Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 28 februarie 2023

28 februarie – Ziua Protecției Civile în România


În data de 28 februarie 2023 sărbătorim 90 de ani de protecție civilă în România. Primul document de legiferare a protecției civile în România a fost Înaltul Decret regal nr. 468 semnat de Regele Carol al II-lea la data de 28 februarie 1930. În anul 1933, decretul este publicat în Monitorul Oficial ca Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene, act care a stat la baza înființării primelor structuri cu atribuții de apărare civilă în România, atribuții îndeplinite în prezent de inspectoratele pentru situații de urgență.

Pentru a marca importanța

acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin va desfășura o serie de activități care presupun informarea preventivă a cetățenilor, cît și pregătirea acestora, în mai multe localități ale județului.

În data de 27 februarie, a avt loc convocarea semestrială cu șefii serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență în cadrul unui simpozion, în sistem videoconferință.

În perioada 28 februarie – 01 martie, la sediile subunităților de intervenție din Reșița, Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă se vor organiza exerciții și expoziții de tehnică cu ocazia evenimentului “Zilele Porților Deschise”, în intervalul orar 10:00-14:00.

 În data de 27 – 28 februarie se vor organiza puncte mobile de informare preventivă a populației pe linia protecției civile în Centrul Civic din municipiul Reșița, Parcul Tricolorului, Zona Kaufland din Luncă și Govândari, Parcul Dragalina din municipiul Caransebeș.

 În data de 28 februarie, va avea loc Ceremonialul militar organizat cu ocazia Zilei Protecției Civile la sediul inspectoratului, începând cu ora 13:00, urmat de un exercițiu de salvare de la înălțime executat de personalul din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița.

 Desfășurarea exercițiului de alarmare publică “Miercurea alarmelor”, în intervalul orar 10:00 - 11:00. Acesta are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, verificarea funcționării sistemului de alarmare și, nu în ultimul rând, de pregătire a populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare.

 În perioada 01 – 02 martie, se vor desfășura activități practice privind modul de comportare în situații de urgență, precum și tehnici de acordare a primului ajutor, în unitățile de învătământ din localitățile Caransebeș (Școala Generală nr. 8), Oravița (Școala Gimnazială “Romul Ladea”) și Moldova Nouă (Grădinița cu Program Prelungit nr. 2).

În data de 01 martie, Asociația Sportivă Nera va organiza Cupa Protecției Civile de minifotbal și tenis de masa, în Complexul Sportiv UBB Reșița.

Protecţia civilă trebuie să fie o preocupare constantă a tuturor factorilor de decizie, dar şi a cetăţenilor simpli. Cunoaşterea riscurilor la care o comunitate este expusă este deosebit de importantă, un om informat fiind un om pregătit.

Pe plan internațional, Ziua Protecției Civile este aniversată la 01 martie.


 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu