Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 octombrie 2024

EVALUAREA ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CARAȘ -SEVERIN ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI 2024


OBIECTIVE INSTITUŢIONALE

În perioada 1 ianuarie- 30 septembrie 2024 întreaga activitate a personalului inspectoratului a fost coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de către Poliția Română.

Privind situația operativă

a)      Creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor și dezvoltarea parteneriatului public/privat;

b)       Prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale;

c)       Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene.

 

Privind resursele

d)       Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a Poliției Române.

MANAGEMENTUL RESURSELOR INSTITUŢIONALE

Resursele umane

           

În anul 2024 au fost încadrați 40 de polițiști, absolvenți ai unor unități de învățământ ale MAI. Pe de altă parte, au plecat din inspectorat 14 angajați, majoritatea prin încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie.

Media de vârstă a personalului inspectoratului este de 34 de ani.

Pe parcursul celor 9 luni au fost ocupate prin concurs sau examen, 7 funcții de conducere, din care 4 ofițeri de poliție și 3 agenți de poliție.

Au fost scoase la concurs cu încadrare din sursă externă 53 de funcții de execuție vacante. Pentru acestea procedurile de concurs sunt încă în desfășurare.

Asigurarea resurselor logistice

În acest an au fost efectuate lucrări de reparație a holului de acces în inspectorat și a fost amenajat un grup sanitar adaptat persoanelor cu dizabilități la parterul inspectoratului. Valoarea lucrărilor este de 105.616,12 lei și a fost asigurată din bugetul propriu al inspectoratului.

De asemenea, tot în acest an a fost amenajată camera copuri delicte auto din incinta Poliției Municipiului Caransebeș, în valoare de 108.142,26 de lei, a fost reabilitat sediul Postului de Poliție Cărbunari și locuința de serviciu aflată în aceeași clădire (acoperiș, geamuri, termopan), valoarea lucrărilor fiind de 185.358,20 lei.

A fost reabilitat și sediul Postului de Poliție Ocna de Fier și locuința de serviciu aflată în aceeași clădire, valoarea fiind de 172.428,54 lei și s-au efectuat lucrări de înlocuire a tablourilor electrice la Poliția Municipiului Caransebeș, în valoare de 40.329,10 lei, asigurate din bugetul propriu al instituției.

Pregătirea profesională

În primele 9 luni din 2024 au fost organizate 47 de ședințe de pregătire tactică și educație fizică, 30 de ședințe de tragere cu armamentul din dotare și 9 ședințe de conducere defensivă și 14 activități de instruire privind folosirea dispozitivelor de oprire forțată, la care au participat polițiști din cadrul tuturor structurilor inspectoratului și elevi aflați în stagiile de practică.

Toți polițiștii nou încadrați în cadrul inspectoratului au participat la un stagiu de pregătire pe o durată de 3 săptămâni, pe parcursul căruia au fost instruiți cu privire la elementele de tactică polițienească, pregătire fizică, tragere cu armamentul din dotare și conducere defensivă pe care trebuie să le cunoască pentru a le aplica eficient în activitatea zilnică.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Prevenirea criminalităţii

Activitatea de prevenire a criminalității s-a desfășurat în 2024 conform documentelor de planificare și organizare specifice domeniului, în cadrul celor trei programe locale de prevenire a criminalității derivate din prioritățile naționale: Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prin campaniile ”Plecatul de acasă nu este o soluție”, „Apeluri abuzive 112”, „Școala Siguranței Tedi”, „Săptămâna prevenirii criminalității”, „Dincolo de aparențe”, Programul local de prevenire a criminalității informatice, prin campaniile „Siguranța online”, „Planul de măsuri Sărbători în siguranță pentru prevenirea victimizării populației în perioada sărbătorilor de iarnă” și Programul local de prevenire a violenței domestice.

Siguranța școlară

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfăşurat 315 activităţi cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, din care pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență – 81; pentru prevenirea bullyingului – 44, a consumului de droguri – 55, prevenirea portului de obiecte periculoase – 23; prevenirea traficului de persoane – 14, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului – 14, răspunderea penală a minorilor – 31, având ca beneficiari peste 10.500 de elevi.

 

În perioada ianuarie-septembrie 2024 au fost înregistrate 29 de infracțiuni în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 25 în mediul urban și 4 în mediul rural, 27 în incinta și 2 în zona adiacentă. Cele mai multe infracțiuni au fost cele de lovire sau alte violențe, 19 infracțiuni.

Polițiștii au aplicat 11 sancțiuni contravenționale pentru fapte care contravin legii contravenționale.

 

În perioada vacanței școlare, polițiștii au desfășurat activități în cadrul campaniei, „Împreună pentru o vacanță în siguranță”, de informare cu privire la evenimentele negative în care pot fi implicați elevii pe timpul vacanței de vară și de conștientizare a rolului grupului de prieteni în determinarea implicării în astfel de situații.

 

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat 27 de activități în taberele din județ, pentru prevenirea implicării în evenimente negative, la care au participat 914 elevi și 9 activități pentru prevenirea implicării în evenimente negative în care au fost abordate tematici privind consumul de substanțe psihoactive, la care au participat 315 elevi. Alte 27 de activități de informare au fost adresate părinților.

 

În baza Planului de măsuri întocmit la nivelul Serviciului de Ordine Publică au fost verificate toate unitățile de învățământ preuniversitar din județ pe linia respectării prevederilor Legii 333/2003.

 

Pentru asigurarea prezenţei patrulelor de ordine și siguranţă publică pe timpul afluirii şi defluirii elevilor la/de la cursuri, cele 404 de unităţi şcolare au fost repartizate în responsabilitatea structurilor abilitate, astfel:

·    poliție - 389 de unități de învățământ preuniversitar 96,30 %;

·    jandarmerie – 7 unități de învățământ preuniversitar din mediul urban, 1,73%;

·    poliție locală - 8 unități de învățământ preuniversitar din mediul urban, 1,98%.

 

La data de 28.08.2024, în baza Hotărârea de Guvern 1064, a fost aprobat Planul național de prevenire și combatere a violenței școlare. Sub coordonarea Instituției Prefectului Județul Caraș-Severin a fost elaborat Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, de asigurare a protecției unităților de învăţământ preuniversitar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic, iar teritorial, la nivelul fiecărei poliții municipale/orășenești/ posturi de poliție comunale s-a elaborat Planul Local Cadru de Acțiune pentru siguranță școlară.

 

La nivel național a fost lansată Campania pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”. În cadrul Campaniei a fost dezvoltat site-ul siguranțașcolară.ro în care se vor prezenta informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță optim.

 

Intervenția la solicitările prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112

Prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență – 112 au fost efectuate și consemnate în sinteza zilnică 10488[1] de sesizări sau solicitări către Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin , cu 548 de apeluri mai puține decât în anul anterior). Dintre acestea 6162 de apeluri au fost efectuate din mediul urban și 4326 din mediul rural.

Media de apeluri 112 pe zi în anul 2024 a fost de 38,3, față de 40,4 în primele 9 luni ale anului 2023.

Scade numărul apelurilor care nu se confirmă de la 4381 la 4216 (-165, -3,8%); 40,2% dintre apelurile efectuate prin SNUAU 112 nu se confirmă.

Scade numărul apelurilor efectuate de persoane anonime (701, -260, -27 %; reprezintă 6,7% din totalul apelurilor efectuate).

În ceea ce privește natura sesizărilor, în 2024, ca ponderi, majoritatea apelanților sesizează: accident rutier (12,3%), stare conflictuală (8%), alte evenimente rutiere (5,4%), aceste genuri de sesizări reprezentând 56,3% din totalul apelurilor efectuate prin SNUAU 112.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Activități desfășurate și rezultate obținute

Faptele sesizate au scăzut cu aproape 2% faţă de anul 2023, în perioada analizată fiind sesizate 4.613 infracţiuni (-87), din care 415 sunt de natură economico-financiară (+82, +24,6%), 2.540 de natură judiciară (-171, -6,3%) şi 1.658 de altă natură (+176, +11,8%).

2.924 au fost sesizate în mediul urban (+33, -1,1%) și 1.689 în mediul rural (+55, +3,3%).

În cursul ultimilor 13 ani infracționalitatea sesizată înregistrează o tendință constantă de scădere.

Infracțiunile contra persoanei

Infracțiunile sesizate contra persoanei scad de la 1558 la 1.534 (-24, -1,5%).

Infracțiunile contra vieții înregistrează o scădere de la 15 fapte la 11 fapte (-4, -26,6%); numărul infracțiunilor de ucidere din culpă scade de la 15 la 10 (-5, -33,33%), 7 dintre acestea fiind săvârșite de conducători auto (-2, -22,2%).

Infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății persoanei înregistrează o scădere față de anul 2023, respectiv de la 1.121 la 1.107 (-14, -1,2%). Scade numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe de la 831 în 2023 la 821 în anul 2024 (-10, -1,2%). Numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe asupra unui membru al familiei scade de la 231 la 166 (-65, -28,1%). 20,2% dintre infracțiunile de lovire sau alte violențe au fost săvârșite asupra unui membru al familiei.

Numărul amenințărilor a crescut ușor cu o infracțiune, de la 289 la 290 de infracțiuni.

Criminalitatea contra patrimoniului

Numărul infracțiunilor sesizate contra patrimoniului scade de la 1.582 la 1.519 (-63, -3,9%). Numărul furturilor scade de la 843 la 759 (-84, -9,9%), numărul tâlhăriilor scade de la 19 la 10 (-9, -47,3%), numărul înșelăciunilor crește de la 167 la 202 (+35, +20,9%), iar numărul distrugerilor scade de la 384 la 380 (-4, -1%).

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

S-au executat 348 de acțiuni și controale, pe linia respectării regimului legal al armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, la persoanele fizice şi juridice autorizate pe aceste linii.

În urma executării activităţilor specifice, în total, au fost constatate 81 de infracțiuni la regimul armelor, materiilor explozive şi al substanţelor periculoase. Dintre acestea, 33 au fost constatate pentru nerespectarea regimului armelor şi al munițiilor, 23 pentru încălcarea prevederilor Legii fondului cinegetic şi a protecției vânatului (Legea 407/2006), 10 infracțiuni pentru nerespectarea regimului materiilor explozive și 8 pentru nerespectarea protecției mediului..

În 2024, au fost confiscate 48 de arme letale și 16 neletale supuse autorizării, 625 de bucăți de muniții, 5562 kg și 1644 litri substanțe și deșeuri periculoase, precum și 1 kg de articole pirotehnice.

Criminalitatea economico-financiară

În cele 9 luni ale anului 2024 au fost sesizate 415 infracțiuni de natură economico-financiară (+62 față de anul 2023, +24%), din care 270 reprezintă sesizări din oficiu ale polițiștilor față de 91 in anul 2023 (+300%).

În decursul perioadei organele de cercetare ale poliției judiciare au recuperat un prejudiciu de 13.266.000 lei( 17.413.000 în 2023) prin măsuri asigurătorii, în numerar și în cont bancar.

Au fost desfășurate 130 de acțiuni, din care 94 pentru combaterea evaziunii fiscale, 6 pentru combaterea contrabandei și 30 în alte domenii.

Au fost efectuate 235 de controale la societăți comerciale care desfășoară activități în diverse zone de activitate în urma cărora au fost constatate 102 infracțiuni (+68,+200%), au fost aplicate 98( +6%) de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 694.000 lei.

Au fost indisponibilizate bunuri (țigarete, produse contrafăcute, bijuterii de aur și argint) în valoare de 7.757.091 lei (+620%).

Criminalitatea stradală

În 2024 infracțiunile stradale sesizate au scăzut la 512 infracțiuni (-57, -10%). Infracționalitatea stradală sesizată a scăzut în mediul urban la 366 de fapte (-59, -13,8%). În mediul rural infracționalitatea stradală a crescut cu două infracțiuni, la 146 de infracțiuni (+2, +1,3%). Din numărul total, 257 (+29, +12,71%) au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, 97 de furt, (-69, -41,5%), 98 de distrugere, (-13, -11,7%) și 46 de amenințare, (+6, +15%).

Criminalitatea în mediul rural

         În primele 9 luni ale anului 2024, în mediul rural au fost sesizate 1.689 de infracțiuni (+55, +3,3%), din care 563 (-8, -1,4%) de infracțiuni contra persoanei. Infracțiunile de lovire sau alte violențe cresc la 319 la 332 (+13, +4%), iar numărul infracțiunilor de amenințare scade la 108 infracțiuni (-2, -1,8%).

         Infracțiunile contra patrimoniului scad la 430 de fapte (-16, -3,5%). Numărul infracțiunilor de furt scade la 182 de fapte (-22, -10,7%) și nu au fost înregistrate infracțiuni de tâlhărie în mediul rural pentru al doilea an consecutiv. Infracțiunile de distrugere cresc cu 11,5%, la 164 de fapte.

          Crește și numărul infracțiunilor de evaziune fiscală în mediul rural de la 9 la 63 de infracțiuni, cu un procent de 600%.

          Numărul infracţiunilor prevăzute de Legea 46/2008 (Cod Silvic) scade la 125 (-66, -34,5%) de fapte.

 

Siguranţa rutieră și a transporturilor

Acțiuni realizate

Având în vedere evoluția situației operative pe linie de circulație rutieră, și în 2024 au fost luate o serie de măsuri de prevenire și combatere a cauzelor generatoare de accidente rutiere, a fost elaborat și pus în aplicare „Programul de siguranță rutieră la nivelul județului Caraș-Severin în anul 2024”, în care s-au stabilit sarcini și obiective concrete, cu scopul general de reducere a numărului de decese prin accidente de circulație rutieră în județ.

În cele 9 luni în total au fost organizate 1.750 (+153, +9,5%) de acțiuni pe linie de circulație rutieră, la care au fost angrenați polițiștii rutieri și polițiștii de la structurile de ordine publică, ce au atribuții pe linie de poliție rutieră.

Astfel, cele mai multe acțiuni au fost organizate pentru prevenirea și combaterea următoarelor abateri de la normele rutiere: încălcarea regimului legal de viteză 269, conducerea sub influența băuturilor alcoolice 236, depășirile neregulamentare 142, neacordarea priorității de trecere pietonilor 107, indisciplina pietonală 159, conducerea sub influența substanțelor psihoactive 220.

Dinamica accidentelor grave de circulație

În primele 9 luni s-au produs 244 de accidente rutiere, cu 4 accidente mai multe față de anul trecut.

În urma acestor accidente au decedat 14 persoane, numărul acestora fiind mai mic cu 12,5% (2 persoane), 32 au fost rănite grav, cu 8,5% mai puține și 304 au fost rănite ușor, cu 1,2% mai puține victime.

Numărul total al accidentelor grave a scăzut în primele 9 luni din 2024 cu 22%, fiind înregistrate 35 de accidente grave (-10), din care a rezultat decesul a 14 persoane (-2), rănirea gravă a 32 de persoane (-3) și rănirea ușoară a 20 de persoane (-8).

Cele mai multe accidente grave, respectiv 8 accidente, s-au produs din cauza indisciplinei pietonale. În urma acestor accidente 4 persoane au decedat și 4 au fost rănite grav.

Următoarele două cauze ale accidentelor rutiere grave produse în primele 9 luni au fost viteza neadaptată la condițiile de trafic și de drum, 5 accidente soldate cu un deces, 9 răniți grav și 6 răniți ușor și neacordarea priorității de trecere vehiculelor, 5 accidente, soldate cu un deces, 6 răniți grav și 3 răniți ușor.

 

Rezultatele acțiunilor de combatere a infracționalității rutiere

Polițiștii rutieri au constatat 839 de infracțiuni, dintre care 210 de infracțiuni de conducerea fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei, 193 de conducerea unui autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, 19 privind  refuzul ori sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice, 93 privind conducerea unui autovehicul neînmatriculat/ neînregistrat sau cu număr fals, 82 privind conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor stupefiante, cu 44 mai multe față de 2023.

În urma activităților executate au fost aplicate 43664 de sancțiuni contravenționale (+6.068) și au fost reținute 2804 permise de conducere, cu 142 mai multe, pentru următoarele abateri: încălcarea regulilor privind depășirea 1112 (+27), depășirea limitelor de viteză 1130 (+104), conducerea sub influența băuturilor alcoolice 226 (+49), neacordarea priorității de trecere pietonilor 25, neacordare prioritate vehicule 51.

Au fost retrase 669 (+157) certificate de înmatriculare, din care 437 pentru defecțiuni tehnice.

 

Infracţionalitatea în domeniul silvic

 

La organizarea și desfășurarea acțiunilor în domeniul silvic, s-au avut în vedere situația operativă din județ și zonele de risc ridicat unde în anii precedenți s-a înregistrat o creștere a infracționalității în domeniul silvic, urmărindu-se în principal, prevenirea și descoperirea tăierilor ilegale din fondul forestier proprietatea publică și privată prin tragerea la răspundere a persoanelor care săvârșesc astfel de fapte.

 

Pentru realizarea acestor obiective, în perioada analizată au fost executate 672 de acțiuni și controale, din care 68 în fondul forestier, 4 în vegetația forestieră din afara fondului forestier, 49 pe linia depozitării, prelucrării, sortării, comercializării materialelor lemnoase/produselor din lemn, 543 pe linia legalității transportului materialului lemnos/produselor din lemn și 8 alte acțiuni în domeniul silvic.

În cadrul acestora au fost verificate 53 de exploatări forestiere, 5 instalații de debitat, 34 depozite/depozite temporare, 8 ocoale silvice, 1798 de mijloace de transport și 54 de alte obiective .

Au fost aplicate 513 sancțiuni contravenționale (+190, +58,8%), în valoare de 902.500 lei (+453200 lei, +100,9%) și a fost ridicată în vederea confiscării, de către structurile de ordine publică, cantitatea totală de 3622,5 metri cubi de material lemnos (+1224,06 mc, +51,04%), dintre care 457,33 metri cubi faptic (-229,33 mc, -33,4%) și 3165,17 metri cubi valoric (+84,91%). Valoarea materialului lemnos confiscat este de peste 1.000.000 lei (+ 43,1% lei). În total, la nivelul județului, a fost confiscată cantitatea de 3683,8 metri cubi de material lemnos (+51,54%).

Au fost sesizate 184 de infracțiuni silvice (-102, -35,7%).

Violența domestică

În Caraș-Severin, au fost sesizate 333 de infracțiuni în domeniul violenței în familie, cu infracțiune mai mult față de 2023. Majoritatea acestora, 166, sunt infracțiuni de loviri sau alte violențe (-42, 20,2%).

În mediul urban infracțiunile de violență în familie au crescut cu 16,5%, iar în mediul rural au scăzut cu aproape 20%

La începutul anului 2024 se aflau în lucru 45 de ordine de protecție, iar în primele 9 luni ale anului 2024 au fost emise 71 ordine de protecție (+5, +7,6%), din care 28 provenite din ordine de protecție provizorii.

În ceea ce privește ordinele de protecție provizorii, în anul 2024 au fost emise 78, toate la solicitarea victimei. 59 de ordine de protecție provizorie au fost emise în mediul urban și 19 în mediul rural.

Din totalul celor 78 de ordine de protecție provizorii emise, 71 (91%) dintre ordinele de protecție provizorii au fost confirmate de procuror și 28 au fost transformate în ordine de protecție.

Pe parcursul anului au fost dispuse 4 măsuri de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

 

PROTECȚIA ANIMALELOR

Au fost efectuate 285 de controale la deținătorii de animale din județ și au fost aplicate 207 sancțiuni contravenționale în valoare de 256.300.

Au fost emise 5 ordine de plasare/încredințare a animalelor aflate în stare de pericol, în adăposturi sau asociații private, pentru 2 bovine, o cabalină, 3câini și 3 pisici.

Au fost întocmite 13 dosare penale, fiind înregistrate 14 infracțiuni, 5 privind uciderea animalelor cu intenție fără drept, 6 infracțiuni privind intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative cum ar fi codotomia și cuparea urechilor, 2 infracțiuni privind schingiuirea aninalelor și o infracțiune privind rănirea animalelor.

O persoană a fost trimisă în judecată pentru schingiuirea și uciderea animalelor.

CONCLUZII

În acest an, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au continuat să acționeze constant, în vederea gestionării eficiente a situației operative și asigurării unui serviciu polițienesc de calitate, în îndeplinirea obiectivului general de creștere a gradului de siguranță al comunității.

MULŢUMIM PENTRU SPRIJIN CETĂȚENILOR CARE ÎNȚELEG SĂ RESPECTE PREVEDERILE LEGALE,  PRECUM ȘI PARTENERILOR INSTITUȚIONALI!

 



[1] Nu sunt cuprinse în analiză 3630 de apeluri, din care 938 de apeluri primite referitoare la incendii de vegetație uscată, fără pagube materiale însemnate și fără punerea în pericol a unor vieți omenești, cazuri soluționate de ISU CS, 28 de apeluri privind efecte ale unor fenomene meteorologice, 1953 de apeluri prin care au fost sesizate cazuri medicale evidente, 73 de apeluri din trafic și 638 alte apeluri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu