Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 20 ianuarie 2014

Recomandări pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de înşelăciune

Autorii de înşelăciuni nu au în vocabular cuvinte de genul: ” scrupule” sau ”moralitate”. Ei vor doar să câştige ! Nu îşi permit să piardă pentru că infracţiunea de înşelăciune, odată dovedită în elementele sale constitutive, se pedepseşte cu ani grei de închisoare.
”Escrocii”, îşi asumă riscuri mari pentru obţinerea unui câştig maxim posibil într-un timp foarte scurt. Cel mai adesea recurg la una din cele două modalităţi mai uzuale de abordare, prin care urmăresc ducerea planului la bun sfârşit:
a)   prin utilizarea telefonului şi a mijloacelor de comunicare electronică;
b)  prin contactul ”faţă-în-faţă” cu victimele lor.
Utilizarea telefonului şi a mijloacelor de comunicare electronică elimină posibilitatea ca escrocul să fie recunoscut de către partea vătămată. Înşelăciunile săvârşite prin această modalitate prezintă anumite caracteristici:
-         autorii solicită, de regulă, sume mari sau foarte mari de bani;
-         determină viitoarea victimă să facă o serie de demersuri în locuri diferite sau în acelaşi loc dar în mod repetat, generând panică (pe fondul stresului creat, cel mai adesea victima se conformează);
-         solicitările escrocilor sunt scurte în exprimare , cu legendă credibilă, dar cererile sunt aproape imposibile: sume foarte mari de bani livrate într-un timp foarte scurt;
-         utilizarea telefonului şi a mijloacelor de comunicare electronică permite escrocului să mintă ”credibil”.
Cel mai utilizat mod de înşelciune este cunoscut publicului larg drept ”metoda ACCIDENTUL”. Folosind expresia”copilul dvs a avut un accident grav”, se urmăreşte ”dizolvarea” oricărui raţionament logic al victimelor. Victimele depun bani sau efectuează plăţi în contul escrocului, conform solicitărilor acestuia.
Cei care îşi abordează victima faţă în faţă:
-         sunt maeştrii ai disimulării;
-         se controlează foarte bine emoţional;
-         vorbesc mult şi despre multe, după caz;
-         îşi planifică în cele mai mici detalii acţiunile şi nu pleacă la drum fără un plan de urgenţă;
-         nu cer mult, dar o fac foarte credibil sub masca inocenţei şi a bunei-credinţe;
-         folosesc din plin comportamentul non-verbal (aspectul vestimentar, privirea şi gesturile) pentru a trece drept credibili;
-         se folosesc de situaţiile care îi înconjoară; orice din jur îi poate ajuta;
-         când circumstanţele nu le sunt favorabile, se retrag ”fără zgomot”.

O astfel de situaţie s-a petrecut zilele trecute în judeţul Caraş – Severin.
În jurul prânzului, un domn care circula cu autoturismul proprietate personală a fost oprit între două localităţi, în apropierea unei ferme, de un cetăţean aflat în pană de benzină, posesor al unui autoturism scump.
Acesta s-a recomandat ca fiind cetăţean turc, puţin vorbitor de limbă română şi i-a oferit victimei spre vânzare o bijuterie, susţinând că este de aur, contra sumei de 120 lei, de care are nevoie pentru alimentarea autoturismului cu combustibil. Fără prea multă muncă de convingere şi în faţa unei situaţii aparent ”credibile”, tranzacţia a fost efectuată. Ulterior, verificând la o bijuterie obiectul cumpărat, aacesta s-a dovedit a nu fi din aur iar victima a constatat că a fost subiectul unei înşelătorii.

Pentru a evita să deveniţi victime ale unor astfel de şarlatani, Poliţia vă recomandă:
ü     nu acordaţi prea multă încredere persoanelor care vă abordează pe stradă cu diverse probleme - sigur au intenţii periculoase;
ü     nu cedaţi argumentelor afective
ü     nu vă lăsaţi ademeniţi în capcana kilipirului…;
ü     deveniţi suspicioşi atunci când vă sunt prezentate scenarii dramatice;
ü     reţineţi cât mai multe semnalmente despre cei care vă abordează şi depărtaţi-vă urgent de ei;
ü     evitaţi să luaţi decizii în stări emoţionale particulare sau foarte puternice! Veţi greşi…negreşit!

Sursa:I.P.J.C-S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu