Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 9 octombrie 2024

Ghidul de informare A.P.C.E. pentru viitorii prosumatori cu stocare

 
Previziunile noastre sunt că într-o perioadă de maxim 5 ani de acum încolo, în România, aproape 70% dintre prosumatori se vor orienta către stocare.

Motivele sunt multiple: în primul rând, prin stocare, prosumatorii vor avea o mare independenţă energetică, preţul acumulatorilor scade anual cu zeci de procente cu timpi scurţi de amortizare iar stocarea oferă imunitate la fluctuaţiile de preţ ale energiei electrice şi la supratensiunile datorate reţelelor, printre multe alte beneficii.

Sistemele hibride cu acumulatori, însă, sunt mai complexe decât cele on-grid şi necesită instalare şi reglaje profesionale. Ele nu sunt recomandate pentru instalarea în exterior, iar montajul în interiorul unei case necesită măsuri foarte serioase de protecţie împotriva incendiilor.

O informaţie extrem de importantă pentru beneficiarii Casa Verde 2024

Noii prosumatori, beneficiari ai programului Casa Verde 2024, nu vor putea modifica sistemul odată instalat timp de o perioadă de 6 ani, cu excepţia adăugării unor baterii suplimentare de stocare, finanţate din fonduri proprii.

Cei care doresc să-şi maximizeze sistemul o pot face doar la început, atât în ceea ce priveşte numărul de panouri, cât şi invertorul care, va trebui poată încărca acumulatorii pana la apus, pe timp de iarna. În viitor, doar adăugarea de acumulatori va fi posibilă.

De aceea, recomandarea A.P.C.E. este ca, în cazul unui buget mai limitat, acumulatorii să rămână momentan la capacitatea energetică minimă de 5 kWh, permisă de program, cu adăugire ulterioara.

Panourile fotovoltaice cu cel mai bun randament şi tehnologie la ora actuală

Cele mai bune panouri fotovoltaice din lume sunt evaluate pe baza mai multor factori, cum ar fi eficienţa conversiei energetice, durabilitatea, garanţiile oferite, tehnologia de fabricaţie şi performanţa în condiţii de iluminare scăzută.

A.P.C.E. vă recomandă să solicitaţi instalatorilor panouri fotovoltaice monocristaline cu tehnologie PERC, Half-Cut sau bifaciale, cu tehnologie N-type si TopCon care sunt cele mai avansate la ora actuală, oferind un randament ridicat şi performanţă pe termen lung. Cereţi un randament de peste 22% şi un certificat de conformitate în limba română.

Invertoare hibride

Cele mai bune invertoare hibride de pe piaţă sunt evaluate pe baza eficienţei, compatibilităţii cu diverse baterii, tehnologiei de gestionare a sarcinilor şi caracteristicilor avansate de monitorizare şi control, dar şi a elementelor de siguranţă şi protecţie.

Cereţi, în primul rând, instalatorilor să aleagă un invertor hibrid cu protecţie la scurtcircuit şi care declanşează siguranţele din casă în lipsa reţelei. Există doar câteva mărci disponibile în România cu această funcţie, iar aceste invertoare sunt produse de către fabricanţi de top.

Factori importanţi de diferenţiere între invertoarele hibride sunt:
- Compatibilitatea bateriilor: să poată lucra cu baterii de la diferiţi producători, inclusiv baterii pe litiu.
- Funcţii de back-up: nu toate invertoarele hibride au capacitate de back-up. Modelele care oferă această funcţie sunt esenţiale în zonele cu întreruperi de curent frecvente.
- Funcţionalitate OFF-Grid: este esenţial să solicitaţi această opţiune pentru invertoarele hibride.
- Obligatoriu, pentru monitorizare sa cereţi sa vi se monteze Smart Meter

O componentă extrem de importantă este Battery Management System (BMS)

Dispozitivul de gestionare a bateriilor (BMS) este esenţial pentru a gestiona şi proteja bateriile conectate la un sistem de stocare a energiei. BMS-ul monitorizează tensiunea, curentul, temperatura şi alţi parametri critici ai bateriilor pentru a preveni supraîncărcarea, descărcarea completă, supraîncălzirea sau alte daune care pot apărea.

Componenta BMS trebuie să fie compatibilă cu tipul de baterie utilizat şi să asigure o gestionare optimă a energiei. Cereţi instalatorului să monteze un BMS de calitate, cu balansare activă şi capacităţi de minim 100 A.

Acumulatori pentru montaj în interior

Singura opţiune viabilă pentru acumulatori sunt cei de tip LFP (LiFePO4 - Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul. Alte tipuri, precum cei cu plumb-acid sau gel, sunt tehnologii depăşite şi periculoase, fără recuperarea investiţiei in timp si care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget.

Concluzie pentru beneficiarii Casa Verde 2024

Datorită faptului că preţul materialelor de calitate a scăzut an de an, iar bugetul total este de 6600 de euro, viitorii prosumatori beneficiari ai programului Casa Verde 2024 pot beneficia de un sistem hibrid cu materiale de foarte bună calitate, de top mondial, cu o putere de 4-5 kW.

Un astfel de sistem poate furniza energie pentru o casă medie şi poate alimenta echipamente critice în timpul întreruperilor de curent sau seara, când panourile nu produc energie. Tehnologia evoluează rapid. A.P.C.E. va reînnoi acest ghid după caz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu