Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 17 ianuarie 2014

„COPILĂRIE FĂRĂ DELINCVENŢĂ” – UN PROIECT AL POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU PREVENIREA DELINCVENŢEI MINORILOR

Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a deschis proiectul „COPILĂRIE FĂRĂ DELINCVENŢĂ”.
n prezența adjunctului inspectorului general al Poliției Române, chestor de poliție dr. Gheorghe Popa, în data de 14 ianuarie, a avut loc conferinţa de deschidere a Proiectului ,,Copilărie fără delincvenţă” – un proiect iniţiat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.G.P.R..


În cadrul proiectului, se va derula o campanie de prevenire, destinată minorilor, părinţilor acestora, precum şi cadrelor didactice.

Fiind unul dintre pilonii centrali ai proiectului, campania îşi propune creşterea gradului de informare şi conştientizare în rândul copiilor, părinţilor şi profesorilor, cu privire la comportamentele predelincvente şi delincvente, modalităţi de prevenire, gestionarea situaţiilor conflictuale sau consecinţe legale.

Campania va fi implementată în 47 de şcoli din România, la nivelul claselor V-VIII,
fiind implicaţi aproximativ 17.000 de elevi, părinţii acestora, precum şi 700 de cadre didactice.

Poliţiştii de la structurile de prevenire, în colaborare cu asistenţi sociali, vor purta discuţii cu elevii pe tema delincvenţei juvenile, vor organiza concursuri şi expoziţii tematice.

Un element inedit, ce ilustrează metodele moderne de prevenire a criminalităţii, este implicarea directă a elevilor în activităţi, nu numai în calitate de beneficiari, ci şi de organizatori.

Astfel, în şcolile în care se va derula campania vor fi create ,,Consilii de Prevenire a Criminalităţii”, constituite atât din elevi cu comportament meritoriu, cât şi din elevi cu probleme de comportament. Prin cooptarea copiilor la organizarea evenimentelor preventive se urmăreşte creşterea gradului de implicare şi responsabilizare, precum şi o mai bună asumare a atitudinii preventive.

Conceptul de ,,învăţare prin joc” va fi şi el ilustrat, prin crearea unui joc pe calculator, atractiv şi adaptat vârstei, prin care copiii să înveţe cum să gestioneze conflictele, cum să evite violenţa şi să se ferească de pericole.

Activităţile prevăzute în cadrul proiectului se vor derula pe o perioadă de 24 de luni.

Partenerii Inspectoratului General al Poliţiei Române în acest proiect sunt, în plan intern, Direcţia Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar în plan extern, Poliţiile din Cehia şi Bulgaria.

Proiectul este finanţat prin programul de granturi al Comisiei Europene ,,Prevenirea si lupta împotriva criminalităţii” (ISEC), beneficiind de un buget total de 211.610 euro, din care 90% reprezintă finanţarea Comisiei Europene, iar 10% contribuţia statului român.

Activităţile circumscrise proiectului se vor desfăşura atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pe teritoriile celor două state partenere.


Sursa: IGPR





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu