Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 27 februarie 2023

UPDATE-Cod roșu de inundații pe Bega, la Făget și Balinț

UPDATE - Cod roșu hidrologic pe râul Bega, acum la Balinț  

Administrația Bazinală de Apă Banat( ABA Banat) vă informează că din cauza viiturii de pe râul Bega care se propagă acum în aval de stația hidrometrică Făget, s-a instituit un nou cod roșu de inundații pe sectorul Făget – Balinț.

Echipele noastre (formate din hidrologi, formații de intervenție, angajați ai Sistemului hidrotehnic de la Lugoj)sunt  în teren pentru

a monitoriza sectoarele îndiguite vizate de avertizare și pentru a colabora cu ISU Banat pentru diminuarea efectelor inundațiilor. Se acționează pe două sectoare: Făget-Balinț, Balinț-Bodo-Bethausen.

Se acționează pentru completarea cu saci umpluți cu nisip a zonelor care prezintă șei pe digul (mal stâng) al râului Bega, din dreptul localității Răchita. Simultan, aceștia se pregătesc să intervină cu o motopompă de debit mare, aflată în dotarea SGA Timiș, în localitatea Bodo, care să poată evacua apa care s-a acumulat în spatele digului din cauza scurgerilor de pe versanți și ai afluenților  mici ai râului Bega.

Pentru a evacua apa, se intervine cu mai multe motopompe de mare capacitate ale Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, inclusiv din județele limitrofe.

În intervalul orar 20.00-22.00, se estimează că va fi atins vârful viiturii de pe râul Bega în zona Balinț. Conform calculelor efectuate de specialiștii noștri, cota de pericol va fi depășită cu 20-40 cm.


UPDATE 

Fonduri importante pentru lucrările de investiții privind infrastructura de apărare împotriva inundațiilor în Banat

 

ABA Banat  are prevăzute în planul de  Investiții al acestui an,  12 lucrări care urmăresc mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor existente, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, a infrastructurii și a obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc, precum și protecția mediului și a  biodiversitățiiprinmăsuriecologicerelevanteșiprinmăsuripentruasigurareadebitului ecologic.

Sunt 6 lucrări de investiții cu finanțare de la bugetul de stat și din surse proprii situate pe cursurile de apă: Timiș, Bega, Oravița, Belareca și alte 6 lucrări de investiții cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Astfel, vor fi continuate lucrările începute în bazinele hidrografice: Bega, Cerna și Oravița, în vederea finalizării acestora, lucrările fiind realizate, ca procente, între66% - 76%:

v  Amenajare râu Bega și afluenți pe sectorul Curtea-Valea lui Liman, județ Timiș (realizare 66%)

v  Regularizare pârâu Belareca, județ Caraș-Severin (realizare 76%)

v  Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița, județ Caraș-Severin (realizare 72%).

Pentru aceste lucrări, anul acesta sunt necesare circa 9 milioane lei.

Lucrarea Apărare împotriva inundațiilor a municipiului Caransebeș, zona Aeroport-zona Caransebeșul Nou, județ Caraș-Severin” are deja demarate procedurile pentru exproprierea terenurilor necesare amplasării lucrărilor. Pasul următor este să se obțină toate avizele necesare demarării lucrărilor.

Alte 2 proiecte noi, cu scopul apărării împotriva inundațiilor în vederea protejării populației, vor putea începe procedurile de achiziții pentru execuți al ucrărilor:

v  Sistem de evacuare ape din incinta îndiguită la Remetea Pogănici, județ Caraș-Severin

v  Consolidare și reprofilare râu Timiș pe sectorul Lugoj-frontieră Serbia, jud. Timiș

Valoarea estimată a investiției pentru aceste servicii de achiziție este de circa 31 milioane de lei.

La 3 lucrări propuse spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) sunt demarate procedurile de achiziție pentru serviciile de asistență tehnică de proiectare, în urma cărora se vor stabili soluțiile tehnice cele mai eficiente și estimarea financiară a acestora:

v  Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Nodului Hidrotehnic Coștei, județ Timiș

v  Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Acumulării Surduc, județ Timiș

v  Asigurarea atenuării și tranzitării în siguranță a volumelor de viitură pe râul Caraș și afluenți pe tronsonul Ticvaniu Mare-frontieră Serbia, județ Caraș-Severin

 

Pentru următoarele 3 proiecte care se află în faza de pregătire documentație, doar unul, respectiv traseul cicloturistic ce se va realiza pe coronamentul digului de apărare împotriva inundațiilor, pe malul stâng al râului Timiș, are contractul de finanțare semnat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Celelalte două proiecte, care vor reabilita 25 km linii de apărare, sunt în faza de avizare  documentație, urmând ca apoi să fie demarate procedurile de achiziții a serviciilor de expertiză tehnică și de proiectare”, a declarat Lucreția Bociort, directorul ABA Banat.

Este vorba despre proiectele:

v  Traseu cicloturistic dig râu Timiș mal stâng, tronson Albina – frontieră Serbia, județ Timiș

v  Reabilitarea liniilor de apărare mal stâng și drept râu Bistra și afluenți, județ Caraș-Severin

v  Reabilitare linie de apărare existentă râu Nera mal stâng la Socol, județ Caraș-Severin

Valoarea estimată a investițiilor finanțate prin PNRR  de care ar putea beneficia ABA Banat este de circa 44 milioane de euro cu TVA.

 ........

În urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultimele 3 zile pe întreg spațiul hidrografic Banat și căzute peste stratul de zăpadă deja existent, s-au produs creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile de apă, cu depășiri ale cotelor de apărare.

În această dimineață, a fost emis un cod roșu de inundații pe râul Bega, la stația hidrometrică Făget.

Conform regulamentului de exploatare a nodului hidrotehnic Coștei, ABA Banat a închis stăvilarul pentru a nu mai primi un aport de apă suplimentar de pe râul Timiș pe râul Bega.

La nodul hidrotehnic Topolovăț canalul descărcător funcționează deja, ceea ce înseamnă că o parte din debitul de pe râul Bega este descărcat în râul Timiș.

Golirea de fund de la acumularea Surduc este închisă, în acest moment nu se mai evacuează debite din aceasta spre râul Bega.

Angajații ABA Banat de la Formațiile de lucru patrulează pe digurile din sectorul amonte Balinț-aval Făget, pentru identificarea posibilelor probleme ce pot apărea. Personalul din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă a ABA Banat cu materialele și mijloacele de intervenție sunt pregătite și deplasate în sectorul Făget-Balinț.

Vă vom ține la curent cu modificarea situației.

 

 

Compartimentul Relații cu Presa al Administrației Bazinale de Apă Banat


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu