Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 28 ianuarie 2014

Cursuri suspendate integral miercuri în foarte multe județe

  Miercuri, 29 ianuarie, Universitatea Bucureşti, SNSPA, Universitatea din Piteşti şi unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti şi din 19 judeţe vor fi închise integral, iar într-un singur judeţ, parţial
28.01.2014


Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a discutat, marţi, 28 ianuarie, în cadrul videoconferinţelor organizate la ora 9.30 şi la ora 13.00, la sediul MEN, cu reprezentanţii tuturor
inspectoratelor şcolare generale, despre situaţia unităţilor de învăţământ din zonele aflate sub cod de avertizare meteorologică.
În urma avertizărilor primite de la ANM privind instituirea codului portocaliu şi a codului galben pentru Bucureşti şi alte 24 de judeţe,  inspectoratele şcolare judeţene au decis închiderea tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru miercuri, 29 ianuarie, în Capitală şi în alte 19 judeţe: Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Olt, Tulcea, Teleorman, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea. În judeţul Iaşi, cursurile vor fi suspendate doar în mediul rural, iar în judeţele Braaşov, Covasna, Gorj şi Mehedinţi unităţile de învăţământ vor fi deschise pentru elevi şi profesori, chiar dacă acestea se află sub cod galben, deoarece condiţiile create permit acest lucru. O situaţie excepţională o reprezintă judeţul Botoşani, care, deşi nu se află sub niciun cod de avertizare meteorologică, va avea două şcoli închise din cauza faptului că elevii vin din localităţi aflate sub cod de avertizare.Conform ANM, în ziua de miercuri, 29 ianuarie, între orele 06.00 - 23.00, în majoritatea judeţelor vizate de atenţionare va ninge, vântul va avea intensificări ce vor depăşi 55 km şi chiar 70 de km pe oră, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri şi, local, se va depune polei.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a cerut fiecărui inspectorat şcolar să informeze opinia publică în privinţa situaţiei tuturor unităţilor de învăţământ din judeţele lor.
Din cauza condiţiilor meteorologice improprii, Universitatea Bucureşti a decis sistarea tuturor activităţilor pentru zilele de miercuri, 29 ianuarie, şi joi, 30 ianuarie. La rândul lor, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti și Universitatea din Piteşti au decis suspende activităţie didactice pentru ziua de miercuri, 29 ianuarie.
Hotărârea de întrerupere temporară a activităţii este exclusiv la latitudinea conducerilor instituţiilor de învăţământ superior, în virtutea autonomiei universitare.
Ministerul Educaţiei Naţionale recomandă tuturor studenţilor să ia legătura cu secretariatele universităţilor şi să consulte paginile de internet ale acestora.
BIROUL DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu