Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 6 februarie 2023

EVALUAREA ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN PE ANUL 2022

OBIECTIVE INSTITUŢONALE 2022

În anul 2022 întreaga activitate a personalului inspectoratului a fost coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de către Poliția Română. Astfel, privind resursele a fost stabilit obiectivul Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale.”. Privind situația operativă, obiectivele au fost

Creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor și dezvoltarea parteneriatului public/privat”, „Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale” și „Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene”.

MANAGEMENTUL RESURSELOR INSTITUŢIONALE

Resursele umane

            La data de 31.12.2022, procentul de încadrare cu personal a funcțiilor prevăzute în structura inspectoratului era de 81,34%, față de 76,11% la data de 31.12.2021.

În ceea ce privește procentul de încadrare pe categorii de personal, gradul de ocupare pentru funcțiile de ofițer de poliție la data de 31.12.2022 era de 79,25%, pentru cele de agent de poliție de 81,99%, iar pentru cele de personal contractual de 78,72%.

Asigurarea resurselor logistice

În 2022 au fost efectuate lucrări de renovare la 5 posturi de poliție - Bozovici, Măureni, Prigor, Berliște și Ramna, în valoare totală de 1.039.810 de lei și alte lucrări de reparații, în valoare totală de 523.198 de lei.

De asemenea, au fost efectuate lucrări de amenajare a unei camere de anchetă, la sediul inspectoratului, în valoare 75.931 de lei, și alte  lucrări de înlocuire a tâmplăriei, în valoare de 139.047 de lei.

Pregătirea profesională

În anul 2021 a fost operaționalizat Biroul Pregătire Personal, care a fost încadrat cu personal specializat, urmând să coordoneze și să efectueze pregătirea personalului inspectoratului pe linie de pregătire profesională, tactică polițienească, pregătire fizică, trageri cu armamentul din dotare și conducere defensivă.

În 2022 au fost organizate 56 de ședințe de pregătire fizică și autoapărare și 32 de ședințe de tragere cu armamentul din dotare la care au participat polițiști din cadrul tuturor structurilor inspectoratului.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Prevenirea criminalităţii

Activitatea de prevenire a criminalității s-a desfășurat în 2022 conform documentelor de planificare și organizare specifice domeniului.

Au fost derulate trei programe locale de prevenire a criminalității derivate din prioritățile naționale. Astfel, în Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor au fost desfășurate 460 de activități educativ-preventive în unităţile de învăţământ din județ și 42 de activități în spațiul public având drept tematică principală siguranța minorilor, însumând aproximativ 6.900 beneficiari din care 3.255 de minori. Între campaniile derulate s-au numărat „Atingeri Nedorite (ianuarie-mai)”, „Apeluri abuzive 112 (februarie-martie)”, „Școala Siguranței Tedi (ianuarie-iunie)”, „Săptămâna prevenire criminalității (mai)”, Vacanță în siguranță (iunie-august)”, „Dincolo de aparențe (iunie-decembrie)”.

În Programul local de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, s-au desfăşurat 301 de activități pentru prevenire infracțiunilor contra patrimoniului (furturi/înșelăciuni/tâlhării) însumând aproximativ 4.900 de beneficiari și 4.654 de materiale cu caracter informativ-preventiv distribuite. Între campaniile derulate s-au numărat „Ziua Europeană a furturilor din locuințe (15.06.2022)”, „Planul de măsuri Sărbători în siguranță pentru prevenirea victimizării populației în perioada sărbătorilor de iarnă”.

În Programul local de prevenire a violenței domestice, s-au desfăşurat 226 de activități cu caracter preventiv având drept scop creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidența şi formele de manifestare a criminalității informatice, însumând 2.984 de beneficiari și 2.930 de materiale cu caracter informativ – preventiv distribuite. Între campaniile derulate s-au număratRO CYBEREX – Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice – ROFSIP2019OS5A05P01” și „Tranzacții online în siguranță (iunie)”.

Criminalitatea stradală

În 2022 au fost înregistrate 840 (+4.87%) de infracțiuni stradale, din care 641 în mediul urban și 199 în mediul rural. Din numărul total, 295 au fost loviri sau alte violențe,  distrugeri – 179 și amenințări – 76.

Siguranța școlară

În anul 2021 a fost operaţionalizat Biroul Siguranţă Şcolară, care gestionează şi coordonează  activitatea în acest domeniu.

Au fost înregistrate 36 de evenimente în incinta unităților de învățământ preuniversitar, 30 în mediul urban și 6 în mediul rural.

Din cele 36 de infracţiuni înregistrate în incinta unităților de învățământ, 20 sunt lovire sau alte violențe, 5 purtare abuzivă, 3 amenințare iar alte 8 sunt alte infracțiuni.

 

Intervenția la solicitările prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost efectuate și consemnate în sinteza zilnică 14.243 de sesizări sau solicitări către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin (-1536, -9,7%).

            Media de apeluri 112 pe zi în anul 2022 a fost de 39, la fel ca în 2021.

Cele mai multe apeluri/zi din săptămână au fost efectuate în zilele de sâmbătă, iar orele critice sunt duminică, intervalul 19.00-20.00 și vineri, orele 21.00-22.00. În aceste zile şi intervale orare au fost dispuse măsurile necesare pentru adaptarea şi suplimentarea efectelor care acţionează în teren.

Numărul sancţiunilor aplicate, 5.383, scade faţă de anul 2021 (-7,3%), fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în urma a 36,9% dintre apeluri, din care pentru apeluri neconfirmate, au fost aplicate în total 1.714 sancţiuni conform OUG 34/2008.

Criminalitatea în mediul rural

         În cursul anului 2022, în mediul rural au fost sesizate 2.325 de infracțiuni (-4,6%), din care 817 (+0,6%) infracțiuni contra persoanei. Infracțiunile de tentativă de omor scad la 0 (-1), infracțiunile de lovire sau alte violențe cresc de la 434 la 472 (+38, +8,8%), iar numărul infracțiunilor de amenințare scade de la 162 la 132 (-30, -18,5%).

         Nu au fost sesizate infracțiuni de mare violență în mediul rural.

         Infracțiunile contra patrimoniului scad de la 701 la 604 (-97, -13,8%). Numărul infracțiunilor de furt scad de la 341 la 266 (-75, -22,0%), al celor de tâlhărie se menține la același nivel ca în anul anterior (4), numărul înșelăciunilor scade de la 60 la 41 (-19, -31,7%), în schimb al distrugerilor crește de la 231 la 239 (+8, +3,5%).

          Infracţiunile incriminate în legi speciale scad de la 452 la 442 (-10, -2,2%). Scade și numărul infracţiunilor prevăzute de Legea 46/2008 (Cod Silvic) de la 384 la 382 (-2, -0,5%).

Siguranţa rutieră și a transporturilor

Judeţul Caraş-Severin are o reţea rutieră de 1.907 km, din care drumurile naţionale însumează 565 km, iar drumurile judeţene şi comunale însumează 1.342 km, cu o densitate medie a drumurilor publice de 22,4 km la 100 km2.

Acţiuni realizate

La nivelul județului, în total au fost organizate 2.468 de acțiuni pe linie de circulație rutieră, 2.177 cu efective de poliție rutieră şi 291 împreună cu alte formațiuni de poliție sau  în colaborare cu alte instituții.

Din acestea, ponderea o dețin acțiunile privind: încălcarea regimului legal de viteză – 491; conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice – 377; depăşirile neregulamentare – 305; neutilizarea centurilor de siguranţă sau dispozitivelor de retenţie – 240; neacordarea priorităţii de trecere pietonilor – 103; indisciplina pietonală – 114; privind utilizarea telefoanelor mobile – 147; transportul public de persoane – 86;  privind taximetria – 48.

Dinamica accidentelor grave de circulaţie

În anul 2022 numărul accidentelor rutiere cu victime înregistrate în judeţ a fost în scădere față de anul precedent. Înregistrăm descreșteri la numărul total al accidentelor, de la 338 accidente în 2021 la 337 în 2022 (-1, -0,30%), scădere la răniți grav de la 71 în 2021 la 67 în 2022 (-4, -5,63%), răniții ușor scad de la 401 la 391 (-10, -2,49%).

Numărul accidentelor grave scade de la 92 la 81 (-11, -11,95%), crescând însă numărul persoanelor decedate în urma  accidentelor rutiere de la 37 în 2021 la 38 în 2022 (+1, +2,7%).

Nerespectarea regimului legal de viteză: 87 accidente (sub cele două forme, cumulat, viteza neregulamentară şi viteza neadaptată la condițiile de drum), rămâne principala cauză la nivelul județului (la fel ca în 2021). Numărul persoanelor decedate este în creștere (+11; de la 8 la 19), însă scade numărul persoanelor rănite ca urmare a accidentelor produse din această cauză: -15, de la 119 la 134 (față de anul 2021). Această cauză reprezintă 26% (la fel ca și în 2021) din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată.

Neacordarea priorității vehiculelor: 38 accidente, reprezintă a doua cauză generatoare a accidentelor cu victime. Se înregistrează o creștere a numărului de accidente comparativ cu 2021 (+4), creștere la numărul de persoane decedate cu 1 (de la 1 la 2) și creștere la numărul persoanelor rănite cu 8 unități (de la 49 la 57). Această cauză reprezintă 11,3% din numărul total al accidentelor (față de 10% în  2021).

Nerespectarea distanței între vehicule: 35 accidente, reprezintă a treia cauză generatoare a accidentelor cu victime. Se înregistrează o creștere a numărului de accidente comparativ cu 2021 (+8), scădere la numărul de persoane decedate (-1, de la 2 la 1)  și creștere la numărul persoanelor rănite cu 14 unități (de la 39 la 53). Această cauză reprezintă 10% din numărul total al accidentelor, (față de 8% în 2021).

Indisciplina pietonală: 34 accidente, este a patra cauză generatoare de accidente, soldate cu 6 morți (-1) și 29 răniți (+9, de la 20 la 29); se înregistrează o creștere a numărului de accidente (+10, de la 24 la 34), față de perioada de referință a anului 2021. Procentual, reprezintă 10% (față de 7% în 2021) din totalul accidentelor cu victime.

Alte preocupări de natură a distrage atenția: 33 accidente, reprezintă a cincea cauză generatoare a accidentelor cu victime. Se înregistrează o scădere a numărului de accidente comparativ cu 2021 (-5), creștere la numărul de persoane decedate cu 1 (de la 3 la 4) și scădere la numărul persoanelor rănite cu 15 unități (de la 69 la 54). Această cauză cumulează 9,8% din numărul total al accidentelor, față de 11,2% în  2021.

Rezultatele acţiunilor de combatere a infracţionalităţii rutiere

Sub aspectul infracţiunilor descoperite, au fost efectuate activităţi de cercetare cu privire la 721 de fapte sesizate (față de 788 în 2021, -67, -8,5%). Ponderea o deţin infracţiunile de conducerea fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei – 157 (-35), conducerea unui autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală, refuzul ori sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice – 155 (-46), conducerea unui autovehicul neînmatriculat/ neînregistrat sau cu număr fals – 29 (-3), conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor stupefiante – 28 (+14).

Ca urmare a activităţilor executate au  fost constatate 41.162 de contravenții (+1.242, +3,10%) la OUG nr. 195/2002 republicat, din care 32.389 de efectivele de poliţie rutieră (+1957, +6,4%) şi 8.427 de ordine publică (-997, -10,6%). Din acestea, 1.748 (+45, +2,6%) au fost aplicate altor categorii de participanţi la trafic decât conducătorilor auto (pietoni – 957 (-292); biciclişti – 666 (+281); căruţaşi – 20 (0); motocicliști – 19 (+12), conducători de trotinete – 39).

Au fost dispuse măsuri de sancționare complementară ca urmare a contravențiilor constatate. Astfel, au fost reținute  2.715 de permise de conducere (-231, -7,8%), dintre care 2373 (+323) în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, din care: pentru depășire – 1256 (+325), viteză – 615 (+212), alcool – 156 (-58), neacordarea priorității de trecere pietonilor: 57, neacordare prioritate vehicule: 70. De asemenea, au fost retrase 888 (+172, +24%) de certificate de înmatriculare, din care 324 pentru defecțiuni tehnice.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Activități desfășurate și rezultate obținute

Faptele sesizate au scăzut cu 3,8% faţă de anul 2021, în perioada analizată fiind sesizate 6.309 infracţiuni (-250), din care 442 sunt de natură economico-financiară (-37, -7,7%), 3.793 de natură judiciară (-111, -2,8%) şi 2074 de altă natură (-102, -4,7%), 3984 în mediul urban (-136, -3,3%), 2325 în mediul rural (-111, -4,6%) și 0 în străinătate (-3).

În cursul ultimilor 12 ani infracționalitatea sesizată înregistrează o tendință constantă de scădere.

De asemenea, trebuie precizat că media trimestrială a infracțiunilor sesizate în ultimii 12 ani a fost de 1970 de infracțiuni, iar în anul 2022 această medie nu a fost atinsă în nici unul dintre trimestre.

Infracțiunile contra persoanei

Infracțiunile sesizate contra persoanei cunosc o scădere de la 2211 la 2126 (-85, -3,8%).

Infracțiunile contra vieții înregistrează o creștere de la 24 de fapte la 33 de fapte (+9, +37,5%); numărul infracțiunilor de ucidere din culpă crește de la 23 la 31 (+8, +34,8%), 29 dintre acestea fiind săvârșite de conducători auto (+8, +38,1%).

Infracțiunile contra integrității corporale sau sănătății persoanei înregistrează o scădere față de anul 2021, respectiv de la 1.522 la 1.497 (-25, -1,6%). Scade numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe de la 1.142 în 2021 la 1.124 în anul 2022 (-18, -1,6%). Scade și numărul infracțiunilor de lovire sau alte violențe asupra unui membru al familiei (de la 323 la 300, -23, -7,1%). 26,7% dintre infracțiunile de lovire sau alte violențe au fost săvârșite asupra unui membru al familiei (în anul 2021 ponderea a fost de peste 28%).

Scade numărul amenințărilor de la 491 de infracțiuni în 2021 la 413 în anul 2022 (-78, -15.9%).

Criminalitatea contra patrimoniului

Numărul infracțiunilor sesizate contra patrimoniului scade de la 2.297 la 2.219 (-78, -3,4%). Numărul furturilor scade de la 1.228 la 1.191 (-37, -3,0%), numărul tâlhăriilor crește de la 19 la 26 (+7, +36,8%), numărul înșelăciunilor scade de la 241 la 204 (-37, -15,4%),iar numărul distrugerilor crește de la 562 la 577 (+15, +2,7%).

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

S-au executat 752 de acțiuni și controale, pe linia respectării regimului legal al armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, la persoanele fizice şi juridice autorizate pe aceste linii. 

În urma executării activităţilor specifice, în total, au fost constatate 87 de infracțiuni la regimul armelor, materiilor explozive şi al substanţelor periculoase. Dintre acestea, 46 au fost constatate pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, 1 pentru încălcarea prevederilor Legii fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului (legea 407/2006), 36 de infracțiuni pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, 2  pentru nerespectarea regimului substanțelor periculoase și 2 alte genuri de infracțiuni.

În 2022, au fost confiscate 30 de arme letale, 69 de arme neletale supuse autorizării, 2.168 de bucăți muniții, 9.535 de kg și 20,6 l substanțe toxice, precum și 267 kg de articole pirotehnice.

Criminalitatea economico-financiară

Au fost sesizate 442 de infracţiuni de natură economico-financiară (479 în anul 2021, -7,7%).

Pentru protejarea bugetului consolidat de stat pe linia combaterii evaziunii fiscale au fost efectuate cercetări în 103 dosare.

În urma finalizării cercetărilor în dosarele cu urmărirea penală începută, a fost aplicat sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile în valoare de 10.168.000 lei (6.404.000 lei în anul 2021), din care s-au recuperat în numerar și cont bancar 2.769.000 lei, şi în valoare de 8.099.000 lei prin alte măsuri asiguratorii.

În vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul vamal, respectiv a contrabandei în special cu produse din tutun, au fost efectuate cercetări în 33 de dosare penale și au fost soluționate 30 dosare.

 

Infracţionalitatea în domeniul silvic

 

În 2022, la nivelul județului Caraș Severin  s-au înregistrat  83 (+26) de apeluri prin SNUAU 112, în care au fost sesizate transporturi ilegale de material lemnos. S-a confirmat că 20 (+6) dintre aceste transporturi au fost ilegale, restul de 63 (+20) apeluri 112 nu s-au confirmat, respectiv în urma verificărilor s-a stabilit că transporturile au fost legale. În baza verificărilor la apelurile 112 privind transportul de material lemnos, au fost aplicate 24 (+11) de sancțiuni contravenționale în valoare de 20,00 mii lei, fiind confiscată cantitatea de 28,39 (+17,42) mc material lemnos.

În perioada supusă evaluării au fost sesizate 530 (-9) de infracţiuni silvice.

În ceea ce priveşte dosarele penale care au avut ca obiect fapte prevăzute de Codul Silvic, la începutul perioadei s-au aflat în lucru un număr de 851 (+118) de dosare penale, fiind înregistrate 523 (+30) de dosare penale.

Au fost aplicate 358 (+137%) de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 666.200 de lei şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 3.362,50 (+2768,39) mc material lemnos, dintre care 870,41 mc. faptic și 2.461,79 mc. valoric. Valoarea materialului lemnos confiscat este de 709.900 de lei.

Protecția animalelor

În anul 2021 a fost operaționalizat Biroul pentru Protecția Animalelor având atribuții privind prevenirea şi combaterea faptelor ilegale îndreptate împotriva animalelor, a relelor tratamente și a cruzimii față de acestea, privind verificarea respectării regimului de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, pe linia verificării condițiilor de sănătate, bunăstare și deținere a animalelor la nivelul unităților de tip „stână” sau „tabără de vară” existente în Caraș Severin, dar și privind identificarea și verificarea adăposturilor publice și private unde sunt cazate animale cu sau fără stăpân.

Între rezultatele obţinute pe linia prevenirii criminalității privind protecția animalelor în cadrul activităților desfășurate la nivelul structurii în cursul anului 2022 se numără 21 de infracțiuni sesizate (+7, +50,0%), 64 de petiții înregistrate, din care 62 soluţionate, 3 intervenţii ca urmare a sesizărilor primite prin S.N.U.A.U. 112; 180 de sancțiuni contravenționale aplicate (+91), în valoare totală de 51.220 lei (-1.880 lei), 18 dosare penale întocmite (+8), 4 dosare penale soluţionate (-8),  186 de acțiuni/controale efectuate – 186 (+114) și 2 ordine de plasare în adăpost a unor animale (pentru 3 bovine).

Violența domestică

Din analiza datelor statistice privind infracțiunile sesizate în anului 2022, rezultă că în Caraș-Severin a scăzut numărul faptelor penale în domeniul violenței în familie la 505 (-37, -6,8%).

În mediul urban infracțiunile sesizate scad la 300 (-44, -12,8%), iar în mediul rural cresc la 205 (+7, +3,5%).

La începutul anului 2022 se aflau în lucru 93 ordine de protecție, iar în 2022 au fost emise 132 ordine de protecție, (-14, -9,6%), din care 43 provenite din ordine de protecție provizorii. Au fost soluționate 136 de ordine de protecție și au rămas în lucru 89 de ordine de protecție.

În ceea privește ordinele de protecție provizorii, în 2022 au fost emise 152 (-31, -16,9%), dintre care 111 (-41, -27%) în mediul urban, 41 (+10, +32,3%) în mediul rural.

Din totalul celor 152 de ordine de protecție provizorii emise, 151 au fost la solicitarea victimei. 96% dintre ordinele de protecție provizorii au fost confirmate de procuror și dintre acestea doar 29,5%, au fost transformate în ordine de protecţie (31 în mediul urban şi 12 în mediul rural).

 

ACCESAREA FONDURILOR EUROPENE

Referitor la  contractul de finanțare pentru realizarea obiectivului de investiții „Creșterea eficienței energetice a clădirii publice – Poliția Municipiului Reșița” în vederea accesării fondurilor europene P.O.R. 2014-2020, Condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2019/3/3.1/B/SUERD/1 – Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1., Operațiunea B – Clădiri Publice”, lucrările sunt efectuate în proporţie de 100%. La data de 07.11.2022, lucrările au fost recepţionate, iar polițiștii s-au mutat în noile birouri.

CONCLUZII

În 2022 am înregistrat scăderi la infracționalitatea sesizată comparativ cu anul anterior.

Din punct de vedere al situației operative, al macro-indicatorilor, valorile trimestriale din 2022, în scădere faţă de anul 2021, sunt în continuare sub media ultimilor 12 ani. Eforturile întregului personal au fost concentrate și pe misiunile care ne-au  revenit pentru prevenirea migrației ilegale și a activităților derulate în legătură cu cetățenii ucraineni refugiați. Am reușit să finalizăm cu succes proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii publice – Poliția Municipiului Reșița”, realizat prin accesarea de fonduri europene. Am reușit să renovăm o serie de posturi de poliție.

Concluzia este că am reușit să ne îndeplinim toate obiectivele și misiunile într-un an greu din prisma provocărilor și activităților desfășurate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu