Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 3 octombrie 2024

Lansarea programului de masterat în Calcul Cuantic, o nouă confirmare a tradiției inovării la Universitatea Politehnica Timișoara

Având tradiția primului calculator construit într-o instituție de învățământ superior din România și prima specializare de Calculatoare din țară, Universitatea Politehnica Timișoara continuă munca de pionierat în domeniul tehnologiilor de vârf. Centrul de conferințe al UPT a găzduit miercuri, 2 octombrie 2024, lansarea programului de masterat în Calcul Cuantic (Quantum Computing), organizat în parteneriat cu Equal1, destinat cultivării următoarei generații de talente în acest domeniu revoluționar.
Progresul tehnologic recent, la care contribuie și inteligența artificială, face ca domeniul „quantum computing” să aibă o creștere spectaculoasă, iar companiile din piață au nevoie de specialiști. „Quantum computing” folosește legile fizicii cuantice pentru a rezolva probleme extrem de complexe mult mai rapid decât calculatoarele tradiționale. Mult timp, din cauza problemelor de fiabilitate ale tehnologiilor de implementare, calculul cuantic a fost doar un concept teoretic. Numai că în ultimii ani s-au făcut progrese remarcabile în ceea ce privește implementarea dispozitivelor computaționale cuantice.
„Am lansat în ultimii ani câteva masterate noi, cerute de piața muncii, în tehnologii de vârf, cum sunt Game Development, Machine Learning, iată, acum și Quantum Computing, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, dar si în alte domenii cum sunt cele de Economie Circulară sau de Industry 4.0. Mă bucur că toți colegii noștri au înțeles că este nevoie să facem o schimbare în programele de studii, pentru a veni în întâmpinarea atât a dorinței studenților, cât și a necesităților companiilor”, a declarat, în cadrul festivității de deschidere, președintele Senatului UPT, conf.univ.dr.math. Liviu-Cădariu-Brăiloiu.
„Acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ înainte în promovarea expertizei în tehnologiile cuantice și așteptăm cu nerăbdare să formăm viitori lideri în acest domeniu captivant”, a completat Jason Lynch, CEO Equal1.
Înainte de înființarea acestui program de masterat, la Universitatea Politehnica Timișoara, prin UPT Quantum Hub, au fost organizate mai multe prelegeri în domeniul quantum computing, iar interesul a fost unul enorm din partea studenților. Partea importantă este că firmele care caută specialiști în acest domeniu, nu caută neapărat forță de muncă ieftină, ci personal înalt calificat, astfel că nivelul salarial al absolvenților poate fi cu mult peste media pieței.
Începând din octombrie 2024, acest program de doi ani, predat în limba engleză, va explora subiecte esențiale în calculul cuantic și comunicarea cuantică, pregătind studenții pentru cariere în peisajul în continuă dezvoltare al tehnologiilor cuantice.
Structura programului include trei semestre de cursuri, urmate de un semestru dedicat pentru proiectul final. În această fază, studenții vor participa la activități de cercetare și vor finaliza un stagiu de practică, care va culmina cu o disertație ce trebuie susținută pentru a absolvi.
Programul acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv, dar fără a se limita la: Bazele Fizicii Cuantice; Introducere în Calculul Cuantic; Tehnologia Informației Cuantice; Circuite și Algoritmi Cuantici; Sisteme de Comunicații Cuantice; Aplicații Cuantice în Lumea Reală.
Absolvenții vor obține o diplomă de Master în Calcul Cuantic, echipați atât cu cunoștințe teoretice, cât și cu abilități practice în dezvoltarea sistemelor cuantice și cercetare în calculul și comunicațiile cuantice.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu