Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 mai 2016

Competițiile UVT asigură intrarea la facultate. Concursul Facultății de Matematică și Informatică le facilitează elevilor accesul pe locuri fără taxă

La UVT, elevii cu performanțe deosebite au undă verde la admitere. Concursurile și olimpiadele le asigură un loc bugetat la facultate.
Peste 180 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a din nouă județe au participat la cea de-a doua ediție a Concursului Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UVT. Cei mai buni competitori au fost recompensați cu 17 premii constând în sume în bani oferite de Facultatea de Matematică și Informatică și, foarte important, recunoașterea uneia dintre note cu 10 în concursul de admitere la Facultatea de Matematică și Informatică.
Organizarea  evenimentului, subiectele de concurs, baremele și corectarea lucrărilor au fost realizate de cadrele didactice ale Facultății de Matematică și Informatică. În plus, și-au adus aportul și mulți doctoranzi, masteranzi și studenți, membri ai organizațiilor studențești ASSEUT și OSUT. Cei 180 de participanți provin din Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor, Gorj, Ilfov, Mehedinți și Vâlcea. Festivitatea de premiere va avea loc joi, 26 mai, la Universitatea de Vest din Timișoara.
Un alt exemplu este Concursul Interjudețean de Matematică Memorialul „Traian Lalescu” desfășurat de Universitate acum câteva săptămâni. La fel, UVT a oferit câștigătorilor șansa accesării unui loc fără taxă la Facultatea de Matematică și Informatică.
Facultățile UVT au adoptat încă din anii trecuți facilitatea conform căreia elevii cu rezultate remarcabile în olimpiadele școlare și competițiile de mare anvergură au posibilitatea să studieze pe locuri bugetate. De exemplu, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a organizat Concursul național de eseuri filosofice „Din lumea Sofiei”, ediția a patra, destinat elevilor de liceu. Autorii celor mai bune zece eseuri vor fi premiați cu asigurarea unor locuri bugetate la admitere, în sesiunea 2016, la specializarea Filosofie.
Am adoptat acest sistem de premiere a elevilor performanți pentru că dorim să promovăm și să sprijinim modelele pozitive. Ei sunt exemple pentru colegii lor, îi motivează să performeze și aduc un plus de valoare în grupurile în care studiază. UVT a adoptat, prin facultățile sale, regulamente care nu numai că înlesnesc accesul la facultate pentru elevii performanți, dar le oferă și diferite facilități, precum cazare gratuită și burse”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Un exemplu similar este cel al Facultății de Fizică. Toți candidații care au obținut premii la prestigiosul concurs „Constantin Sălceanu”, organizat recent de UVT, pot fi admiși la concursul de admitere la Facultatea de Fizică cu media 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu