Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 26 februarie 2023

Abandonul şcolar echivalează cu un eşec naţional în viitor

Dezbaterile proiectului naţional "Pactul pentru Tineri", iniţiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, desfăşurate la Vaslui, au relevat îngrijorarea autorităţilor implicate în efortul de identificare a cauzelor şi de găsire a soluţiilor pentru reducerea fenomenului abandonului şcolar. Mediul privat se implică intens în efortul de a susţine financiar şi educaţional menţinerea copiilor pe traseul educaţional. Însă, este nevoie ca autorităţile locale să-şi construiască o agendă punctuală de urmărire şi de prevenţie a fenomenului, deoarece amplitudinea lui are efecte negative pentru viitorul social şi economic al comunităţilor locale.

Pentru a calibra intervenţiile menite să reducă abandonul şcolar şi să atragă tinerii care au renunţat prematur la educaţie în traseul de învăţare profesională, este nevoie de cunoaşterea aprofundată a cauzelor acestuia.

Însă, conferinţele din proiectul "Pactul pentru Tineri" arată că radiografia regională a abandonului şcolar scoate la iveală complexitatea cauzelor, diversitatea impulsurilor negative impune soluţii diferenţiate, dar şi un efort atent de observare şi cunoaştere a fenomenului, a observat Cristina Chiriac, Preşedintă CONAF.

"Datele dure, statistice, ale abandonului şcolar sunt mai mult decât îngrijorătoare. 41,5% dintre copiii se află în risc major de sărăcie. Suntem de ani de zile pe locul întâi în Uniunea Europeană ca număr al mamelor juvenile, avem acelaşi loc fruntaş în ceea ce priveşte gradul de alfabetizare în rândul tinerilor. Este un fenomen care ne afectează pe toţi în termen de predictibilitate, dezvoltare sustenabilă şi securitate socială şi sigur, am putea să ne punem întrebarea - care este rolul mediul de afaceri în tot acest proiect şi ce ne dorim să schimbăm? Doar împreună, la nivel extins ca societate, putem identifica soluţii. Fenomenul este înrădăcinat adânc şi problemele care îi stau la bază sunt diferite de la o zonă la alta, de la un oraş sau sat, la altul. Ceea ce am descoperit la Botoşani este diferit faţă de Iaşi sau Bacău, Piatra Neamţ şi ceea ce vedem în Vaslui are nuanţe şi specific diferit. Ar trebui să ştim de ce fiecare copil, din fiecare judeţ, a abandonat şcoala, care sunt măsurile individuale pe care trebuie să le aplicăm astfel încât, prin măsuri de protecţie socială, să putem adapta sistemul educaţional, prin extinderea celui vocaţional, să construim pârghiile necesare. Există o relaţie de necontestat între nivelul de sărăcie al fiecărui judeţ şi rata abandonului şcolar. Aici intervine mediul de afaceri şi dezvoltarea economică pe orizontală şi pe verticală. Este imperios necesară ridicarea nivelului de trai şi toţi actorii sunt importanţi, fie că vorbim de primărie, consiliul judeţean, prefectură, ministere sau mediul de afaceri. Ne-am propus să identificăm problemele corect şi să găsim soluţii pe termen scurt, mediu şi lung. "Pactul pentru Tineri" înseamnă conştientizarea unei nevoi şi puterea de implicare a tuturor: profesori, elevi, antreprenori, ministere, deputaţi şi senatori ai unei societăţi reale, interconectate", a declarat doamna Cristina Chiriac.

Natalia-Elena Intotero, preşedinta Comisiei pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor, a declarat că felicită CONAF pentru campania "prin intermediul căreia tragem un semnal de alarmă că este nevoie să facem mai mult împreună. Este nevoie de unitate pentru a combate abandonul şcolar, violenţa şcolară, bullyingul, consumul de droguri şi, din păcate, creşterea numărului de mame minore. Deci, împreună putem face mai mult în Parlament, prin sugestiile pe care dumneavoastră le trimiteţi, noi încercăm să modificăm legislaţia", a declarat Natalia Intotero.

Imaginea abandonului şcolar este dramatică, deoarece impactul se va resimţi negativ în viitor atât la nivel personal, cât şi la cel al întregii societăţi, a avertizat Sorin Costreie, Consilier de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, şi prorector al Universităţii din Bucureşti.

"Este mai mult decât tragic. Gândiţi-vă în termenul în care abandonul şcolar arată cum copiii noştri ratează şcoala. Iar asta înseamnă că ei ratează o mare şansă de a se integra în societate, de a învăţa ceva şi de a fi un pic mai buni. Asta înseamnă că viitorul lor e afectat, iar asta înseamnă că şi viitorul nostru este afectat. Deci abandonul şcolar înseamnă, de fapt, abandonul viitorului nostru. Atunci, această temă trebuie tratată cu maximă seriozitate. De obicei, aceasta este în responsabilitatea ministerului Educaţiei. Însă, este o temă mult prea complexă şi importantă, care nu poate fi rezolvată apăsând pe un singur buton", a spus Sorin Costreie.

În esenţă, spune profesorul Costreie, întreruperea călătoriei educaţiei individuale are cauze multiple şi, ca atare, va avea nevoie de soluţii diferite şi complexe.

"Şcoala este ca o călătorie, iar această călătorie poate fi întreruptă în multe puncte şi în multe moduri. Copiii noştri nu ajung la şcoală, unu, pentru că nu au ce mânca. Aici avem programul "Masa Caldă", care este doar un proiect pilot. Poate nu vin la şcoală pentru că nu au cu ce să se îmbrace, nu au rechizite, nu au ce le trebuie. Unii nu au cu ce să se încalţe. Dincolo de toate acestea, care impun măsuri sociale, pentru care avem nevoie de ministere şi, în special, de colaborarea public-privat, bine, îi aducem la şcoală, dar reuşim să îi facem să rămână? Ce fac ei la şcoală? Ce învaţă? Iar aici, noi toţi trebui să răspundem la această întrebare. Este şcoala interesantă? Este relevantă? Îi pregăteşte pe elevi pentru a-şi înţelege mai bine rolul în societate? Şcoala trebuie să fie o prelungire a familiei", a declarat domnul Sorin Costreie.

Ministerul Educaţiei este conştient de intensitatea abandonului şcolar şi a iniţiat o serie de programe educative şi de asistenţă socială, a declarat Antoneta Bolchiş, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

"Cu privire la cauzele sociale, există trei principale: statutul economic al familiei, caracterul şi tipologia familiei şi exploatarea copiilor prin muncă. Ministerul Educaţiei prioritizează aceste fenomene de absenteism şcolar, de abandon, prioritizează copiii aflaţi în astfel de situaţii. Aşadar, am venit cu măsuri de tip social: burse, programul "Masa Caldă", transport, tichete sociale. Măsuri educative, precum programul PNRAS, pe care îl demarează instituţiile de învăţământ şi care are ca scop creşterea atractivităţii şcolii. Şi nu în ultimul rând, ministerul Educaţiei a suplimentat posturile de consilier şcolar, în jur de 1200 de posturi. De ce? Pentru că este nevoie de specialişti în şcoli. Ministerul Educaţiei îşi doreşte să fie sursă şi resursă pentru fiecare copil din România", a spus Antoneta Bolchiş.

Simplificarea procedurilor administrative, care traduc în practică soluţiile legale luate pentru a reduce fenomenul abandonului şcolar, este esenţială pentru a obţine rezultate, a observat Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

"Faptul că avem posibilitatea să discutăm înseamnă că începe să ne preocupe subiectul dorim să găsim soluţii pentru a rezolva aceste probleme spinoase ale societăţii, care vizează prezentul şi, mai ales, viitorul, care ne dorim să fie unul de succes. Rolul ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse este acela de a găsi, împreună cu celelalte ministere, care interferează cu problema abandonului şcolar, acele modalităţi de a simplifica procedurile administrative, pentru că, de multe ori, în reglementări stăm foarte bine, dar în aplicare constatăm că ne încurcăm unii pe ceilalţi. Dacă din perspectiva aspectelor sociale, în ceea ce priveşte protecţia drepturilor copiilor, lucrurile au fost descentralizate, având în vedere că problema este cunoscută cel mai bine la nivelul autorităţilor locale, trebuie să vedem exact dacă ceea ce se întâmplă la nivel naţional se transmite cât mai repede şi cât mai constructiv la nivelul autorităţilor locale, ca apoi efectul să se simtă la cetăţean, adică la copii", a declarat doamna Doina Pârcălabu.

"Copiii nu vor abandona şcoala dacă au o imagine clară a perspectivelor pe care le pot avea în viitor, iar rolul mediului privat este de a armoniza nevoia de lucrători calificaţi cu interesul tinerilor pentru domeniul respectiv", a observat Ionuţ Ciubotaru, vicepreşedinte Business Development OMV Petrom.

"Fiecare copil, fiecare şcoală are nevoie de o abordare diferită. Este nevoie de pasiune şi de implicare. Şi nu doar dintr-o anumită parte a societăţii. Nu putem vorbi doar de partea politică. Nu putem vorbi doar de zona socială. Trebuie să vorbim de aceste două zone împreună. Cu toţii trebuie să facem ceva. Noi, din zona economică, avem mare nevoie de oameni pregătiţi, avem mare nevoie de forţă de muncă. M-am bucurat, încă de la început, să iau parte la acest proiect. În continuare, îl sprijinim cu ceea ce putem. Avem un angajament de a face acest lucru şi pe viitor", a spus Ionuţ Ciubotaru.

Problema abandonului şcolar este complexă şi, ca atare, are nevoie de soluţii multiple, de participarea tuturor actorilor implicaţi, inclusiv a copiilor în rezolvarea sa şi, mai ales, de calibrare permanentă la o realitate socială în continuă schimbare, a spus Luminiţa Costache, Specialist în Educaţie la UNICEF.

"Cred că suntem cu toţii obosiţi de ideea de reformă în educaţie. Vorbim de reformă în educaţie de 30 de ani. Am o veste bună şi una rea. Reforma, depinde cum o privim, dar nu este ceva care se termină. Societatea evoluează în permanenţă. Lucrurile pe care le aplicam în urmă cu 30 de ani nu mai sunt valabile astăzi. Şi cred că este o problemă de mentalitatea noastră, a tuturor. De multe ori nu vrem să ne adaptăm noilor vremuri. Trebuie să ne adaptăm în permanenţă şi trebuie să fim deschişi, să inovăm şi să găsim soluţii. Mă bucur să văd că în sală sunt mai mulţi elevi decât la ediţiile precedente, pentru că problema abandonului şcolar ţine de fiecare în parte", a declarat doamna Luminiţa Costache.

"Sunt câteva lucruri pe care noi, la UNICEF, le promovăm şi în care credem cu tărie. Acela a participării copilului şi a lua în calcul opinia pe care el o are atunci când sunt desenate soluţii cu privire la prezentul şi viitorul lui. Un alt lucru este cel al investiţiei în educaţie, iar când ne referim la investiţia în educaţie, nu ne referim doar la partea financiară. Sigur, şi fondurile sunt importante, dar la fel de important este modul în care folosim aceste resurse, inclusiv resursele umane din sistemul de educaţie. Mi-aş dori foarte mult să schimbăm retorica în România şi să ieşim din paradigma deficitului. Să trecem într-o paradigmă pozitivă. De obicei, ne uităm la ce nu avem şi ce ne lipseşte şi ne uităm mai puţin la resursele pe care fiecare le are. Cu siguranţă că orice copil, indiferent de situaţia de vulnerabilitate pe care o are, are şi nişte resurse interioare, pe care noi ar trebui să le identificăm şi să le creştem. Nu în ultimul rând, noi credem că este important ca valoarea ataşată educaţiei să crească. Copiii văd în ziua de astăzi că a parcurge un număr de ani de şcoală nu garantează şi un succes mai departe, în viaţa de adult. Este datoria noastră, a fiecăruia dintre noi, să schimbăm această paradigmă", a adăugat doamna Luminiţa Costache.

Domnul Daniel Onofrei, prefectul judeţului Vaslui, a insistat asupra identificării cauzelor multiple ale fenomenului abandonului şcolar, care se pot ascunde în ceea ce el a numit "mediatizarea mirajului de a câştiga bani uşori, afară, fără să plăteşti taxe, să lucrezi la negru". El a vorbit şi de consecinţele lipsei de personal calificat, relevate de situaţia în care în Bârlad, de exemplu, oferta de locuri de muncă este de două ori mai mare decât cererea de joburi, ceea ce în opinia sa, distruge mitul privind prevalenţa abandonului şcolar în mediul rural, deoarece, iată "mediul urban livrează eşecuri".

Preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu, a observat că intensitatea abandonului şcolar nu poate fi atribuită sistemului educaţional, deoarece profesorii sunt bine pregătiţi, a adăugat că "deşi ar fi bine ca autorităţile locale să ia nişte măsuri", problema pare să se ascundă în "lipsa unor direcţii foarte clare ale societăţii, chiar şi pentru diriginţi". În opinia sau autorităţile locale au atribuţii limitate, iar direcţia de asistenţă socială se confruntă cu o cerere masivă de fonduri. "La noi sunt mari amatori de fonduri toţi", a declarat Dumitru Buzatu.

Fenomenul abandonului şcolar este un val care ne-a izbit în momentul în care dimensiunea sa a atins cote de alarmă, cu un impact dramatic asupra economiei şi societăţii româneşti în viitorul apropiat, a avertizat Cristina Chiriac. Preşedinta CONAF a insistat asupra nevoii de menţinere a unui nivel de implicare conştient şi eficient atât la nivelul administraţiei naţionale şi locale, cât şi la cel al mediului de afaceri şi al instituţiilor internaţionale cu responsabilităţi şi abilităţi de a găsi soluţii. Indiferenţa, ideea că "nu e treaba mea", este o iluzie periculoasă pentru viitorul ţării, a mai avertizat Cristina Chiriac.

Cea de-a cincea ediţie "Pactul pentru Tineri" a fost moderată de jurnalista Laura HULUBEI. Speakerii şi facilitatorii dezbaterii au fost: Cristina CHIRIAC, Preşedintă CONAF, Natalia INTOTERO, Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor, printr-un mesaj video înregistrat, Sorin COSTREIE, Consilier de Stat în Cancelaria prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă şi pro-rector al Universităţii din Bucureşti, Antoneta-Georgiana BOLCHIS, Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, Domnica-Doina PARCĂLABU, Secretar de Stat în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Marius POŞA, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Dumitru BUZATU, Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Daniel ONOFREI, Prefectul Judeţului Vaslui, Ana Cristiana BOTAN, Inspector Şcolar General - ISJ Vaslui, Ionuţ CIUBOTARU, Vicepreşedinte Business Development OMV Petrom, Luminiţa COSTACHE, Specialist în Educaţie la UNICEF, Claudia CLICINSCHI, Consultant Educaţional, Asociaţia pentru Valori în Educaţie, Iulia ŞERBAN, Preşedintă CONAF Piatra Neamţ, Nicoleta MUNTEANU, Vicepreşedinte CONAF, fondator Kids in Business, Sînziana IONIŢÄ‚-CIUREZ, Director Executiv a Asociaţiei SAMAS, Ciprian ANDRONACHE, Fondator "FiiOM", Dana NUŢÄ‚, Preşedintele Patronatului pentru Educaţie şi Antreprenoriat Social şi Managing Partner la Ability Hub.

Sponsor principal: OMV Petrom

Parteneri: Asociaţia SAMAS, Asociaţia pentru Valori în Educaţie, Glasul Vieţii - Dan Damaschin, Asociaţia WeHelp, Asociaţia Un Pas Spre Educaţie, Căminul Felix, Asociaţia Educaţie şi Viitor, Uniunea Studenţilor din România, Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie, Asociaţia Părinţilor Isteţi, Kids in Business, Federaţia Patronatelor pentru Educaţie şi Antreprenoriat Social şi Asociaţia "FiiOM"!

Sponsor: Carrefour România

Parteneri media: AGERPRES, Antena 3 Constanta, Antena3 Valcea, Profit News TV, Iaşi TV Life, Litoral TV, TeleM Iasi Regional, Comunitatea Via Cluj Tv, Radio Hit Iaşi - 94,9 FM, Realitatea.NET, Capital România, Alo,Iasi, AUTO BILD, BiziLive.tv, CursDeGuvernare.ro, Chindia Media, City Press TV, Clubantreprenor.ro, e-femeia.ro, EM360, Evenimentul Regional al Moldovei, Focus Energetic, Infofinanciar Romania, Televiziunea GRUP IUBIM Braşovul - TV IBv-Channel, La Pas Prin Braşov, Masini si Utilaje pentru Constructii, Revista Biz, Revista CARIERE, Săptămâna Financiară, Transilvania 365, Ultima ora, Vocea Vâlcii, Wall-Street.ro, Revista PSYCHOLOGIES, Energynomics, Transilvania Business, Financial Intelligence, Spot Media, Trafic Media şi GOVNET, Fonduri Structurale, Itsy Bitsy, Kids in Business.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizaţie care promovează şi susţine antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional. CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 10 patronate, 5 asociaţii, 24 sucursale şi peste 3.700 de companii.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltăm şi finalizăm proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale. Printre proiectele noastre, amintim "Pactul pentru Muncă", în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" şi seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", ce au generat pe lângă ecourile în spaţiul public, decizii legislative şi schimbări pozitive de mentalităţi. Sute de speakeri şi mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante oraşe româneşti, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească soluţiile optime şi cele mai bune strategii de viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu