Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 19 ianuarie 2014

Dezbaterea publică 'Bariere în integrarea și reintegrarea profesională a persoanelor cu dizabilități'

Nivelul scăzut de educație și lipsa accesibilizării rămân cele mai importante obstacole în integrarea persoanelor cu dizabilități
Federația ONPHR (Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România) a organizat joi, 16 ianuarie 2014,
dezbaterea publică 'Bariere în integrarea și reintegrarea profesională a persoanelor cu dizabilități'.
Dezbaterea, la care au participat aproximativ 80 de persoane: specialiști din cadrul ONG-urilor, autorităților publice și companiilor private, cât și persoane cu dizabilități, a venit în completarea studiului privind reabilitarea și integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități, realizat în cadrul proiectului cu finanțare europeană—EXCELNET.
Proiectul EXCELNET are ca obiectiv general creșterea calității serviciilor specializate de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități în regiunile Nord-Vest, Vest, Nord-Est, București-Ilfov și județul Ialomița din regiunea Sud-Muntenia, prin înființarea unei rețele de centre de excelență în furnizarea de servicii integrate.
În acest context, s-a realizat o cercetare privind situația actuală a principalelor dificultăți și bariere cu care se confruntă persoanele cu dizabilități atunci când încearcă să se integreze pe piața muncii.
Educația: o barieră majoră în calea integrării
Atât în cadrul studiului, cât și pe baza dezbaterii naționale organizate, a reieșit faptul că educația încă constituie un obstacol major în calea integrării persoanelor cu dizabilități în viața socială și, mai ales, pe piața muncii. Populația chestionată are calificări mai slabe decât media națională, iar numărul tinerilor respondenți care nu au mers la școală este ridicat: 19% din cei chestionați, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.
Persoanele cu dizabilitate mintală gravă dobândită înainte de vârsta de 15 ani înregistrează un grad mai redus de frecventare a școlilor (jumătate dintre ei nu a frecventat școala). Printre cei care au frecventat-o, mulți au optat pentru cursurile de arte și meserii.
Aceste cifre se datorează în mare măsură lipsei de adaptare a educației : respondenții cu dizabilități mintale evidențiază în special lipsa metodelor pedagogice adaptate (33%), a profesorilor specializați (25%) și lipsa structurilor/serviciilor de sprijin (21%).
Excluziunea de pe piața muncii
Pentru 1 din respondenți excluziunea de pe piața muncii a fost perceputa ca fiind datorată dizabilității.
Excluziunea de pe piața muncii este determinata de principalele bariere identificate în accesul la piața muncii, precum:
dizabilitatea
atitudinile discriminatorii ale angajatorilor
lipsa stimulentelor pentru angajarea persoanelor cu dizabilități.
Din datele colectate în cadrul grupurilor de experți/focus grupuri, cele trei principale obstacole în accesul pe piața muncii sunt:
mentalitatea și atitudinea angajatorilor și a societății în general
insuficienta calificare a persoanelor cu dizabilități, atât școlare cât și profesionale
lipsa de sprijin.
Concluziile dezbaterii publice confirmă rezultatele studiului. Dezvoltarea insuficientă a cadrului legislativ, necorelarea acestuia cu prevederile Convenției ONU și lipsa unor facilități fiscale motivante pentru angajatori fac ca integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii să fie precară. Astfel că, în semestrul trecut al anului 2013, doar 4,6 la sută din cele 622.892 de persoane cu dizabilități aveau un loc de muncă (conform Institutului pentru Politici Publice).
Soluțiile propuse în cadrul dezbaterii pentru înlăturarea acestor bariere pot fi organizate în trei capitole importante: accesibilizarea (educației, infrastructurii orașului, informației), modificarea cadrului legislativ (oferirea mai multor facilități pentru angajatori, corelarea legislației naționale conform Convenției ONU, finanțarea unor servicii de angajare), schimbarea atitudinii cu privire la potențialul și abilitățile persoanelor cu dizabilități.
Activitățile au fost organizate în cadrul proiectului Excelnet — Înființarea unei rețele de centre de excelență în furnizarea serviciilor de reabilitare și integrare profesională pentru persoane cu dizabilități, ca grup vulnerabil pe piața muncii, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și implementat de Federația Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România și partenerii săi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu