Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 8 februarie 2023

Eurovision 2023, noutăţi privind regulamentul de vot

 
- Publicul poate vota piesa muzicală favorită prin apel telefonic sau online

- Selecţia Naţională va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TVR, sâmbătă, 11 februarie 2023

Finala Selecţiei Naţionale a Eurovision 2023 este tot mai aproape! Mai sunt doar 4 zile până la desemnarea piesei câştigătoare, care va reprezenta România în marea finală Eurovision Song Contest (ESC) de la Liverpool.

Publicul poate vota melodia preferată prin apel telefonic (tarif normal) sau online, după cum urmează:
- pe durata interpretării fiecărei piese;
- la finalul show-ului, când va avea loc o recapitulare a compoziţiilor aflate în concurs.

Pentru votul prin apel telefonic, fiecare concurent va putea fi votat la numărul de telefon afişat pe ecran, pe durata interpretării melodiei. După apelarea numărului, robotul transmite mesajul "votat"! şi automat, votul se alocă piesei respective.

Votul online va avea loc pe site-ul oficial al Televiziunii Române: http://www.eurovision.tvr.ro, unde doritorii trebuie să parcurgă următoarele etape: logare, apoi "click" pe butonul "Votează", dedicat concurentului preferat.

Conform Regulamentului competiţiei ESC 2023, votul publicului va fi exprimat pe durata interpretării piesei de către fiecare artist, din momentul "START VOT" şi până la momentul "STOP VOT", sau în timpul recapitulării interpretărilor de la finalul show-ului tv, regula fiind un singur vot pentru o piesă, dar cu posibilitatea de a vota mai multe piese.

Regulamentul concursului poate fi consultat prin accesarea link-ului: http://eurovision.tvr.ro/2023/regulament.html

Finaliştii Selecţiei Naţionale vor intra pe scenă în ordinea numerelor atribuite prin tragerea la sorţi:

1. Deiona, "Call on me"
3. Andrada Popa, "No time for me"
4. Ocean Drive, "Take you home"
8. Amia, "Puppet"
9. Andrei Duţu, "Statues"
10. Theodor Andrei, "D.G.T. (Off and on)"
16. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros ,"Lele"
20. Aledaida, "Bla Bla Bla"
26. Adriana Moraru, "Faralaes"
29. Maryliss, "Hai vino"
32. JaxMan (Erin Dăneţ) "Bad&Cool"
35. Andreea D Folclor Orchestra, "Periniţa mea"

Finala Selecţiei Naţionale a ESC 2023 va fi transmisă în direct şi în exclusivitate pe canalele TVR 1, TVR Internaţional, pe platforma TVR+ şi pe conturile din reţelele de socializare ale TVR, sâmbătă, 11 februarie 2023, de la ora 21.00.

Competiţia internaţională de la Liverpool, respectiv semifinalele şi marea finală, vor avea loc în zilele de 9 şi 11 mai, respectiv 13 mai 2023.

Votează! Doar votul publicului contează. Pentru că Eurovision eşti tu!

*** Despre Eurovision:
Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) va avea loc în Marea Britanie, care va organiza concursul în numele Ucrainei, din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări. Evenimentul se va desfăşura la Liverpool Arena şi va avea două semifinale şi finala mare, transmise în direct la TVR.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

ESC se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Pentru alte informaţii, vă rugăm să ne transmiteţi solicitările dumneavoastră la: eurovision.romania@tvr.ro

Echipa Eurovision România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu