În
urma finalizării perioadei de tranziţie acordată României, pentru
îmbunătăţirea calităţii laptelui crud, începând cu 01.01.2014 acesta
poate fi comercializat către consumatorul final, sau destinat
procesării, astfel:
Producătorii
care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei), sau ferme de
vaci producătoare de lapte, pot livra laptele crud către centrele de
colectare lapte sau direct către unităţile de procesare lapte. De
asemenea, pot comercializa laptele crud direct către consumatorul
final, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în
vigoare.
Vânzările directe de lapte crud către consumatorul final
Laptele
crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de
calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de
celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie.
Vânzările
directe de lapte crud către consumatorul final se derulează în
continuare în baza prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008.
Laptele
crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau
prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale
sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin
intermediul laptelui.
Producătorii
care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie
să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a
animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către
medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză
care să ateste conformitatea produsului, cu cerinţele legislaţiei.
Comercializarea
laptelui şi a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în pieţele
agroalimentare şi în târguri, se realizează în baza documentelor de
înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene,
conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.
Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli.
De
asemenea, vânzările directe de lapte crud către consumatorul final prin
intermediul automatelor sunt reglementate prin Ordinul ANSVSA nr.
55/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor privind condiţiile sanitare veterinare în care poate fi
efectuată vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor.
Livrarea laptelui crud la unităţile de procesare lapte direct sau prin intermediul centrelor de colectare lapte.
Având
în vedere finalizarea perioadei de tranziţie pentru îmbunătăţirea
calităţii laptelui crud materie primă, laptele livrat la procesare
trebuie să fie conform cu cerinţele de calitate privind numărul total de
germeni şi de celule somatice, începând cu 01.01.2014.
Din
totalul celor 64 unităţi de procesare lapte care au beneficiat de
perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără
separare:
-
51 unităţi de procesare lapte procesează lapte conform şi au fost
publicate pe site-ul ANSVSA, la rubrica unităţi aprobate pentru
schimburi intracomunitare, Secţiunea 9 – Lapte crud şi produse lactate;
- 13 unităţi de procesare lapte au fost închise, pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare.
Prin
urmare, toate unităţile care au beneficiat de tranziţie, pentru a
procesa lapte conform şi neconform până la 31.12.2013, procesează în
prezent numai lapte conform.În prezent, în România există 168 de unităţi de procesare lapte autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare publicate pe site-ul ANSVSA, la rubrica unităţi aprobate pentru schimburi intracomunitare, Secţiunea 9 – Lapte crud şi produse lactate.
Totodată, în situaţia în care se va depista lapte neconform, unităţile de procesare lapte au posibilitatea să proceseze laptele neconform în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile, în conformitate cu legislaţia europeană.
În acest sens, ANSVSA a elaborat un Proiect de ordin care stabileşte condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care poate fi efectuată procesarea laptelui neconform cu criteriile de calitate privind numărul de germeni şi de celule somatice în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile.
Serviciul Comunicare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu