Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 14 februarie 2023

Colaborări spectaculoase între artişti locali şi artişti internaţionali la Deschiderea Timişoara 2023

 
Deschiderea oficială a programului Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, care va avea loc pe 17-19 februarie 2023, intră cu paşi repezi în atmosfera de sărbătoare culturală alături de nume remarcabile ale scenei de teatru, film şi muzică din Timişoara şi întreaga ţară.

Regia spectacolului de deschidere este realizată de Bobi Pricop, unul dintre cei mai în vogă regizori, colaborator al celor mai importante teatre din România. Propune formule artistice inovatoare la festivaluri internaţionale, spectacolele sale sunt multipremiate, iar în 2017 a figurat pe lista candidaţilor la Premiul Europa pentru Teatru - Realităţi teatrale.

Gazdele aşteptatului eveniment sunt actriţele timişorence Christine Cizmas şi Ioana Bugarin. Christine Cizmas, membră fondatoare a teatrului "Auăleu - Teatru de Garaj şi Curte", a participat în repetate rânduri la turnee şi festivaluri de mare însemnătate alături de trupa Teatrului German din Timişoara, iar Ioana Bugarin este actriţă în echipa Teatrului Odeon şi a avut roluri notabile în mai multe filme, precum Scara (2020) şi serialul HBO Ruxx.

Unul dintre cele mai importante momente ale serii va fi susţinut de formaţia Implant Pentru Refuz.

Cu peste 26 de ani de existenţă şi sunet mereu proaspăt, vor continua să scrie povestea complexă a muzicii contemporane la marea deschidere alături de invitaţii speciali Adrian Despot şi Dan Byron.

Adrian Despot este un respectat şi iubit artist muzical autohton, vocal al trupei Viţa de Vie, iar Dan Byron, cu peste 20 de ani de activitate în muzică alternativă din România, a compus împreună cu byron, trupă în care activează din 2009, soundtrack-ul unui serial original HBO România, a filmat concertul "Live Underground" din Salina Turda şi este una dintre trupele fanion ale rock-ului românesc contemporan.

O premieră absolută va fi colaborarea pe scenă dintre Implant Pentru refuz şi Alyona Alyona, o artistă din Ucraina care a devenit, în mai puţin de un an, o senzaţie a scenei hip-hop. În anul de debut al carierei sale, în 2019, a devenit câştigătoarea premiului ANCHOR Award (Premiul internaţional de muzică al Festivalului Reeperbahn pentru cel mai promiţător talent muzical emergent), iar în 2021 a primit Premiul Music Moves Europe Talent şi Premiul Publicului la ESNS, Olanda.

În 2022, Alyona era deja membră a juriului la Music Moves Europe Awards, iar revista Forbes Magazine a menţionat-o în categoria "30 de muzicieni sub 30 de ani".

Sărbătoarea din Unirii va continua cu Muare Experience, un spectacol excepţional care îmbină concertul rock al celor de la Duchamp Pilot, acompaniaţi de cunoscutul chitarist timişorean Horea Silvio Crisovan, cu un show de acrobaţii aeriene al companiei spaniole Voala Project.

De asemenea, Taraf de Caliu vor concerta alături de clarinetistul bulgar Filip Simeonov, ţambalistul Alexei Ciobanu de la Ansamblul Folcloric "Timişul" şi formaţia IMPEX.

Cunoscutul compozitor suedezo-britanic Jay-Jay Johanson va susţine un concert în sala Palatului Culturii pe data de 18 februarie şi o va avea în deschidere pe EMAA, tânără artistă originară din Lugoj care a scris muzică alături de artişti precum The Motans şi a avut difuzări pentru show-uri TV precum "Hackerville" difuzat pe HBO Europa şi TNT Series.

Nu în ultimul rând, îl vom avea pe compozitorul şi pianistul român Andrei Irimia, care ne va încânta cu muzica să specifică neoclasică hipnotică, fiind acompaniat de Abel Chircă, violonist în cadrul Orchestrei Filarmonicii Banatul Timişoara.

Deschiderea Timişoara 2023 este un program finanţat de Municipiul Timişoara, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte Timişoara.

Deschiderea Timişoara 2023 este un program compus din evenimente produse de actori culturali şi de comunitate, cu finanţare publică şi privată. Programul cultural naţional "Timişoara - Capitala Europeană a Culturii în anul 2023" este finanţat de către Municipiul Timişoara, Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Timiş. Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaş, Linde, Iulius Mall.

Vă invităm să ne bucurăm împreună de un "weekend pentru un an" ! Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactaţi la adresa de email comunicare@timisoara2023.eu

Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu