Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 19 august 2016

RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINȚE

Pentru a vă feri de evenimente neplăcute cum a fost cel de ieri, când doi minori au pătruns în locuința unei femei, POLIȚIA ROMÂNĂ vă recomandă să adoptaţi un minim de reguli de autoprotecţie în ceea ce privește locuința dumneavoastră.

Principalele condiţii care favorizează comiterea de furturi din locuinţă sunt naivitatea, neatenţia sau neglijenţa proprietarilor dar şi necunoaşterea de către aceştia a celor mai adecvate măsuri de prevenire ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale infractorilor.

Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep cele mai ingenioase modalităţi de a şi le însuşi, indiferent unde se află acestea.
Vă recomandăm să aveți în vedere următoarele aspecte:
Dacă locuiți la bloc:
● montaţi un interfon la intrarea în bloc sau un sistem de închidere la care să aibă acces doar locatarii blocului;
● asiguraţi ferestrele cu gratii metalice, mai ales dacă locuiţi la parter;
● asiguraţi închiderea corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare;
● verificați dacă dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;
● intrările în holurile blocului şi pe paliere trebuie bine iluminate;
● montaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării;
● montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;

● conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
● montaţi încuietori de înaltă siguranță la uşa de acces în locuinţă. Încuietoarea trebuie montată corect, în așa fel încât accesul din exterior la șuruburile de prindere să fie imposibil, iar cilindrul sa fie complet acoperit de șilduri - pentru a evita ruperea lui. Uşa  trebuie să fie prevăzută cu cel puţin două încuietori, care au chei diferite, lanţ de siguranţă şi vizor;
● nu ezitaţi să întrebaţi pe cine caută persoanele necunoscute pe care le sesizaţi în spaţiile comune ale blocului, chiar alertaţi mai mulţi vecini; aceste întrebări descurajează posibilii infractori.
● uneori, infractorii îşi însuşesc anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii etc.), aşa că fiţi vigilenţi;
● nu permiteţi străinilor să intre în casă pentru a folosi telefonul, toaleta, sau pentru a le oferi ceva.
Dacă locuiți la casă:
Puteţi monta un sistem de:
● supraveghere video în exterior care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei;
● protecţie perimetrală care avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră;
● iluminare cu senzori de mişcare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu