Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 29 ianuarie 2014

Peste 200 de locuințe deszăpezite de de jandarmi, pompieri, militari și polițiști

Peste 200 de locuințe deszăpezite de de jandarmi, pompieri, militari și polițiști
BUZĂU
În această dimineață jandarmii acționează și în localitatea Odăile pentru distribuirea de ajutoare medicale, alimente și pături.
În cursul zilei de marți, peste 40 de jandarmi, 16 pompieri și 59 de militari, au acționat cu 13 mijloace tehnice specifice (camioane, șenilate, wolla, ATV etc.) pentru deblocarea căilor
de acces în localitatea Vadu Pașii. Totodată, Inspectoratul Județean de Poliție a suplimentat numărul de polițiști din această localitate cu nouă lucrători, respectiv trei ofițeri și șase agenți. În urma intervenției, au fost deszăpezite 73 locuințe (111 persoane) și mai multe instituții — școala generală și grădinița din Vadu Pașii, școala generală și grădinița din Scurtești, școala generală și biserica Ciocârlia, dispensarele din Vadu Pașii și Scurtești. Astfel, au fost degajate căile de comunicații din aceste localități, inclusiv în zone în care stratul de zăpadă măsura între 1,5 și 3 metri.
De asemenea, angajații Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență și cei ai Jandarmeriei Române, împreună cu efective ale Ministerului Apărării Naționale, au acționat în localitățile Glodeanu Siliștea, Râmnicelu și Puicești, pentru deblocarea căilor de acces și a gospodăriilor. Similar, efectivele MAI au intervenit pentru deszăpezirea unei școli și a 42 de locuințe (84 persoane) din localitățile Cârligu Mare, Cârligu Mic și Văcăreasca.
Tot pe parcursul zilei de marți, 20 de pompieri din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență s-au deplasat în zona localităților Râmnicelu și Puiești, acționând în sprijinul populației afectate de vremea severă cu ajutorul unui autocamion special echipat pentru misiuni de intervenție. În urma acestei acțiuni au fost deszăpezite 17 locuințe (28 persoane).
Efectivele Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au intervenit și în municipiul Râmnicu Sărat, pentru deszăpezirea Azilului de Bătâni și a Centrului de Recuperare.
În cadrul unei misiuni de salvare, pompierii buzoieni au apelat la o autospecială de transport victime multiple aparținând ISU Mureș, pentru a transporta, de la Buzău către București, patru pacienți ce necesitau asistență medicală de specialitate.
Pentru a veni în sprijinul comunităților afectate de fenomenele meteo periculoase, un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., pus la dispoziția MApN a transportat, în cursul zilei de marți, personal medical, jandarmi și militari în localitatea Vâlcelele. Elicopterul Ministerului Afacerilor Interne a fost folosit și pentru transportarea a 700 kg. de alimente pentru locuitorii aflați în dificultate din localitățile Moșești, Vâlcele și Amara. Alimente de primă necesitate au fost distribuite și pe raza localităților Robeasca și Balta Albă.
De asemenea, jandarmii buzoieni au desfășurat misiuni umanitare, distribuind în cursul zilei de marți, medicamente, apă și alimente populației din localitățile Stănila și Nehoiu.
Totodată, un detașament format din 12 jandarmi au intervenit în localitatea Valea Râmnicului pentru deblocarea căilor de acces și deszăpezirea a 15 locuințe (15 persoane), a bisericii, farmaciei și dispensarului din localitate.
Jandarmii buzoieni au acționat cu ajutorul unei autospeciale în comuna Poșta Câlnău, pentru salvarea unei persoane ce necesita îngrijiri medicale de specialitate și deszăpezirea a 10 locuințe.
De asemenea, pe drumurile naționale închise sau pe cele cu restricții de circulație, au continuat să acționeze filtre ale Poliției Rutiere. Pe parcursul zilei de marți, la nivelul tuturor localităților rurale din județ, polițiștii din cadrul secțiilor rurale și a posturilor de poliție comunale au sprijinit acțiunile pentru înlăturarea efectelor recentelor fenomene meteorologice.
VRANCEA
Echipaje de salvatori din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au acționat marți, în comuna Măicănești, în sprijinul populației afectate de vremea severă, ajutând la deszăpezirea gospodăriilor, în special prin facilitarea accesului către sursele de apă și locurile în care erau depozitate lemnele.
BRĂILA
Începând cu ora 8.00, în localitatea Gemenele acționează 20 de jandarmi pentru deszăpezirea comunei și ajutorarea persoanelor vârstnice ăi a persoanelor aflate în dificultate
La nivelul județului, 288 de polițiști — 54 de la Poliția Rutieră, 180 din cadrul structurilor de ordine publică și 54 de la alte structuri ale Inspectoratului Județean de Poliție, au acționat pentru fluidizarea traficului, siguranța rutieră și informarea conducătorilor auto cu privire la condițiile de trafic din județ.
Totodată, 40 de jandarmi brăileni au participat la acțiuni de deszăpezire a căilor de acces și a locuințelor în localitățile Cazasu și Tudor Vladimirescu.
Angajații Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au intervenit, pe tot parcursul zilei de marți, în acțiuni de deszăpezire derulate în localitățile Tichilești, Movila Miresii și Gropeni.
Un rol important în salvarea persoanelor aflate în situații dificile l-a avut și sprijinirea salvatorilor de către elicopterele Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, un elicopter SMURD a intervenit în localitatea Racoviță pentru transportul unei gravide. După preluarea acesteia, aeronava s-a deplasat către municipiul reședință de județ, aterizând în Portul Militar Brăila și predând pacientul către o ambulanță a Serviciului județean de Ambulanță.
Totodată, un elicopter de capacitate mare de tip MI-17 a executat misiuni de salvare în localitatea Bordei Verde, de unde a preluat două cazuri medicale — un bărbat cu hemoragie digestivă și unul cu varice esofagiană. Aceeași aeronavă s-a deplasat ulterior în localitatea Vișani, pentru preluarea și transportul unei gravide de 17 ani, a unui bărbat cu afecțiuni cardiace și a unuia cu enterocolită. Elicopterul a transportat bolnavii în Portul Militar Brăila, de unde aceștia au fost preluați de către două ambulanțe, fiind apoi transportați către unități medicale de specialitate.
În cursul zilei de marți, elicopterul SMURD a mai efectuat un zbor către localitatea Racoviță, de unde a preluat și transportat două persoane de 80 și, respectiv, 87 de ani, ambele cu afecțiuni grave ce necesitau de urgență intervenții medicale de specialitate. Pacienții au fost transportați către Spitalul Județean Buzău.
DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu