Pentru controlarea modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin derulează în trimestrul I, II și III din anul 2023 campania de verificare a agenților economici care desfășoară activități în domeniul alimentației publice, turismului și comerțului,
respectiv: restaurante, baruri, cafenele, fast-food-uri, activități de catering, hoteluri, moteluri, pensiuni, parcuri pentru rulote, campinguri, etc.Se constată că, datorită caracterului sezonier al
acestor activități, angajatorii din sfera turismului, alimentației publice și
comerțului, au tendința de a minimaliza riscurile existente privind securitatea
și sănătatea la locul de muncă; unii lucrători sezonieri nu au timp să se adapteze
la activitățile specifice; sunt angajați mulți lucrători tineri care nu sunt
obișnuiți cu disciplina lucrului și nu au dezvoltat încă abilitățile necesare.
Alți factori care influențează activitățile din aceste sectoare sunt: instabilitatea
angajamentului forței de muncă; rulajul forței de muncă; suplinirea lipsei de
personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate.
Scopul campaniei este de a crește gradul de
conștientizare al angajaților și al angajatorilor în ceea ce privește
necesitatea aplicării respectării la locul de muncă a legislației specifice în
domeniul securității și sănătății în muncă.
Securitatea, sănătatea în muncă a lucrătorilor
care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de
alimentație publică (în care intră restaurantele, fast-food-urile, cantinele,
cafenelele, bistrourile, cluburile, discotecile) trebuie să fie permanent în
atenția angajatorilor deoarece angajații sunt expuși la o serie întreagă de
riscuri de accidentare la locul de muncă: arsuri termice, tăieturi, înțepături;
riscuri electrice; căderi la același nivel prin alunecare sau împiedicare;
durata excesivă a timpului de lucru (orar atipic); acest sector este
caracterizat prin programe de lucru prelungite, neregulate, atipice; muncă
fizică dificilă, caracterizată prin poziții statice și în picioare prelungite,
volumul de muncă ridicat și muncă sub presiune; activități repetitive; medii de
muncă în care există temperaturi înalte sau scăzute, combinație între temperaturi
ridicate și curenți de aer, alternare frig-căldură și umiditate (în cazul
încăperilor de depozitare a alimentelor); expunere la niveluri ridicate de
zgomot; echipamente de muncă incorect utilizate; manipulare incorectă a
maselor; contact prelungit cu clienții (posibil sursă de stres, hărțuire sau
chiar violență).
În domeniul de activitate restaurante și
alte activități de servicii de alimentație; hoteluri și alte facilități de
cazare, raportat la județul
Caraș-Severin, în anul 2021 s-au înregistrat 2 accidentați (din care 2 cazuri
de incapacitate temporară de muncă), iar în anul 2022 s-a înregistrat 1
accidentat cu incapacitate temporară de muncă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu