Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 23 octombrie 2024

Săptămâna Europeana de Securitate și Sanatate in Munca


În luna octombrie, la nivelul Uniunii Europene se desfășoară acțiuni cu prilejul Săptămânii Europene de Securitate și Sănătate în Muncă, la inițiativa Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă. Tema propusă dezbaterilor pentru anul acesta o constituie  “Locuri de muncă sigure și sănătoase - Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală“.

În sensul acesta, Inspecția Muncii a prevăzut

în Programul Cadru de Acțiuni pentru anul 2024, pentru același interval de timp, organizarea unor evenimente regionale de informare și conștientizare ce se vor desfășura în cele patru centre din țară: București, Sibiu, Târgu Jiu și Suceava.

Prin organizarea acestor acțiuni se urmărește creșterea gradului de conștientizare sub aspectul digitalizării activităților de securitate și sănătate în muncă, aducând în atenția participanților argumente, beneficii și avantajele procesului de transformare a unei munci greoaie într-una mai practică și eficientă, întrucât digitalizarea creează oportunități lucrătorilor în toate etapele vieții și carierei lor, inclusiv lucrătorilor cu dizabilități sau lucrătorilor în vârstă, cât și propriilor angajatori. În același timp, utilizarea crescândă a tehnologiilor digitate la locul de muncă prezintă diverse riscuri pentru sănătatea psihică și starea de bine a lucrătorilor și din aceste motive este vital să fie identificate aceste riscuri prin dezvoltarea unor intervenții și politici practice din perspectiva securității și sănătății în muncă.  

În contextul derulării pe plan național al acestor acțiuni dedicate Săptămânii Europene de Securitate și Sănătate în Muncă, vor fi prezenți săptămâna viitoare, la Târgu Jiu, inspectorul șef – Iancu Panduru, inspectorul șef adjunct securitate și sănătate în muncă – Marius Mihai Bălean și inspectorul de muncă – Florin Ionuț Azuga, reprezentanți din partea instituției noastre, unde vor participa activ la lucrările organizate de Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj împreună cu delegați ai Inspecţiei Muncii și ai altor inspectorate teritoriale de muncă din țară.

Cu acest prilej, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin vor prezenta spre analiză lucrarea intitulată “Securitate și sănătate în muncă în stații de înaltă tensiune digitalizate”, lucrare ce se încadrează în tematica abordată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu