiembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu