Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 16 mai 2016

Naivitatea proprietarilor-bucuria hoţilor!

 Apetitul hoţilor pentru furturile din locuinţe, hoţi care au abandonat clasica metodă a forţării yalei după ce au observat că locatarii deschid uşile cu mare uşurinţă este încurajat tocmai de …amabilitatea şi naivitatea proprietarilor. Astfel, odată intraţi în locuinţe sub diverse pretexte, hoţii n-au nicio problemă în a fura diverse obiecte de valoare şi bani.
Scenariul cel mai folosit de infractori este binecunoscut populaţiei datorită mediatizării intense dar care, din nefericire, face în continuare victime: sub pretextul ca sunt angajaţi ai unor firme de gaze sau apă şi trebuie să execute verificările periodice, hoţii, care „lucrează” în echipe de câte doi, pătrund cu uşurinţă în locuinţă de unde, prin distragerea atenţiei, fură tot ce le pică în mână.
Însă scenariile folosite nu se rezumă doar la acesta, astfel încât, folosind nenumărate alte pretexte convingătoare, accesul hoţilor în locuinţă este facilitat de naivitatea de care, din nefericire, dau dovadă proprietarii.

Iată cum diverse poveşti verosimile se pot transforma în metode de înşelăciune şi furt, victimele fiind de regulă, persoanele vârstnice.
Cum credulitatea oamenilor nu are margini, pentru hoţi nu mai contează acum nici tipul încuietorilor, nici etajul la care este situat apartamentul.

Prin urmare, poliţiştii recomandă cetăţenilor să solicite celor care se prezintă la uşa lor sub pretextul prestărilor unor servicii, prezentarea legitimaţiei de serviciu, înainte de a permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să conţină viza periodică, să nu prezinte modificări sau ştersături iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită fotografia. Locatarii nu trebuie să accepte prezentarea formală a legitimaţiilor, iar, dacă persoanele devin grăbite sau agitate (ceva nu este în regulă!), trebuie să solicite sprijinul vecinilor şi să reţină cât mai multe semnalmente ale celor în cauză pentru a le comunica organelor abilitate. Cei care locuiesc la bloc trebuie să ştie, că astfel de intervenţii se fac în prezenţa administratorului blocului sau cu o prealabilă comunicare din partea acestuia.
De asemenea, este bine ca proprietarii să sune la firmele prestatoare de servicii pentru a se interesa de operaţiunile de verificare programate în zona în care locuiesc, şi poate nu mică le-ar fi surprinderea să constate că riscau să devină victime ale înşelăciunilor sau furturilor din locuinţă.

În situaţia în care accesul în locuinţă este solicitat din diverse alte motive este recomandat ca proprietarii să nu dea curs acestei solicitări, să manifeste prudenţă şi să pună sub semnul întrebării toate pretextele folosite în acest sens de către persoane necunoscute.

În prezent, 1 din 4 furturi din locuinţe este favorizat de neglijenţa sau naivitatea proprietarilor iar hoţii pentru care forţarea yalelor, ca metodă de furt, a apus, exploatează strict această atitudine a proprietarilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu