Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 17 ianuarie 2014

Dreptului fundamental la liberă circulaţie

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Parlamentul European, cu o largă majoritate, în cadrul sesiunii plenare din 16 ianuarie 2014, a Rezoluţiei privind respectarea dreptului fundamental la liberă circulaţie.
Rezoluţia reiterează importanţa fundamentală acordată respectării principiului liberei circulaţii, una dintre libertăţile fundamentale ale UE, reamintind că, începând cu 1 ianuarie 2014, dispozițiile tranzitorii
pentru libera circulație a lucrătorilor din România (şi Bulgaria) au fost eliminate. Parlamentul European invită statele membre să respecte dispozițiile din Tratat privind normele UE care reglementează libertatea de circulație și să se asigure că principiile egalității și dreptul fundamental la libera circulație sunt respectate de către toate statele membre.
Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa pe care Parlamentul European o acordă respingerii oricăror poziţii şi încercări îndreptate în sensul restrângerii liberei circulaţii în spaţiul intracomunitar, precum şi invitaţia adresată statelor membre de a evita orice măsuri care ar putea afecta nejustificat sau ar putea crea obstacole în aplicarea acestui drept fundamental. Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, reiterarea de către PE a ideii de valoare reală la creşterea competitivităţii economiei europene a mobilităţii forţei de muncă.
În context, Ministerul Afacerilor Externe salută apelul adresat de Parlamentul European Comisiei şi statelor membre în vederea asigurării aplicării stricte a legislaţiei europene, astfel încât să fie garantat tratamentul egal şi nediscriminatoriu pentru toţi lucrătorii din spaţiul comunitar.
Parlamentul European reafirmă că niciunul dintre statele membre care au reclamat presupuse abuzuri ale sistemelor de securitate socială nu au putut prezenta Comisiei dovezi în acest sens.
Ministerul Afacerilor Externe apreciază îndemnul adresat de Parlamentul European statelor membre în vederea utilizării depline şi transparente a resurselor disponibile în cadrul fondurilor europene în promovarea integrării, incluziunii sociale şi luptei împotriva sărăciei, astfel încât riscul excluziunii sociale să fie redus cât mai mult posibil.
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de :Irina M.C. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu