Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 20 ianuarie 2014

ETICA SI NONDISCRIMINAREA ÎN SĂNĂTATE ÎNCEPE ÎN ȘCOALĂ!

ETICA SI NONDISCRIMINAREA ÎN SĂNĂTATE ÎNCEPE ÎN ȘCOALĂ!
Studenții de la medicină recunosc existența fenomenului discriminării în sistemul de sănătate și consideră că acesta afectează accesul la îngrijiri medicale pentru grupurile vulnerabile. Tendința actuală este ca noi, (medicii) să ne implicăm mai mult în viața socială a comunității pe care o deservim, iar viziunea ADIS intră într-o strategie obligatorie
pentru Facultatea de Medicină din Iași', potrivit prof. Azoicăi, decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Gr. T. Popa Iași.
Pentru a diminua fenomenul discriminării din sistemul de sănătate, începând cu anul 2010 Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială a inițiat elaborarea, introducerea și predarea în învățământul medical superior a unui curs ce tratează aspecte legate de etica medicală în relație cu non-discriminarea pacienților de etnie romă. În trei ani cursul a fost extins și preluat de cinci universități de stat din România (Universitățile de Medicină și Farmacie din Iași, Tîrgu Mureș, Cluj Napoca, București și Universitatea din Sibiu).
În perioada 2010 — 2013 a fost demonstrat că acest curs este necesar în învățământul superior medical, el fiind apreciat și recomandat deopotrivă în mediul academic și cel al societății civile. Universitățile trebuie să echipeze absolvenții nu numai cu cunoștințe de deontologie medicală, etică și juridică , dar și cu informații legate de tradiție și cultura altor grupuri vulnerabile și etnice, acesta fiind primul pas spre înțelegere și toleranță.
Începând cu anul 2013 a fost constituită rețeaua interorganizațională 'Parteneri Sociali pentru Sănătate fără Discriminare' care numără 11 membri (universitati, organizații neguvernamentale și instituții publice) și promovează explicit acordarea de tratament nediscriminatoriu în concordanță cu nevoile tuturor pacienților apartinând grupurilor vulnerabile.
Recomandările Secretariatului Tehnic al Rețelei Parteneri Sociali pentru Sănătate fără Discriminare fac referire la promovarea educației pentru nediscriminare a grupurilor vulnerabile în învățământul cu profil medical preuniversitar, universitar și postuniversitar prin introducerea și predarea de cursuri de combatare a discriminării grupurilor vulnerabile/romilor în sistemul de sănătate.
Membrii rețelei apreciază că este necesară organizarea de cursuri de formare profesională continuă a profesioniștilor medicali în domeniul nediscriminarii romilor în accesul la serviciile de sănătate precum și introducerea în curricula națională de pregătire în rezidențiat a disciplinei de etică și nondiscriminare a grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate.
Rețeaua este constituită în cadrul proiectului 'Parteneri Sociali pentru Sănătate fără Discriminare' implementat de către Asociația pentru Dezvoltare si Incluziune Socială în perioada iulie — decembrie 2013 cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Comunicat de presă - 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu