Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 29 mai 2016

Măsurile luate pentru modernizarea transportului local de călători. Facilităţile oferite de către administraţia publică locală la transportul în comun de călători

Măsurile luate pentru modernizarea transportului local de călători. Facilităţile oferite de către administraţia publică locală la transportul în comun de călători

            La nivelul judeţului Caraş-Severin 4 Consilii locale acordă facilităţi la transportul local de călători: municipiile Reşiţa şi Caransebeş şi oraşele Anina şi Moldova Nouă, iar la nivelul oraşului Băile Herculane urmează să se desfăşoare licitaţia de delegare a atribuirii serviciului de transport local, urmând ca pe parcurs să se stabilească şi un pachet de facilităţi pentru persoanele vârstnice.

            Municipiul Reşiţa                 
Unul din principiile prevăzute la art.1 alin.4 lit. m ale Legii nr.92/2007 a  serviciilor de transport public local, cu modificările şi completările ulterioare este protecţia categoriilor sociale defavorizate, prin compensarea costului transportului la bugetul local.

De asemenea, unul dintre obiectivele urmărite de autorităţile administraţiei publice locale în domeniul serviciului de transport public local este acordarea unor facilităţi de transport anumitor categorii de persoane, astfel cum este prevăzut la art.1, alin.6 lit. e ale Legii nr.92/2007 a serviciilor de transport public local.
În cadrul Consiliului Local al Municipiului Reşiţa funcţionează Serviciul Public „Direcţia de Asistenţă Socială” care, este acreditat pentru servicii primare şi servicii specializate destinate persoanelor vârstnice şi persoanelor cu dizabilităţi şi care, desfăşoară următoarele activităţi în domeniul protecţiei sociale pentru aceste categorii de persoane:
Prin HCL nr.270/24.08.2011 privind acordarea de facilităţi la transportul în comun, au fost aprobate acordarea de facilităţi la transportul în comun pentru anumite categorii de persoane, respectiv, pentru toţi pensionarii din municipiul Reşiţa  cu vârsta peste 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei şi pentru toţi pensionarii din municipiul Reşiţa cu vârsta sub 70 ani, ce realizează o pensie netă până la 800 lei în urma aplicării contribuţiei datorate pentru asigurările sociale de sănătate.
            Potrivit prevederilor acestei hotărâri a consiliului local, fiecărui pensionar care îndeplineşte condiţiile legale i se eliberează semestrial un număr de 96 tichete (16 tichete pe lună) care sunt distribuite de Serviciul Public „Direcţia de Asistenţă Socială”. Aceste tichete se pot folosi oricând în timpul anului, iar de fiecare dată când pensionarii se deplasează cu mijloacele de transport în comun, este necesar să predea taxatorului care se află în mijlocul de transport în comun un tichet. Operatorul de transport local centralizează toate tichetele adunate de taxatori şi apoi le prezintă la sfârşitul fiecărei luni Serviciului Public „Direcţia de Asistenţă Socială” spre decontare. În acest fel, Serviciul Public „Direcţia de Asistenţă Socială” va deconta prin dispoziţia Primarului, doar călătoriile efectuate efectiv de către pensionari, iar în  cazul în care aceştia nu circulă deloc sau de puţine ori într-o lună, tichetele pot fi folosite în lunile următoare.
Persoanele care dobândesc calitatea de pensionar între cele 6 luni (perioada de acordare a tichetelor de călătorie) sau cele care au acest drept şi nu au ridicat tichetele pot beneficia de acestea începând cu luna în curs dacă se adresează Serviciului Public ”Direcţia de Asistenţă Socială” până la data de 15 a lunii, sau cu luna următoare dacă se adresează acestui serviciu public după această dată.
           Având în vedere prevederile acestei hotărâri a Consiliului Local, în perioada 03.03.2016 – 18.03.2016 reprezentanţii Serviciului Public „Direcţia de Asistenţă Socială” Reşiţa au eliberat tichete de călătorie pe mijloacele de transport în comun unui număr de 4.690 pensionari, după cum urmează:
-               1.236 - pensionari cu vârsta sub 70 de ani care locuiesc în cartierele Govândari, Cîlnic, Ţerova, Moniom;
-               1.445 - pensionari cu vârsta de peste 70 de ani care locuiesc în cartierele Govândari, Cîlnic, Ţerova, Moniom;
-               737 - pensionari cu vârsta sub 70 de ani care locuiesc în zona Triaj, Centru, Luncă, Stavila, Lend, Marginea, Muncitoresc şi cartierele Secu, Cuptoare, Doman;
-               1.272 - pensionari cu vârsta de peste 70 de ani care locuiesc Triaj, Centru, Luncă, Stavila, Lend, Marginea.
              În perioada ianuarie-mai 2016, au fost decontate un număr de 228.892 tichete de călătorie în valoare de 320.448,8 lei.
  Prin HCL nr.211/30.10.2012 privind modificarea art.3 al HCL nr.270/2011 privind acordarea de facilităţi la transportul în comun, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat tariful unic de 1,40 lei/călătorie pentru pensionari şi pentru toate categoriile de beneficiari care folosesc abonamente gratuite decontate de către Serviciul Public „Direcţia de Asistenţă Socială”
De asemenea, prin hotărâri ale consiliului local au fost aprobate facilităţi la transportul în comun pentru diferite categorii de persoane, după cum urmează:
          - pentru cazurile sociale deosebite acordarea de abonamente gratuite – art.4 din HCL nr.270/24.08.2011 privind acordarea de facilităţii la transportul în comun: sunt acordate abonamente gratuite în limita a 24 de călătorii pe lună pe mijloacele de transport în comun. În perioada ianuarie-aprilie 2016 au beneficiat de acordarea de abonamente gratuite de călătorie un număr de 13 persoane, reprezentând cazuri sociale deosebite, costurile totale a acestor abonamente pentru această perioadă fiind de 1.545,6 lei.
            - pentru persoanele beneficiare ale Decretului Lege nr.118/1990 şi ale Legii nr.189/2000 acordarea de abonamente gratuite  - HCL nr.134/28.05.2013  privind acordarea de abonamente gratuite de călătorie la transportul urban în comun persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri precum şi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice. Pentru aceste categorii de persoane, costul unui abonament este de 24 lei. În perioada ianuarie-aprilie 2016 au beneficiat de acordarea de abonamente gratuite de călătorie un număr de 106 beneficiari ai Legii nr.118/1990  şi 76 beneficiari ai Legii nr.189/1990. Costurile totale a acestor abonamente pentru această perioadă fiind de 16.680 lei.
             - În baza Legii nr.44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, în prezent beneficiază de transport gratuit un număr de 11 persoane vârstnice.
             - Pentru persoanele cu handicap grav şi accentuat, însoţitorilor acestora şi asistenţilor personali acordarea de legitimaţii de călătorie – HCL nr.136/28.05.2013 privind aprobarea modalităţii de acordare a gratuităţii la transportul urban persoanelor cu handicap grav şi accentuat, însoţitorilor acestora şi asistenţilor personali. Pentru aceste categorii de persoane costul lunar al unei legitimaţii este diferenţiat în funcţie de traseul folosit: 31,20 lei în interiorul municipiului Reşiţa, 33,6 lei pentru cartierele Ţerova şi Doman şi 38,4 lei pentru cartierele Cuptoare şi Moniom. În perioada ianuarie-martie 2016 au beneficiat de acordarea de legitimaţii gratuite de călătorie un număr mediu de 1.599 persoane, costurile totale a acestor abonamente pentru această perioadă fiind de 148.068 lei.
             Serviciul  de  transport  public  local  de  persoane  în  municipiul  Reşiţa  se desfăşoară conform caietului de sarcini cadru aprobat de Consiliul Local.
            Autobuzele/microbuzele se achiziţionează conform necesităţilor parcului, în ultimii ani în perioada de derulare a contractului 2011-2015, au fost achiziţionate 20 unităţi de transport din care 5 autobuze articulate, 9 autobuze de capacitate medie şi 6 microbuze.
            În prezent dintr-un total de 23 autobuze aflate în stare de funcţionare (parc de autovehicule necesar), situaţia se prezintă astfel: 10 autobuze articulate cu plat formă joasă, 8 autobuze scurte cu platformă joasă şi 5 autobuze cu platformă joasă şi rampă de acces.
Municipiul Caransebeş
La nivelul municipiului Caransebeş în anul 2016 s-a reintrodus transportul local şi beneficiază de facilităţi la transportul public local următoarele categorii de persoane: veterani şi văduve de război; luptători cu rol determinant în Revoluţia din Decembrie 1989; persoane încadrate în orice grad de handicap; persoane persecutate din motive politice; donatori de sânge; pensionari şi orice alte persoane cu vârsta de peste 65 ani; minori; elevi; studenţi; şomeri; persoane cu venitul, pe membru de familie, mai mic decât salariul minim pe economie; salariaţi din sistemul sanitar; salariaţi din sistemul de învăţământ; salariaţi din sistemul de asistenţă socială; salariaţi din sistemul bugetar; salariaţi ai cultelor religioase; salariaţi ai ONG-urilor; salariaţi ai instituţiilor culturale; salariaţi ai instituţiilor sportive; salariaţi ai societăţilor comerciale care au investit în Caransebeş şi au creat minim 3 locuri de muncă.
Oraşul Anina
În conformitate cu prevederile H.C.L. nr.63/31.03.2016 privind  acordarea unor gratuităţi şi facilităţi pe transportul public de călători, veteranilor de război şi văduvelor de război, persoanelor cu handicap grav şi accentuat, însoţitorilor şi asistenţilor personali ai acestora, precum şi unor categorii de pensionari din oraşul Anina, se asigură un număr de 4 (patru) călătorii dus-întors pe lună pentru persoanele beneficiare.
Criteriile de acordare a acestor facilităţi constau în respectarea unui maxim impus de 400 lei asupra veniturilor din pensie, cu condiţia ca aceştia să aibă domiciliul pe raza oraşului Anina.
În ceea ce priveşte modernizarea transportului local de călători din oraşul Anina, autoritatea publică locală, a amplasat staţii de autobuz moderne, oferind condiţii optime de aşteptare corespunzătoare.
Referitor la transportul efectiv al călătorilor, autoritatea publică locală a asigurat transportul public de călători printr-o firmă privată de transport public local de călători care dispune de mijloace de transport moderne, respectiv microbuze şi un autobuz, care sunt dotate corespunzător asigurând realizarea unui transport în condiţii de siguranţă şi confort necesar deplasărilor, atât pe raza oraşului Anina cât şi pe ruta Anina-Reşiţa.
Acoperirea financiară a costurilor călătoriilor persoanelor care beneficiază de gratuitate, se asigură prin subvenţii de la bugetul local al oraşului Anina.
           Oraşul Moldova Nouă
            La nivelul Oraşului Moldova Nouă transportul public local de călători este asigurat de către S.C. S&S Groupe Pradimpex S.R.L. Săftica, judeţul Ilfov.
            Conform H.C.L. nr.89/31.10.2008, modificată şi completată prin hotărârile consiliului local. nr.106/27.11.2008, nr.109/23.12.2008, nr.66/29.05.2009 şi respectiv nr.84/27.08.2012 la nivelul oraşului Moldova Nouă s-a aprobat decontarea biletelor pentru transportul public local de călători (20 călătorii lunare) prin subvenţionarea acestora pentru următoarele categorii de persoane: pensionarii a căror pensie nu depăşeşte 350 lei, veteranii şi văduvele de război, persoanele cu vârsta peste 65 ani ale căror venituri (pensie) nu depăşesc 720 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu