Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 mai 2016

ANSVSA demarează pe data de 16 mai un Plan Naţional de Control pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală


Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 16 mai şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.


Activităţile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

Având în vederea importanţa aplicării acestor măsuri, pentru sănătatea publică, Planul naţional de control este susţinut de către crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din ţara noastră.

În acest sens, s-a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe, dintre care:

•572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine);

•254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi produse din carne ( 44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată);

•270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat).

Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti  aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare.

Menţionăm că pentru a avea eficienţă, toate acţiunile Autorităţii, de prevenire a contaminării produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogenă, este imperios necesar ca Direcţiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică, activităţile de informare şi educare a cetăţenilor privind normele de igienă şi măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri.

La fel de importantă, în acest sens, este colaborarea strânsă între toate instituţiile statului cu atribuţii şi responsabilităţi în protejarea sănătăţii publice.

ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.

Serviciul Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu