Activităţile
incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unităţi de abatorizare,
supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante,
ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.
Având
în vederea importanţa aplicării acestor măsuri, pentru sănătatea publică,
Planul naţional de control este susţinut de către crescătorii de animale şi
operatorii din industria alimentară de profil din ţara noastră.
În
acest sens, s-a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe, dintre
care:
•572
de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine
şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine);
•254
de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi
produse din carne ( 44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din
carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată);
•270
de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe
din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86
de probe din produse din lapte pasteurizat).
Toate
probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise
Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate.
Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.
Decizia
preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi
finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl
constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte
zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din
industria alimentară şi afluxul de turişti
aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare.
Menţionăm
că pentru a avea eficienţă, toate acţiunile Autorităţii, de prevenire a
contaminării produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogenă, este
imperios necesar ca Direcţiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea
publică, activităţile de informare şi educare a cetăţenilor privind normele de
igienă şi măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este
cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri.
La
fel de importantă, în acest sens, este colaborarea strânsă între toate
instituţiile statului cu atribuţii şi responsabilităţi în protejarea sănătăţii
publice.
ANSVSA
va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în
cadrul acestui Plan Naţional de Control.
Serviciul
Comunicare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu