Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 17 august 2016

Campanie de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor

 CPE — Centrul Parteneriat pentru Egalitate și ADPARE — Asociația pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare și Educație au lansat astăzi campania de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuală a adolescentelor — GIRL. Campania e organizată în cadrul proiectului GIRL — Gender Interventions for the Rights and Liberties of Women and Girls Victims of Trafficking for Sexual Exploitation, implementat în perioada 2014 — 2016 de către CPE — Centrul Parteneriat pentru Egalitate, împreună cu parteneri din România (Adpare — Asociația pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare și Educație), Italia (Cultura Lavoro, Expert 4 Europe) și Spania (Fundacio SURT).

Proiectul e co-finanțat prin Programul de Prevenire și Luptă împotriva Criminalității al Uniunii Europene și își propune sensibilizarea în legătură cu aspectele de gen și integrarea perspectivei de gen în activitățile de prevenire a traficului pentru exploatare sexuală, precum și în cele care vizează oferirea de suport pentru victime.
De ce considerăm campania de prevenire necesară?
În Uniunea Europeană, 80% dintre victimele înregistrate ale traficului de ființe umane sunt femei (67%) și fete (13%). Cele mai multe dintre acestea (69%) sunt traficate în scopul exploatării sexuale, 85% din totalul victimelor femei și fete fiind exploatate sexual. 45% dintre victimele înregistrate aveau vârste de 25 de ani și peste, 36% între 18 și 24 de ani, 17% între 12 și 17 ani și 2% între 0 și 11 ani. Majoritatea victimelor înregistrate în UE provin din România și Bulgaria, România raportând, de asemenea, în perioada de referință, o creștere a numărului de victime minore (Raport privind traficul de ființe umane 2015, Eurostat).
Femeile și fetele reprezintă majoritatea victimelor traficului de origine română. Conform datelor oficiale, oferite de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, în 2012-2013, procentul minorelor exploatate (55%) l-a depășit pe cel al femeilor majore (45%). În anul 2014, 74% din totalul victimelor au fost femei și fete (62% majore și 38% minore), 66% din totalul victimelor fiind exploatate sexual. În anul 2015, se înregistrează o creștere a minorilor de sex masculin exploatați sexual, însă femeile și fetele continuă să reprezinte majoritatea victimelor, respectiv 66% (Rapoarte statistice anuale, 2012-2015, ANITP).
Ce implică realizarea campaniei?
Campania își propune creșterea nivelului de informații în legătură cu modalitățile prin care comunitatea poate interveni pentru a preveni traficul de femei și fete, în special în contextul numărului crescut de minore identificate anual ca victime ale traficului, atât intern, cât și extern, precum și abordarea aspectelor legate de situația copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate și care au obligatii legale privind protecția copiilor rămași în țară.
Campania va fi implementată pe întreg parcursul lunii august, în 5 localități urbane (Alexandria, Giurgiu, Oltenița, Călărași și Popești-Leordeni) și în 10 localități rurale (din județele Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița și Argeș).
Campanie în orașe
Campania în orașe se va derula pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, în spații publice (de regulă parcuri), fiind amenajată o expoziție bazată pe picturi realizate de supraviețuitoarele traficului pentru exploatare sexuală în cadrul sesiunilor de art-terapie. Evenimentele din orașe se adresează publicului larg; vizitatorii vor putea primi informații și adresa întrebări echipei de proiect în legătură cu:
— Ce poți face și de unde poți primi sprijin atunci când te confrunți cu o situație de trafic pentru exploatare sexuală sau despre care crezi că ar putea fi trafic pentru exploatare sexuală
— Cum te protejezi sau cum îți protejezi fiica, nepoata, verișoara, prietena, colega de clasă
— Cum comunici și construiești o relație cât mai bună cu fiica ta adolescentă, cum îi oferi sprijin și valorizare Care sunt obligațiile tale legale când pleci să lucrezi în străinătate, iar copiii tăi minori rămân în România
Campanie în sate
Campania în sate se bazează pe două tipuri principale de evenimente:
— 3 ateliere pentru copii — Eu, Eu și familia mea, Eu și grupul meu de prieteni, desfășurate în fiecare comunitate, centrate pe nevoile copiilor și care implică lucrul cu aceștia utilizând jocuri de autocunoaștere, grupuri statuare, jocuri de rol, teatru forum, creare de afișe cu mesaje pentru adulți etc.
— 1 atelier pentru adulții și reprezentanții autorităților din comunitate, cu scopul conștientizării și sensibilizării acestora în legătură cu riscurile și vulnerabilitățile caracteristice traficului de persoane pentru exploatare sexuală, dar și al informării lor în legătură cu modalitățile de a accesa sprijin și de a interveni în condițiile existenței unei astfel de situații în comunitate
Ce alte activități a presupus implementarea proiectului?
a) Elaborarea unei cercetări calitative în ceea ce privește fenomenul traficului de persoane prin exploatare sexuală atât în țara de origine (România), cât și în țările de destinație (Italia, Spania) care urmărește corelația dintre vulnerabilitățile de gen și impactul lor asupra fiecărei etape a fenomenului de trafic, de la recrutare (incluzând și noile forme de recrutare prin internet și social media) până la exploatare și ieșirea din situații de trafic. Cercetarea a fost bazata pe interviuri aprofundate cu victime și specialiști care lucrează direct cu victimele și a condus la dezvoltarea unei serii de recomandări pentru profesioniștii care intră în contact cu victimele exploatării sexuale, fete și femei, în cadrul activităților de prevenire și identificare, investigare, asistență și suport pentru reintegrare socială.
b) Organizarea de sesiuni de formare pe tema vulnerabilităților de gen în corelație cu traficul de fete și femei pentru exploatare sexuală. Beneficiarii acestor sesiuni de formare au fost: persoane care lucrează în organizații ce oferă servicii victimelor (psihologi, psihoterapeuți, asistenți sociali, manageri de caz, educatori etc.), persoane implicate în activități de prevenire, persoane implicate în identificarea informală a victimelor traficului.
c) Organizarea de activități de prevenire a traficului de persoane pentru exploatare sexuală din perspectivă de gen, atât în România, ca țară de origine, cât și în Italia și Spania, ca tări de destinație, în acestea din urmă fiind organizate ateliere de informare și sensibilizare cu femei care provin din România și care lucrează în Italia și Spania, cât și campanii adresate clienților din Italia și Spania.
Comunicat de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu