Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 19 februarie 2023

CONAF: Abandonul şcolar, fenomen surprinzător de amplu pentru o ţară în care învăţământul este gratuit şi obligatoriu

Parteneriatul pentru reducerea abandonului şcolar creat prin proiectul naţional "Pactul pentru Tineri" este o iniţiativă care a explorat impactul problemelor, experienţelor, ideilor şi posibilele soluţii în mai multe judeţe.  Problema abandonului şcolar, un fenomen surprinzător de amplu pentru o ţară în care învăţământul este gratuit şi obligatoriu, este complexă şi are impulsuri diferite şi rezolvări care trebuie atent calibrate.

"Pe traseul proiectului nostru, "Pactul pentru Tineri", s-au conturat, evident, problemele care încurajează abandonul şcolar, riscurile, efectele sale în timp, dar a devenit clar că acesta reprezintă o vulnerabilitate a economiei locale şi naţionale. Pe plan local, o intensitate sporită a abandonului şcolar are ca efect o reducere a veniturilor fiscale şi o majorare, în timp, a cheltuielilor pentru asistenţă socială. Poziţia competitivă a regiunilor în care abandonul şcolar are cote înalte este afectată negativ. Consecinţa cea mai evidentă a ratelor mai mari de abandon şcolar; chiar şi când cei care abandonează studiile sunt angajaţi, este sărăcia individuală şi subdezvoltarea zonei în care fenomenul se manifestă. O populaţie mai puţin educată atrage mai greu investiţii în zonă. Mă bucur să constat că autorităţile locale au înţeles acest lucru şi sunt parteneri serioşi în efortul naţional de reducere a abandonului şcolar", a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.

Fenomenul abandonului şcolar a fost identificat acum ca o problemă naţională, care trebuie abordată cu strategii inteligente, bine conturate şi eficiente. Complexitatea fenomenului necesită însă un efort imens de înţelegere, rezolvare a problemelor şi calibrare a strategiilor.

"Abandonul şcolar este, în esenţă, o uriaşă pierdere a potenţialului uman şi are un impact negativ asupra capacităţii unei regiuni şi în general, a ţării, de a concura într-o economie globală. Nu trebuie să uităm că piaţa forţei de muncă a viitorului va necesita niveluri de educaţie mai ridicate, pentru a face faţă provocărilor economice şi sociale. Iată de ce este esenţială colaborarea între mediul privat, sistemul de învăţământ, autorităţi naţionale şi locale şi instituţii internaţionale pentru a face faţă provocărilor. În acest context, este esenţială performanţa învăţământului profesional, care trebuie însă reevaluat şi respectat. Putem urmări ca strategie educaţională alfabetizarea tehnologică, dar şi abilităţile care nu sunt specifice tehnologiei, cum ar fi dezvoltarea unui set de valori, cunoştinţe culturale, abilităţile de lucru în echipă şi corelarea conţinutului tehnologic cu alte tipuri de meserii", a adăugat Cristina Chiriac.

Pentru a sublinia, încă o dată, importanţa implicării tuturor actorilor, fie că vorbim de autorităţi, ONG-uri sau mediul privat, Palatul Parlamentului a fost luni, gazda dezbaterii "Educaţia ca soluţie pentru reducerea abandonului şcolar", organizată de Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor şi CONAF - Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin*, în cadrul căreia a fost lansată şi campania "Clasa M. Clasa Mamelor Minore".

Dezbaterile au fost deschise de preşedintele comisiei, Natalia Intotero, în prezenţa membrilor comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, a ministrului Tineretului, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, ministrului Economiei, Florin Spătaru, consilierului ministrului Educaţiei, Octavia Borş, senatoarei Anca Dragu, alături de membri CONAF.

Au mai participat: reprezentantul UNICEF în România, Anna Riatti, episcopul vicar patriarhal, Varlaam Ploteşteanul, coordonatorul proiectului "Alege Şcoala", Florin Marica (Patriarhia Română) şi reprezentanţi ai asociaţiilor partenere: Asociaţia SAMAS, Asociaţia pentru Valori în Educaţie, Glasul Vieţii - Dan Damaschin, Asociaţia WeHelp, Asociaţia Un Pas Spre Educaţie, Căminul Felix, Asociaţia Educaţie şi Viitor, Uniunea Studenţilor din România, Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie, Asociaţia Părinţilor Isteţi, Kids in Business, Federaţia Patronatelor pentru Educaţie şi Antreprenoriat Social şi Asociaţia "FiiOM"!

"Principalul nostru obiectiv este conştientizarea implicaţiilor pe care abandonul şcolar le are asupra copiilor, asupra societăţii şi asupra economiei. Este necesară identificarea acelor iniţiative şi programe educaţionale care să le permită tinerilor să-şi completeze educaţia pentru a dobândi abilităţi necesare în piaţa muncii. Împreună, autorităţi publice, părinţi, sectorul privat şi comunitatea ONG-urilor, ne putem uni forţele pentru a reduce abandonul şcolar prin investirea în programe educaţionale de calitate, oferirea de suport şi resurse", a mai spus preşedinta CONAF.

Cea de-a cincea ediţie "Pactul pentru Tineri" va fi moderată de jurnalista Laura Hulubei.

Speakerii şi facilitatorii dezbaterii vor fi: Cristina Chiriac, Preşedintă CONAF, Natalia Intotero, Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor, printr-un mesaj video înregistrat, Marius Budăi, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Sorin Costreie, Consilier de Stat în Cancelaria prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă şi pro-rector al Universităţii din Bucureşti, Antoneta-Georgina Bolchiş, Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, Domnica-Doina Pârcălabu, Secretar de Stat în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Marius Poşa, Subsecretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Dumitru Buzatu, Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Pavăl, Primarul Municipiului Vaslui, Ana Cristiana Botan, Inspector Şcolar General - ISJ Vaslui, Ionuţ Ciubotaru, Vicepreşedinte Business Development OMV Petrom, Luminiţa Costache, Specialist în Educaţie la UNICEF, Claudia Clicinschi, Consultant Educaţional, Asociaţia pentru Valori în Educaţie, Iulia Şerban, Preşedintă CONAF Piatra Neamţ, Nicoleta Munteanu, Vicepreşedinte CONAF, fondator Kids in Business, Sînziana Ioniţă‚-Ciurez, Director Executiv a Asociaţiei Samas, Ciprian Andronache, Fondator "FiiOM", Dana Nuţă, Preşedintele Patronatului pentru Educaţie şi Antreprenoriat Social şi Managing Partner la Ability Hub.



Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România ce reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizaţie care promovează şi susţine antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare şi cooperare atât pe plan intern cât şi internaţional. CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 10 patronate, 5 asociaţii, 24 sucursale şi peste 3.700 de companii.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltăm şi finalizăm proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale.

Printre proiectele noastre, amintim "Pactul pentru Muncă", în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" şi seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", ce au generat pe lângă ecourile în spaţiul public, decizii legislative şi schimbări pozitive de mentalităţi. Sute de speakeri şi mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante oraşe româneşti, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească soluţiile optime şi cele mai bune strategii de viitor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu