Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 10 octombrie 2024

O nouă recunoaștere internațională pentru Școala timișoreană de Construcții Metalice


O nouă recunoaștere internațională pentru Școala timișoreană de Construcții Metalice

Școala timișoreană de Construcții Metalice de la Universitatea Politehnica Timișoara a primit o nouă recunoaștere internațională - doi profesori ai UPT au fost invitați ca lectori în cadrul unei prestigioase școli internaționale care se desfășoară la Universitatea Federico II din Neapole în perioada 7 - 11 octombrie 2024.
Sub egida Universității „Federico II” - care a împlinit 800 de ani de la înființare - și a Convenției Europene pentru Structuri Metalice (ECCS), în această perioadă se desfășoară școala internațională avansată intitulată „International Training School on Lightweight Steel Framed Constructions”, adresată inginerilor de profil, precum și doctoranzilor și masteranzilor din domeniu.
Lectorii provin din Universitatea napolitană, din România și Canada, precum și din partea unor firme proeminente, cum sunt Saint-Goban, Iron-Dom, Manni Green Tech și Lamierdill. Cursanții provin din 7 țări: Italia, Belgia, Iran, Franța, Țările de Jos, India și Portugalia.
Cei doi lectori români care participă sunt acad.prof.dr.ing. Dan Dubina și prof.dr.ing. Viorel Ungureanu , membru corespondent al Academiei de Stiințe Tehnice, cunoscuți și recunoscuți la nivel internațional în domeniul tematic al școlii. De altfel, în parte, suportul cursurilor este asigurat de cartea intitulată „Design of Cold-formed Steel Structures ”, autori Dan Dubina, Viorel Ungureanu și Raffaele Landolfo, coordonatorul acestei Școli, publicată sub egida ECCS la Willey-Blackwell și Ernst&Sohn, într-o primă ediție în 2012 și premiată de către Academia Romană în 2014 cu Premiul „Anghel Saligni”.
Acestă carte, care a fost recenzată de către Kim Rasmussen, proeminent profesor al Universității din Sydney, Master of Science in Engineering, este considerată ca fiind printre cele mai apreciate în domeniu, în Europa și nu numai!
Invitarea celor doi lectori români confirmă tradiția și prestigiul de care se bucură pe plan internațional Școala de construcții metalice de la Universitatea Politehnica Timișoara, înființată de academicianul Dan Mateescu.
În anul 1941, în cadrul Școlii Politehnice din Timișoara a fost înființată Facultatea de Construcții. Dan Mateescu a fost încadrat aici pe post de conferențiar în anul 1944, pentru ca în anul 1948 să fie numit profesor universitar. În același an, sub coordonarea profesorului, se înființează un centru de studii și proiectare a construcțiilor metalice. Sinergia între activitatea de proiectare, cea de cercetare și de formare a studenților a continuat și a devenit o marcă a Școlii Timișorene.
Printre lucrările care au făcut faima colectivului condus de către profesorul Mateescu se evidențiază: cupola pavilionului Rom-Expo de la București, în 1963, structurile sălilor mașinilor de la Porțile de Fier I și II, Structura Centralei Termice Praga Nord, sala de sport și velodromul acoperit din Tripoli, Libia. Profesorul Dan Mateescu avea să devină primul șef al Catedrei de Construcții Metalice de la Timișoara, înființată în anul 1952. Sub îndrumarea și la inițiativa sa a fost construit, în anul 1959, Laboratorul pentru Structuri Metalice, primul de acest fel din România. Multe dintre soluțiile aplicate în proiectele catedrei au fost testate și validate în acest laborator.
O realizare de referință a școlii timișorene de construcții metalice din perioada actuală o reprezintă Bucharest Tower Center International, cea mai înaltă clădire din București în perioada 2006-2012, a cărei structură de rezistență a fost proiectată de echipa formată din profesorii Dan Dubină, Florea Dinu, Aurel Stratan și Adrian Ciutină, lucrare laureată cu trofeul European Steel Design Award, la Convenția Europeană de Construcții Metalice - ECCS, de la Lucerna.




Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu