Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 27 octombrie 2024

Necesitate și prostie la Carașova!


 Când începi o lucrare în construcții trebuie să te gândești dacă această  lucrare este utilă și cu ce fonduri o vei executa, etc.


Susțin că, atunci când este nevoie și se cere un ajutor din partea societății civile, când nu se pot accesa proiecte și beneficiarul nu are suficienți bani să termine, atunci  cei care pot și doresc se pot implica fiecare cu ce și cum poate pentru finalizarea lucrării.

Doar pentru acest lucru,  ca să cer ajutor comunității trebuie  corectitudine, trebuie prezentate publicului( nu după colț) date clare, eventual publicate pe un site (nu pe un caiet privat) și avute niște dezbateri, în spațiul public pe această temă  și cu  specialiștii din domeniu (nu doar cu cei care fac plecăciune), nu ca până acuma.
 În lipsa acestor lucruri  acest ajutor cam dispare deoarece apar dubii.

Nuștiu de existența unui site unde sunt publicate aceste date. Dacă sunt publicate este culpa mea, nu am găsit și spun iertare și plecăciune!!

Dacă beneficiarul face o lucrare  pentru interesul public pe sursa lui de finanțare, chiar nu este nevoie să ții cont și de opinia publică.

Susțin  executarea acestei lucrări(capelă) și consider  că, este utilă comunității.

Este o prostie să faci o lucrare scumpă, mare și fără rost, fără ca să ții cont de câteva criterii și anume:

- să nu accesezi diferite granturi, care se dau pentru așa ceva, sigur pentru aceste granturi trebuie responsabilitate, nu scapi doar cu o spovedanie;

- să ceri finanțare societății civile din Carașova, în condițiile în care, sunt bunuri care pot fi valorificate dacă s-ar vinde și nu accesa granturi, nu-i ok!;

- să nu spui care este aportul de finanțare  a  celor care sunt implicați, nu este  în ordine!;

- să nu faci o analiză asupra  populației unde vei face investiția, de precizat că,  populația Carașovei în ultimii 10 ani a scăzut cu peste 500 de persoane, iar perspectiva este sumbră pentru viitor;

- apoi analiza numărului celor dispăruți dintre noi anual;

- câți vor accesa acest obiectiv, în contextul în care, este un număr mare care ar refuza acest lucru datorită principiilor pe care le au;

- situația socială în sensul că, sunt foarte mulți pensionari  cu pensia de urmași unde pensia este mică și populația este îmbătrânită și costurile de trai sunt mari(medicamente , lemne, )etc;

- costurile de întreținere a lucrării;

- valoarea de execuție a lucrării.

 Ce mai zice prostia?!

- este o prostie să începi  o lucrarea și să mizezi pe ajutorul societății;

- este o prostie să faci o lucrare uriașă, cea mai mare din județ într-o comună și să arunci bani în  te mai mir ce;

- este o prostie(ilegal, abuz), să impui fiecărei persoane  din Carașova să plătească 100 euro, pentru această lucrare;

- ce vor face persoanele care nu pot sau nu vor să plătească această sumă?;
- o familie mai numeroasă de 6-7 persoane, trebuie să dea 6-700 euro;

- este o prostie(abuz), faptul că încasarea acestor sume este consemnat într-un caiet privat, fără o transparență publică a cheltuielilor.

Normal ar fi ca tot ce este legat de această investiție, să fie publicat pe site-ul pentru consultare, pentru cei interesați (Doamne ferește de instituții, care pot aduce lucruri necurate, dacă se autosesizează,dacă este cazul).

Apoi cine este persoana/persoanele, care au decis pentru plata de 100 euro pe persoană și acest proiect ?!

E un moft al unei persoane /persoanelor.?!!

Nu-i normal să cunoaștem acest lucru?! Doamne iartă-ne pentru ce vrem să știm?? 

Și-a băgat coada necuratul?!

Păi, când plătim nu este  normal să știm pentru ce plătim?!

Gura păcătoșilor (mulți la număr) spune că,, se încasează ( Doamne ferește să se ofere un act fiscal, ci  pe un un caiet privat, un chitanțier luat de la colț de stradă ,nu unul  fiscal), persoanelor  vârstnice li se spune că, nu o să-i înmormânteze în cimitir, care nu vor plăti și multe altele, pe care le vom urmări dacă sunt ori nu adevărate! Doamne ferește să se adeverească așa ceva! 

Doar cine știe că, doar viața bate filmul, avem exemple contemporane.
 

Susținătorii ( unii din diaspora și persoane de vârsta a treia și nu numai )nu au decât să vină să presteze în fiecare zi, munca acolo, iar cu banii și cu averea  lor  să finanțeze toate lucrările. Nu-i cu supărare.

După știința mea, cimitirele în România, sunt în proprietatea UAT-urilor (administrația cimitirelor) și private și nu ale  unor instituțiilor de cult.

Sper că,  necuratul nu și-a băgat coadă, în ...

 Anumiți păcătoși susțin că,, s-a primit o sumă considerabila din partea unui ONG, că doar începe o nouă campanie electorală”, dacă s-au încasat sunt  bine primiți!. Nu, nu, să nu credeți că-i vorba de buzunarul necuratului, ci pentru DOAMNE, DOAMNE, cu toate că acest lucru nu este  public, asta este o altă poveste, de ce nu este publicat undeva?

Bat-o vina de transparență decizională , nu  a umblat la slujbe, nu s-a cam spovedit, umblă tot cu năcazul(poliție parchet, instanța) și cu ce năcaz( arestare, confiscare de avere etc), DOAMNE FERȘTE , pentru cei de... 

Grijă mare,  pentru cei care ignoră și se joacă cu legea, apă sfințită, tămâie și multe alte de-ale Doamnului nu cam țin în aceste situații!

Să fie într-un ceas bun Doamne ajută!

Să urmărim ce va urma!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu