În vederea obținerii protecției temporare, străinii care fac parte din categoriile prevăzute de legislația în vigoare trebuie să se adreseze numai structurilor teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări care desfășoară activități pe această linie, cum ar fi centrele regionale de proceduri și cazare pentru solicitanții de azil, precum și serviciile/birourile de imigrări, pentru înregistrarea ca beneficiar al protecției temporare. Ulterior înregistrării ca beneficiari ai protecției temporare, acestora le sunt eliberate, gratuit, permisele de ședere care atestă această calitate, valabile până la data de 4 martie 2026.
Astfel, înregistrarea protecției temporare este o procedură simplă și rapidă care se realizează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.
Pentru înregistrare este necesară prezența fizică a fiecărei persoane care va fi înregistrată, în vederea fotografierii. Copiii trebuie să fie prezenți pentru a putea fi identificați, fotografiați și înregistrați.
La momentul prezentării în fața autorităților, străinul va parcurge următorii pași:
• semnarea unui consimțământ privind acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal;
• realizarea de fotocopii ale documentelor personale prezentate;
• verificarea documentelor personale;
• fotografierea;
• înregistrarea următoarele date, precum nume și prenume, data nașterii, cetățenia, sex, identitate, stare civilă, situația familială, legături de familie, adresa în România
• emiterea unui permis de ședere pe teritoriul României cu un cod numeric personal. Permisul de ședere va putea fi folosit în interacțiunea cu autoritățile române pentru a beneficia de drepturile specifice protecției temporare.
Ca beneficiar al protecției temporare, străinul are atât drepturi cât și obligația de a respecta legislația în vigoare cu privire la regimul juridic al străinilor.
Cei care doresc să se întoarcă în țara de origine o pot face oricând și vor fi sprijiniți în acest sens de autoritățile statului român.
De asemenea, aceștia pot reveni pe teritoriul României atât timp cât durata protecției temporare nu a expirat și îndeplinesc condițiile de intrare. La întoarcerea în România vor continua să beneficieze de drepturile specifice protecției temporare până la expirarea perioadei pentru care aceasta i-a fost acordată.
Totodată, după înregistrarea ca beneficiar al protecției temporare în România și eliberarea permisului de ședere în România, străinul are dreptul de a călători liber în celelalte țări UE timp de 90 de zile într-un interval de 180 de zile, dacă îndeplinesc condițiile de călătorie. Însă, înainte de a călători, le recomandăm să verifice întotdeauna condițiile de intrare și documentele de care au nevoie la ambasada statului unde aceștia doresc să călătorească.
Pentru informații suplimentare privind protecția temporară recomandăm consultarea site-ului oficial al Inspectoratului General pentru Imigrări - https://igi.mai.gov.ro/ucraina/ - și cel al Guvernului României - https://protectieucraina.gov.ro/1/ .
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu