Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 19 mai 2016

Comisia Europeană a publicat recomandările specifice de țară 2016 pentru România

Comisia Europeană a publicat, la 18 mai 2016, pachetul referitor la Semestrul European 2016 care include propunerile de recomandări specifice de țară adresate statelor membre UE, inclusiv României.
Comisia Europeană a adresat României, în acest an, un set de patru recomandări. Acestea se bazează pe Raportul de Țară publicat de Comisia Europeană în februarie 2016 și pe răspunsul oferit de România în aprilie 2016 prin intermediul Programului Național de Reformă și a Programului de Convergență.
Comisia Europeană confirmă, în textul de prezentare a recomandărilor, o serie de progrese realizate de România precum îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, îmbunătățirea condițiilor pe piața muncii, propunerea unui plan integrat anti-sărăcie, susținerea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate, îmbunătățirea accesului la sistemul de sănătate pentru pensionarii cu venituri mici și persoanele din comunitățile izolate, creșterea transparenței și a eficienței administrației publice sau adoptarea legii privind guvernanța corporativă.
Recomandări specifice făcute României de Comisia Europeană vizează politica fiscal-bugetară, stabilitatea financiară, politica socială și ocuparea forței de muncă, educația, sănătatea, administrația publică și infrastructura. Acestea sunt orientate către domeniile în care se impune în continuare luarea de măsuri destinate asigurării stabilității fiscal-bugetare, creșterii competitivității economice, a atractivității pentru investiții sau ocupării forței de muncă.
Prioritățile Guvernului României converg cu recomandările propuse de Comisia Europeană. Programul Național de Reformă și Programul de Convergență prezentate de România, cuprind măsuri de răspuns la aceste provocări, aliniate cu programul de guvernare și prioritățile strategice asumate la nivel guvernamental.
Guvernul României va participa la reuniunile ministeriale ale Uniunii Europene destinate finalizării și adoptării, de către Consiliul UE, a recomandărilor specifice de țară. În cea de-a doua jumătate a anului, în procesul național de punere în aplicare a recomandărilor, monitorizarea implementării va fi realizată pe baza unui plan de acțiune și a unor rapoarte periodice de progres.
Informație de background
Prezentarea de către Comisia Europeană, în fiecare an, de propuneri de recomandări specifice de țară face parte din procesul Semestrului European, un instrument de coordonare a politicilor economice și a reformelor structurale în UE. Acesta are scopul să orienteze acțiunea statelor membre în sensul implementării anumitor reforme la nivel național în următoarele 12 — 18 luni și să sprijine atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.
Recomandările Comisiei Europene pentru fiecare stat membru vor fi discutate la nivel ministerial în luna iunie în cadrul Consiliului UE, vor fi andosate politic la reuniunea Consiliului European din iunie 2016 și apoi adoptate formal în luna iulie 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu