Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 26 ianuarie 2014

Sute de persoane salvate de pompieri

Sute de persoane salvate de pompieri În condițiile manifestării fenomenelor meteorologice periculoase pe tot teritoriul țării, mii de cadre ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost pregătite pentru a acționa în diversele situații create.
Astfel, în ultimele 24 de ore s-au desfășurat misiuni pentru gestionarea situațiilor de urgență, sute de vieți fiind salvate. Iată căteva exemple ale operațiunilor similare tuturor județelor afectate de condițiile meteorologice, ce vor continua pentru acordarea ajutorului necesar, atunci și acolo unde va fi nevoie.

Județul Olt
Având în vedere condițiile meteorologice, transportul la spital al unei fetițe de 8 luni, din comuna Coteana, cu stare febrilă și tuse, s-a putut realiza datorită colaborării profesioniștilor din mai multe domenii pentru ca micuța să ajungă în timp util la spital. Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) ale județelor Dolj și Olt, au acționat alături de personal medical, astfel încât copilul să ajungă inițial la Dispensarul din localitate pentru primele îngrijiri medicale, și ulterior, cu sprijinul firmei de deszăpezire din zonă și al colegilor de la Inspectoratul de Poliție Județean Olt, la spitalul Slatina-secția Pediatrie.
Imediat după finalizarea acestei intervenții, unei echipe de medici i-a fost acordat sprijin pentru deplasarea spre municipiul Craiova, în vederea efectuării unui transplant. Intervenția a fost una dificilă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a drumurilor pe care se circula cu dificultate, necesitând cooperarea dintre ISU Argeș, ISU Olt, ISU Dolj, și Inspectoratele de Poliție ale celor trei județe implicate.
Județul Călărași
Un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Budești, a intervenit pe raza comunei Gălbinași pentru preluarea unui copil, în vârstă de doi ani, care acuza dureri în zona umărului. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a drumurilor impracticabile, echiapjul de pompieri SMURD nu putea parcurge, fără risc, acest traseu, astfel încât s-a luat decizia ca o parte din misiune să fie îndeplinită de un echipaj cu o autospecială de stingere. Copilul și mama acestuia au fost inițial transportați în orașul Budești, unde au fost preluați de către echipajul de acordare a primului ajutor calificat cu o autospecială SMURD și transportați la spitalul din orașul Oltenița unde micuțul a primit îngrijiri medicale. Pompierilor militari le-au fost apreciate eforturile de către tânăra mămică, aceasta mulțumindu-le salvatorilor pentru sprijinul acordat.
Și pentru preluarea unei gravide aflată în a noua lună de sarcină, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari. La ora 21.20, un echipaj SMURD din cadrul Secției de Pompieri Dragalina a intervenit pentru a o transporta pe tânăra de 23 de ani de la dispensarul Dragalina la spitalul din municipiul Slobozia. În condiții de cod portocaliu de ninsoare abundentă, viscol puternic și vizibilitate redusă, parcurgând un drum național închis circulației — DN 21, între Drajna și Slobozia, pompierii au încredințat femeia însărcinată personalului medical. La foarte scurt timp, aceasta a dat naștere unui copil perfect sănătos. O intervenție similară s-a desfășurat ulterior pentru o gravidă ce a născut la zece minute după predarea acesteia la spital de către echipajul de pompieri angrenat în misiunea de salvare.
Un autoturism în care se afla o familie cu doi copii, a derapat și a ajuns într-un șanț din satul Florica, comuna Vâlcelele. Deși nu au fost accidentați, oamenii au solicitat ajutorul pompierilor militari. Un echipaj al ISU Călărași format din patru pompieri militari a intervenit cu un autocamion de intervenție pentru a debloca automobilul și pentru a ajuta familia să ajungă în siguranță acasă.
Alte două intervenții asemănătoare au avut loc pe raza localității Lehliu Gară și în localitatea Independența.
Județul Buzău
Începând cu ora 16.10 autospeciala UTV ARGO șenilată și o Autospeciala de Transport Personal și Victime Multiple, dislocate din cadrul ISU Mureș la ISU Buzău s-a deplasat pe DJ 205 Pietroasele — Greceanca pentru preluarea a doi pacienți și a conducătorului auto dintr-o altă ambulanță aflată în imposibilitatea de a mai înainta. Pacienții au fost preluați de echipajele de pompieri, care s-au deplasat către localitatea Șarânga pentru a mai prelua doi pacienți cu probleme medicale. Toate cele patru persoane au fost predate, în condiții de siguranță, personalului medical din județul Buzău.
Județul Brăila
ISU Brăila a participat cu forțe și mijloace la operațiunea de căutare-salvare a doi cetățeni din comuna Surdila Găiseanca. Pe tot parcursul nopții, eforturile concertate ale pompierilor, alături de autorități locale, jandarmi, structuri ale MapN și voluntari au condus la localizarea și salvarea acestora.
Cele două persoane se îndreptau de la ferma unde lucrau, către domiciliu și au rămas blocați la cca. 3 km de comuna Surdila Găiseanca, din cauza fenomenului de îngheț al filtrului de motorină al tractorului.
Deși comunicarea cu aceștia nu a putut fi realizată, în condițiile lipsei de vizibilitate și ale terenului greu accesibil, persoanele au fost găsite și transportate la primăria din localitate, unde au fost asistate de echipajul de pompieri SMURD. După evaluarea medicală, aceștia au ajuns în siguranță acasă.
REVENIM CU UN APEL CĂTRE CETĂȚENI:
Pentru siguranța dumneavoastră, vă rugăm ca până la îmbunătățirea vremii, să nu părăsiți localitățile de domiciliu, decât în cazuri urgente. Dacă acest lucru se impune, autovehiculele cu care vor circula trebuie să fie echipate pentru condiții grele de iarnă (anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, lopeți, îmbrăcăminte groasă, rezerve de apă, alimente și carburant).
IGSU — Biroul Informare și Relații Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu