Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 9 octombrie 2024

Mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu, transmis de secretarul de stat Dragoș Hotea, în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, 9 octombrie

 
Secretarul de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Dragoș Hotea, a susținut mesajul premierului Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, în cadrul ceremoniei organizate pentru acest eveniment.
”În urmă cu 83 de ani, au început deportările masive ale evreilor din Bucovina de Sud în Transnistria. Aceste manifestări tragice au survenit în urma numeroșilor ani în care sămânța antisemitismului fusese deja plantată prin propagandă și materializată prin politici și măsuri antievreiești.
Ce a urmat după ziua de 9 octombrie a reprezentat punctul culminant al intoxicării unui întreg aparat cu ură și inumanitate, care a torturat, deportat, batjocorit, vandalizat și masacrat evreii și proprietățile acestora. Cetățenii români de etnie romă au fost, de asemenea, victime ale tuturor acestor atrocități îndreptate împotriva populației, numărul pierderilor omenești ridicându-se la ordinul zecilor de mii în cazul acestora.
Copii, femei, bătrâni, toate aceste categorii au fost supuse tratamentului inuman; toți aceștia au fost nevoiți să-și ascundă identitatea pentru a putea trăi, oameni care nu aveau altă vină în afara faptului că erau evrei sau că erau romi. Iar aceste lucruri erau inadmisibile pentru călăii lor.
După acest episod de-a dreptul întunecat, a urmat tăcerea și mușamalizarea implicării autorităților române în Holocaust. Au fost negate toate acele vieți curmate, toate lacrimile vărsate și toți cei care au fost dezrădăcinați și care și-au pierdut familiile, prietenii, apropiații.
Doamnelor și domnilor,
Antisemitismul nu este un fenomen izolat al secolului trecut. Antisemitismul este, în mod tragic, o realitate a prezentului, însă trebuie să nu fie și a viitorului. Acțiunile noastre trebuie să fie, în primul rând, izvorâte din datoria pe care o avem față de trecut și din responsabilitatea pe care o avem față de viitor, pentru a asigura echilibru și onestitate. Mai mult decât atât, acestea trebuie să fie centrate pe respectarea și promovarea demnității umane, a multiculturalismului și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, iar toleranța nu trebuie să reprezinte doar un element frumos al retoricii elitei politice, ci pilonul societății românești.
Adoptarea celei de-a doua Strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură reprezintă o dovadă în plus a implicării susținute a României în lupta comună împotriva tuturor acestor flageluri.
Doresc, și cu acest prilej, să reiterez angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de antisemitism, xenofobie, rasism, populism, radicalizare și de discurs instigator la ură, precum și pentru promovarea cercetării și educației despre Holocaust.
În final, îmi doresc să aducem cu toții un pios omagiu celor ce au avut de suferit și celor care au murit din cauza apogeului urii, care acaparase mintea întregului aparat aflat la putere. Ne amintim astăzi, așadar, de toate viețile pierdute în Holocaust și pentru ele luptam ca aceste evenimente să nu mai poată fi replicate vreodată. Vă mulțumesc!”


Biroul de presă al Guvernului 
Website: http://www.gov.ro/,
Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu