Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 26 ianuarie 2014

Intervenţiile MAI

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne acționează în continuare pentru combaterea fenomenelor meteorologice extreme din județele aflate sub avertizări meteorologice de vreme severă.
Astfel, a fost emisă avertizare meteorologică cod roșu de ninsoare abundentă și viscol pentru județul Buzău și anumite regiuni situate în județele Brăila și Vrancea, se menține codul portocaliu în județele Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu,
Prahova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Tulcea, Constanța și mun. București, iar cel galben în Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Olt, Brașov, Covasna, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani.
În acest sens, peste 7.600 de angajați ai structurilor cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență (Ministerul Afacerilor Interne, alături de membri ai comitetelor județene și locale, serviciilor voluntare pentru situații de urgență), continuă să acționeze la această oră pentru înlăturarea consecințelor fenomenelor meteorologice periculoase.
În intervențiile pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase sunt implicate peste 2.400 de mijloace și utilaje, din care aproape 1.000 aparțin structurilor Ministerului Afacerilor Interne, iar restul celorlalte structuri implicate.
Prioritatea forțelor de intervenție din zonele afectate de fenomenele meteorologie extreme rămâne salvarea de vieți omenești, sens în care se intervine prompt pentru evacuarea persoanelor rămase în mijloacele de transport, a celor care au nevoie urgentă de asistență medicală, a celor aflate în tranzit prin alte localități decât cele de domiciliu (gări, autogări etc.), dar și a celor fără adăpost.
Astfel, din această dimineață și până în prezent 792 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport blocate în zăpadă. De asemenea, au fost salvate zece persoane (în Galați și Brăila), alte opt fiind asistate medical. La momentul centralizării acestor date (ora 13.00), 41 de persoane mai sunt blocate în gări, trenuri, autovehicule etc.
Potrivit situației centralizate, 28 de drumuri naționale și autostrăzi sunt închise de autorități sau au circulația restricționată (majoritatea în județele Ialomița, Călărași, Brăila, Vrancea). De asemenea, la nivel național, au mai fost închise de către autorități 57 de drumuri județene. Rămân închise șapte porturi maritime și fluviale.
Totodată, se intervine pentru reluarea alimentării cu energie electrică în cele 72 de localități în care aceasta a fost întreruptă din cauza fenomenelor meteorologice extreme (județele Giurgiu, Călărași, Buzău, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Brăila, Tulcea).
Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața și sănătatea celor implicați — victime și salvatori deopotrivă, facem apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicațiile personalului ce acționează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.
DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

În condiţiile ninsorilor viscolite din ultimele 24 de ore, peste 8.000 de angajaţi ai structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă continuă să acţioneze pentru înlăturarea consecinţelor fenomenelor meteorologice periculoase.

În această dimineaţă, peste 5.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de peste 2.500 de membrii ai comitetelor judeţene şi locale, respectiv ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, acţionau în judeţele aflate sub avertizările meteorologice.


Alături de aceştia acţionau peste 1.300 de angajaţi din cadrul structurilor responsabile de gestionarea drumurilor judeţene şi naţionale, precum şi cadre ale Ministerului Apărării Naţionale şi angajaţi ai Ministerului Sănătăţii.

În intervenţiile pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase erau implicate în această dimineaţă peste 2.500 de mijloace şi utilaje, din care peste 985 aparţin structurilor Ministerului Afacerilor Interne, 950 celor responsabile de gestionarea stării drumurilor şi 400 de utilaje ale comitetelor judeţene şi locale, respectiv ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Acestora li se adaugă mijloacele tehnice ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii.

Până la această oră, ca urmare a intervenţiilor personalului şi structurilor sus-menţionate, 321 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport, alte 63 de persoane au fost salvate, acestora adăugându-li-se 22 de persoane asistate medical. La această oră, mai sunt blocate în trafic – în autovehicule, trenuri, gări etc., 8 persoane.

Potrivit situaţiei înregistrate în această dimineaţă, 48 de drumuri naţionale şi autostrăzi sunt închise de autorităţi sau au circulaţia restricţionată.
La nivel naţional, au mai fost închise de către autorităţi 63 de drumuri judeţene.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea celor implicați - victime şi salvatori deopotrivă, facem apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicațiile personalului ce acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.
Postat la ora 09:40, duminică, 26 ianuarie 2014
Direcţia Informare şi Relaţii Publice - Ministerul Afacerilor Interne

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu