Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 22 ianuarie 2014

Pacienții cu scleroză multiplă

Pacienților cu scleroză multiplă nu li se alocă fonduri suplimentare pentru tratament în 2014
Conform bugetului stabilit de către Guvernul României pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate în anul 2014, suma alocată pentru tratamentul pacienților cu scleroză multiplă se menține la aceeași valoare ca și în anul 2013, valoare care nu acoperă tratamentul pacienților deja diagnosticați și a celor care vor fi diagnosticați în viitorul apropiat.
Programul național de neurologie asigură acces la terapie doar pentru 2.500 de pacienți cu scleroză multiplă, în timp ce pe lista de așteptare se află peste 500 de pacienți, unii dintre aceștia
de peste trei ani. În timp, boala are o evoluție galopantă, iar handicapul este din ce în ce mai sever.
Pacienții cu scleroză multiplă și familiile acestora se pot adresa Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), cu întrebări sau solicitări legate de problemele cu care se confruntă în lupta lor cu boala. De asemenea, pacienții pot solicita ajutorul APAA dacă au neclarități sau întâmpină dificultăți în parcurgerea pașilor pentru obținerea tratamentului necesar.
'Adresăm un îndemn tuturor pacienților cu scleroză multiplă să devină membri ai APAA și să se adreseze asociației dacă au nevoie de susținere. Începând cu anul acesta, ne propunem să dezvoltăm programe de informare și de educare pe scleroză multiplă, prin care să oferim pacienților consiliere de specialitate, acces la grupuri de suport și sprijin pentru ca aceștia să depășească mai ușor problemele cu care se confruntă zi de zi din cauza bolii. În același timp, ne propunem să milităm pentru drepturile pacienților în fața decidenților importanți, pentru ca pacienții cu scleroză multiplă să poată beneficia de acces la tratament fără discriminare. În acest demers, ne bazăm pe sprijinul liderilor de opinie din lumea medicală, care sunt aproape de pacienți și știu ce probleme au aceștia trăind cu boala', a declarat Rozalina Lăpădatu, Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).
Printre obiectivele APAA în anul 2014 se numără: creșterea numărului de pacienți incluși în programul național de scleroză multiplă astfel încât toți pacienții care suferă de această boală să poată beneficia de tratament, reducerea perioadei de așteptare a pacienților până la includerea în programul național, accesul pacienților la tratamente de ultimă generație, prin introducerea acestora pe lista de medicamente compensate.
Scleroza multiplă este o afecțiune autoimună, de care suferă în România aproximativ 10.000 de persoane. Boala afectează cu preponderență persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 — 40 de ani, fiind considerată cea mai invalidantă boală a adultului tânăr și afectează de cca. două — trei ori mai mult femeile, decât bărbații. Boala poate afecta și copii, încă de la vârste fragede.
Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave și ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simțurilor, oboseală, diminuarea capacității de concentrare, a capacității de a vorbi și de a înghiți, dificultăți de control a vezicii urinare, tulburări sexuale și deteriorarea funcțiilor cognitive.
Cei care doresc să devină membri ai APAA sau să solicite ajutorul APAA, se pot adresa Rozalinei Lăpădatu, Președintele asociației, la următoarele coordonate:
Adresă — Str. Ioniță Cegan nr. 3, Bl. P27, Parter, Ap. 1, Sector 5, București
 E-mail — office@apaa.ro
Website — www.apaa.ro
Facebook — http://www.facebook.com/APAARO
Comunicat de presă - Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu