Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 9 februarie 2023

Depistarea activă a tuberculozei – Screening TB începe de luni, 13februarie în județul CARAȘ-SEVERIN

 
• Proiectul național vizează 12 comune

• Caravană mobilă a Institului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei

• Rusca Montană, Băuțar, Glimboca, Zorlențu Mare, Măureni, Slatina-Timiș, Armeniș, Domașnea, Lăpușnicu Mare, Sichevița, Coronini și Socolsunt comunele vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei


Începând de luni, 13 februariepâna pe data de 31 martie, 2023 caravana mobilă a proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din județul Caraș-Severin cu acces deficitar la servicii medicale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei - precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.


Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Vreme de șasesăptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

COMUNA PERIOADA
Rusca Montană 13, 14, 15 Februarie
Băuțar 16, 17, 20 Februarie
Glimboca 21, 22 Februarie
Zorlențu Mare 23, 24 Februarie
Măureni 6,7,8 Martie
Slatina-Timiș 9, 10, 13 Martie
Armeniș 14,15,16 Martie
Domașnea 17, 20 Martie
Lăpușnicu Mare 21,22 Martie
Sichevița 23,24,27 Marie
Coronini 28,29 Martie
Socol 30,31 Martie


Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județulCaraș-Severin este de 38,1cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2021deProgramul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.



Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 - “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” - București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.





“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

“Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a primit cu interes inițiativa de screening, considerând că vine într-un mod profesionist și complex în sprijinul cetățenilor Caraș-Severinului care trăiesc în localități întinse pe spații mari și diferite geografic, în județ. În ce privește DSP, aceasta se implică cu toate resursele în buna desfășurare a caravanei și va utiliza aplicat datele ulterioare ce vor proveni din acțiunea de screening pentru depistarea tuberculozei.” – declară Jr. Miloș Dănilă - Director Executiv - Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate - asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali - și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei - PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Caraș-Severin activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă - ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” - cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu